clear sky
16°C
08.05.2024.
Beograd
eur
117.1119
usd
108.7491
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Oštra reakcija premijerke na sastanku sa Nacionalnim konventom: Ovo je sramota za civilno društvo i šamar demokratiji (VIDEO)

22.12.2021. 14:00 17:03
Piše:
Srbija Danas
Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Tema sastanka su dalji koraci u procesu evropskih integracija Republike Srbije i predstojeći referendum.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić učestvuje na sastanku sa Nacionalnim konventom o Evropskoj uniji. Tema sastanka su dalji koraci u procesu evropskih integracija Republike Srbije i predstojeći referendum.

Na sastanku su prisutni ministri u Vladi Srbije i predstavnici Konventa.

Na početku sastanka prisutnima se obratila koordinatorka Nacionalnog konventa za EU Nataša Dragojlović.

- Sve što smo imali uradili smo. Naša Radna grupa stoji na stanovištu da građani treba da iskoriste svoje pravo na referendumu. Konvent poziva građane da izađu na referendum u najvećem broju. Promena Ustava jeste bitna, referendum jeste bitan, ali to je samo jedan od kriterijuma akcionog plana - kazala je Dragojlović.

Nakon uvodnog obraćanja koordinatorke Nacionalnog konventa za EU usledila su obraćanja državnih funkcionera, kao i predstavnika pojedinih društava koji su članovi Nacionalnog konventa. 

  

Kulezić: Dve stvari ključne, depolitizacija i jačanje autonomije tužilaštva

Predstavnik Udruženja tužilaca Sandra Kulezić takođe je govorila o neophodnosti da se građani informišu o predstojećem referendumu.

- Došla sam da iskoristim još jednu priliku da kažem građanima zbog čega će ove promene dovesti do napretka u oblasti tužilaštva,  a samim tim i vladavine prava. Ova šansa se ne sme propustiti. Izmena Ustava je ključni momenat od koga se kreće. Dve stvari su ključne, depolitizacija i jačanje autonomije tužilaštva. Svaki tužilac će donositi odluku u svom predmetu. Svaki tužilac radi ono što treba da radi i odgovara za to. Tužioce je do sada birala skupština, na predlog vlade. U novom Ustavu sve javne tužioce će birati Visoki savet tužilaca. Svi se biraju na stalnu funkciju. Zamenici će se sada zvati tužioci, a postojeći tužioci zvaće se javni tužioci. Vrhovni tužilac će biti biran tropetinskom većinom - istakla je Kulezić. 

   

sastanak sa Nacionalnim konventom za EU
sastanak sa Nacionalnim konventom za EU / Izvor: Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Boljević: Pitanje evropskih integracija je pitanje svih pitanja

Predstavnica Društva sudija Srbije Dragana Boljević kazala je da je pitanje evropskih integracija, pitanje broj jedan.

- To je pitanje svih pitanja. Ovaj sastanak mi smo shvatili kao jedan od načina objašnjavanja građanima šta se dešava 16. januara. Naša funkcija je da objasnimo šta se dešava sa promenom Ustava i šta se dešava sa procesom evropskih integracija. Juče smo imali na Javnom servisu debatnu emisiju, očekujemo da će biti još takvih emisija. Ovaj postupak je započet početkom godine. U ovom postupku se znalo da ćemo da idemo na referendum. Kada sam ja lično ušla u Radnu grupu, ja sam ušla sa velikim zazorom. Ja iz Radne grupe nisam izašla - izjavila je Boljević i dodala: 

-Ne možemo mi da se ponašamo politički, mi smo strukovno udruženje. Nama je zakonodavac otvorio prostor. Da se ustav piše u laboratoriji, znate kakav bismo ustav napravili. Ja sam bila zaprepašćena da Konvent neće da učestvuje. Građani treba da znaju da će evropske integracije biti otežane. Zašto niko od udruženja nije mogao da dođe, zato što bi bili identifikovani kao neko ko pomaže ovu vlast - rekla je Boljević i dodala da će se uvek odazvati pozivu i da rado pomaže svakoj vlasti jer je to za dobrobit građana.

Popović: Čvrsto verujem da svi građani Srbije žele nezavisno pravosuđe

Ministarka pravde Maja Popović istakla je da je veoma važno predstaviti građanima zbog čega je promena Ustava dobra.

Maja Popović
Maja Popović / Izvor: Tanjug/​Sava Radovanović

- Ako građani glasaju "za" na referendumu, mi idemo sa setom zakona. U suprotnom, mi ne možemo da menjamo zakone. Na nama je da dajemo informacije građanima zašto su ove promene dobre. Mi smo u dva navrata tražili mišljenje Venecijanske komisije, a nismo imali potrebe. Ja čvrsto verujem da svi građani Srbije žele nezavisno pravosuđe - kazala je Popović. 

Joksimović: Promena ustava u oblasti pravosuđa je prilika koja se ne sme propustiti

Ministarka za evropske integracije obratila se prisutnima i istakla zbog čega je važno da građani izađu i glasaju na predstojećem referendumu. 

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

-U redu je da se Evropska unija izjasni, ali ovo je naša kampanja. Ne glasamo mi za promenu Ustava, promenu himne, već da li hoćemo da način izbora nosilaca pravosudnih funkcija bude van upliva politike. Sudije, tužioci biće nezavisni od političkog uticaja, ja mislim da većina građana to priželjkuje. Promena ustava u oblasti pravosuđa je prilika koja se ne sme propustiti. Mene nije sramota da kažem, ja smatram da je to dobro, ne mislim da sam time urušila status obaveze da ne učestvujem u kampanji  - kazala je Joksimović.

Žiofre: Srbija je napravila veliki napredak

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre kazao je "da veruje da među narodom postoji velika podrška evropskim integracijama u Srbiji".

- Srbija je napravila veliki napredak. Merila su zadovoljena, Klaster 4 je otvoren, tu su četiri ključna pitanja. Sve ono što će se dešavati idućih godina biće od velike koristi za građane Srbije, otvorena će biti i nova radna mesta. Možete računati na nas da radimo zajedno u tom pravcu. Srbija je pokazala kapacitete da može da ispuni veliki broj merila za Klaster 4. Velika su očekivanja od Srbije, radujemo se finalizaciji reformi vezanih za sudstvo - istakao je Žiofre.

sastanak sa Nacionalnim konventom za EU
sastanak sa Nacionalnim konventom za EU / Izvor: Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Brnabić upitala je Žiofrea: Koliko je ovo pitanje referenduma važno za naše evropske integracije, važno je da pojasnimo?

-Reforma koju je pokrenula Vlada, prošla je transparentan proces konsultacija. Venecijansko komisija je dala svoje mišljenje. To je ključan korak, kako bi se postigla nezavisnost sudstva. Sada je na građanima Srbije da donesu odluku, svima je u interesu da imaju nezavisno sudstvo - rekao je šef Delegacije EU.

Dačić: Ako državni organi iznose nešto na referendum, ne znam kako mislite da se ne vodi kampanja

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je da ukoliko referendum ne uspe, to znači da će moći da se ponovi tek nakon četiri godine. 

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Narodna skupština Republike Srbije bila je realizator svega ovog što ste pričali prethodnih meseci. Što se nas tiče ne mora uopšte da uspe referendum. Ako ne uspe referendum, mi ne možemo da ga ponovimo četiri godine. Svi drugi javni funkcioneri vode kampanju "protiv". Ako državni organi iznose nešto na referendum, ne znam kako mislite da se ne vodi kampanja. Očekujem da se svi državni funkcioneri uključe u kampanju, pa Vlada je ovo predložila - obratio se predsednik Skupštine Ivica Dačić. 

Obraćanje predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić

Prisutnima se prva obratila premijerka Srbije Ana Brnabić koja je istakla da je neshvatljivo da sastanku ne prisustvuju članovi Nacionalnog konventa za poglavlje 23. Današnji sastanak održava se na temu o daljim koracima Srbije u okviru evropskih integracija, referendumu zakazanom za 16. januar, kao i o Ustavu, a članovi Radne grupe obrazložili su svoj izostanak time što bi razgovorom sa premijerkom i drugim predstavnicima vlasti ugrozili kredibilitet i legitimitet referendumskog procesa.

Ističući da je nezavisnost sudstva uslov svih uslova za vladavinu prava, Brnabić je istakla da joj je neshvatljivo to što sastanku ne prisustvuju članovi radne grupe Konventa, dodajući da je prvi razlog za njihovo učešće činjenica da se na satanku govori o najvažnijoj temi za vladavinu prava i nastavak evropskih integracija. Kako kaže, članovi Radne grupe trebalo je danas da dođu na debatu čak i da se ne slažu sa predloženim ustavnim amandmanima, čak i da su za to da se izađe na referendum i glasa protiv.

-Ovo je danas šesti sastanak sa Nacionalnim konventom. Na svakom su pored mene bili Jadranka Joksimović, ministarka Čomić i ostali ministri u zavisnosti od teme. Danas je ministarka Popović tu, kao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić. Od svih šest, mislim da je ovaj sastanak najvažniji, kada pričamo o temi evropskih integracija, ali i o temi vladavine prava. Ovo je baza iz koje dalje vučemo sve ostalo. Meni je neshvatljivo da ovde nemamo članove Nacionalnog konventa za poglavlje 23. Meni organizacija civilnog društva juče pošalje pismo da neće doći na dijalog, debatu. Da ne želite ni da razgovarate o tome, mislim da je o velika sramota za civilno društvo i šamar demokratiji - istakla je premijerka i dodala: 

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Tanjug/​Dragan Kujundžić

-Pričamo da građani mogu da čuju šta je za i šta je protiv. Ja ne vidim ništa protiv, ali to je moje mišljenje. Danas organizujemo ovaj sastanak kako bismo jednu kompleksnu temu građanima predstavili. Oni mi se zahvaljuju, nemojte mi se zahvaljivati, jer kod mene razumevanja nemaju, jer je ovo suštinska tema za vladavinu prava, kao i evropske integracije u Srbiji. Ovo nije političko pitanje, ovo je nacionalno pitanje. U stranci kojoj pripadam postoje različita mišljenja, ali ovo nije političko pitanje, već pitanje da će ljudi koji su za nezavisnost pravosuđa stanu na jednu stranu, a ovi koji nisu tog mišljenja na suprotnu. Mi smo ustavne amandmane pripremali svi zajedno dugo vremena. Uspeli smo da postignemo konsenzus oko važnog pitanja. Tog 16. januara će jedna grupa ljudi stati na stranu toga da sudstvo treba da bude nezavisno i za evropske integracije i oni koji su protiv toga, a neće stati stranka protiv stranke. Nemam razumevanja što nismo ukrstili stavove, ja ću pre svega slušati stručne organizacije. Ovo je suštinska i najvažnija tema za vladavinu prava, za evropske integracije, nema ni jedne važnije teme. Ovo je trebalo da izguramo sa civilnim društvima, a ne da ćemo naići na saplitanje - kazala je premijerka.