Skip to main content
Aleksandar Vučić

DVADESET GODINA BITKE ZA KOŠARE: "Ako pomisle da mogu da ubijaju Srbe, odgovor će biti JAČI NEGO IKADA" (FOTO/VIDEO)

Tanjug/​Dimitrije Goll
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Beogradu prisustvuje akademiji povodom obeležavanja 20. godišnjice od bitke na Košarama.

 

22:05
Žrtvovanje života radi spasavanja vojnika

U jednom delu pročitano je pismo upućeno porodici kapetana, koji je žrtvovao svoj život da bi spasio svoje vojnike.

- Ovim pismom mi vojnica sa Košara, želimo da vas izvestimo o smrti našeg kapetana koji se časno borio u akciji zauzimanja neprijateljskog položaja. Pokušao je da izvuče ranenje vojnike upkros neprijateljskim snajperima. Morao je da se pridigne da bi ih izvukao i tako svoj život izložio opasnosti. Pre nego što je poginuo, rekao je da se ne sme odustati od akcije bez obzira na žrtve... Uspešno smo se stacionirali na granici, a naš kapetan će zauvek ostati u vašim srcima. Živela Srbija, do konačne pobede. 

Vladimir Ivić, tada 20-togodišnji pripadnik 5. bataljona Vojne policije prisetio se tih dana 1999. godine, kada je sa jedinicom krenuo ka rejonu Košare, prema karauli.- "Graničarima je laknulo kada su nas videli, a jedini oslonac su nam bili obučenost i znanje na nepoznatom terenu. Svi smo bili kao jedan, iako zasuti kišom granata i metaka, hrabro smo držali položaj, ne dajući neprijatelju da napreduje - rekao je Ivić svedočeći o uzasu kroz koji su prošli.

SC
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Noću su im, kaže, neprijatelji bili i magla, glad i zima, a vojnici su, često mokri do gole kože, pravili krevete od granja i približavali se jedan drugom da se zagreju.

Vladalo je drugarstvo, a nekad je i po njih 15 delilo jednu konzervu mesnog nareska.

- Napad je počeo u zoru, trajao ceo dan. Nedostaje municije, ali ne posustajemo... Iako neiskusni, nema panike, junački se borimo - priča Ivić.

21:50
"Junaci sa Košara nisu i ne smeju biti zaboravljeni"

Nije mrtav borac onaj koji je poginuo, nego onaj ko je zaboravljen, a junaci sa Košara nisu i ne smeju biti zaboravljeni - u toj poruci Vladimira Iviciha, jednog od preživelih boraca bitke na Košarama, večeras, na Akademiji u Beogradu, u sećanje na njegove saborce, žive i poginule, sažete su emocije sa kojima je obeleženo 20. godina od jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji.

Svedočenjima preživelih, citatima iz pisama nekih od 108 poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije, koji su životom branili državnu granicu od albanskih snaga tokom NATO agresije, kao i dramsko-dokumentarnim izvođenjem predstavljen je sav užas kroz koji su prolazili vojnici, borci, ostavljeni na najtežem mestu, gotovo odsečeni od sveta, a pod stalnim napadima terorističkih grupa, albanske vojske i NATO avijacije. 

Sava centar
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tako je publika, citiranjem njihovih pisama porodici, mogla da se osvedoči o njihovu hrabrost, solidarnost, drugarstvo, uz i uprkos svakodnevnim žrtvama.

Podsetili su kako su vojnici provodili vojničke dane, šta su osećali i šta ih je mučilo, radosti i brige - porodica, otrgnutost od mladosti, škola, devojke, njihova hrabrost . . . 

21:03
Vučić poručio herojima: "Neka čuje ceo svet - vi ste najbolji deo Srbije" 

- Dugo sam pisao ovaj govor. Govor koji sam pripremao je možda nedovoljno snažan. Ali jednu stvar moram da kažem. Nismo samo šaputali prethodnih 20 godina, već smo krili i stideli se da govorimo o junaštvu naših ljudi. Krili smo da bismo se dodvorili onima koji su ubijali naš narod. I tek nedavno sam mogao i sam da osetim kod nekih prezir a kod nekih mržnju prema tim divnim ljudima koji su koračali sa nama na paradi u Nišu, kada su prvi put posle 20 godina naši heroji koračali u uniformama - rekao je predsednik Vučić, i dodao da su mnogi napadali taj patriotski čin.

- Možda je to bio prvi put da su koračali, ali ja poručujem javno - tako će biti svakog sledećeg puta. Oni su dali i žrtvovali sve za Srbiju, draga braćo, ne da vas se ne stidimo, nego se vama ponosimo i neka to čuje ceo svet - vi ste najbolji deo Srbije! - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

- Mi imamo ono što svi oni koji su nas bombardovali nemaju. Imamo sinove Srbije koje oni nemaju u svih tih 19 zemalja. Naš je posao da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno - rekao je Vučić, a zatim dodao da na njihovoj prometejskoj žrtvi gradimo svetlu budućnost:

- Naš je posao da imamo više živih nego mrtvih, više porodilišta nego grobnica, da nam knjige budu najjače oružje, a da pravo oružje koje nas brani bude toliko moćno da više niko ne krene na Srbiju. Najvažnije, da posle vojničkih pobeda a političkih poraza počnemo da pobeđujemo i u politici, da otvaramo fabrike - rekao je Vučić.

- Ako neko pomisli da može da ubija Srbe, naš odgovor će biti jači nego ikada u savremenoj istoriji! Druge ne diramo i ne pretimo, ali ne napadajte ni Srbe ni Srbiju, znaćemo da odgovorimo. Neka je večna slava junacima iz sukoba devedesetih, vama porodicama poginulih hvala na vašoj žrtvi, vama dugujemo mir i slobodu, znam da za vas nema utehe, ali zahvaljujućim vašim sinovima, braći i očevima imamo mir. Nije borac mrtav kad je poguinuo , borac je mrtav samo kad je zaboravljen. Nikada nečemo zaboraviti naše junake!

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll
 

20:30
Multimedijalni program dočarava pakao Košara

Sjajnim programom, monolozima i izvedbama mladih srpskih glumaca, kao i patriotskim pesmama prenet je delić atmosfere koji je vladao tokom žestokih borbi. Najpotresniji su monolozi u formi pisama vojnika majkama, devojkama i ženama.

Košare
Foto: Srbija Danas

Publika je suzama i aplauzima reagovala na program. 

20:16
Obraća se Vidoje Kovačević, komandant borbene grupe elitne 63. padobranske brigade

Pukovnik u penziji Vidoje Kovačević je na početku svog izlaganja podsetio sve prisutne na početak bitke, i na ciljeve koje je neprijatelj želeo da ispuni.

Vidoje Kovačević
Foto: Srbija Danas
 

Našim trupama koje su bile opkoljene na karaulama stigli su u pomoć elitne jedinice Vojske Jugoslavije, od kojih je jedna bila 63 padobranska brigada.

- Sastavljena je od vrhunskih, posebno obučenih padobranaca. njihov dolazak je dao veliku moralnu i psihološku podršku, kako narodu, tako i jedinicama koje su se tu nalazile. Oni su zaustavili prodor šiptarskih terorista.

Pukovnik Kovačević je zatim podsetio na izreku Petra Petrovića Njegoša - "Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka!", što je pozdravljeno gromoglasnim aplauzom.

Vidoje Kovačević
Foto: Srbija Danas

- Košare su primer kako vojnička snaga, volja, želja, jedinstvo i moral mogu da nadjačaju mnogo brojnijeg neprijatelja - dodao je pukovnik Kovačević.

20:03
Počela je svečana akademija

Intoniranjem himne Bože pravde počela je svečana akademija posvećena dvadesetoj godišnjici bitke za Košare. Dragan Vučelić je otvorio govorom o junacima, čiji su najbolji primer naši heroji iz rata na Kosovu. Njihova priča je počela 1998. godine sa prvim terorističkim napadima iz Albanije na teritoriju SR Jugoslavije. 

košare
Foto: Srbija Danas

Zatim se obratio i veteran sa Košara Vladimir Ilić, koji priča o kiši granata i metaka koju su borci Vojske Jugoslavije izdržali na braniku otadžbine. Podsetio je sve prisutne na opasnosti koje su vrebale, ali i na drugarstvo koje je vladalo među vojnicima.

Vladimir Ilić
Foto: SD

19:55
Junaci sa Košara pozdravljeni aplauzom kada su ušli u salu

Kada su ušli u salu naše heroje bitke za Košare dočekao je gromoglasni aplauz i ovacije svih prisutnih. 

Skup je počeo u 20 časova u centru Sava.

Vučić kreće u ofanzivu: PISAĆU TRAMPU O TOME ŠTA SU KLINTONOVI RADILI SRBIJI! (FOTO/VIDEO)

Vučić kreće u ofanzivu: PISAĆU TRAMPU O TOME ŠTA SU KLINTONOVI RADILI SRBIJI! (FOTO/VIDEO)

Vučić odgovorio Crnogorcima: Iznenađen sam reakcijom na moju molbu, Srbija će se ponašati u skladu sa njihovom porukom!

Vučić odgovorio Crnogorcima: Iznenađen sam reakcijom na moju molbu, Srbija će se ponašati u skladu sa njihovom porukom!

Vučić o opstanku srpskih sela: Za Srbiju je to od presudnog značaja!

Vučić o opstanku srpskih sela: Za Srbiju je to od presudnog značaja!

Bitka se vodila od 9. aprila do 14. juna 1999. godine oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici Jugoslavije i Albanije, a cilj napada bila je da se presecanjem komunikacije između jedinica Vojske Jugoslavije (VJ) u Đakovici i Prizrenu, omogući kopnena invazija na Kosovo i ovladavanje prostorom Metohije.

S jedne strane u borbama su učestvovali delovi 125. i 549. motorizovane brigade VJ, elementi 63. i 72. specijalne brigade, kao i grupa stranih dobrovoljaca medju kojima je najviše bilo Rusa.

S albanske strane učestvovali su pripadnici OVK, regularne albanske vojske, Legije stranaca i NATO avijacija, čiji su avioni svakodnevno bombardovali položaje VJ i otežavali dopremanje hrane, municije i pojačanja.

Čepurin se oprašta od Beograda, a Vučiću podario POSEBAN poklon, koji će oduševiti SRBE (FOTO)

Čepurin se oprašta od Beograda, a Vučiću podario POSEBAN poklon, koji će oduševiti SRBE (FOTO)

"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve pogoršaće naše odnose..." Vučić pozvao crnogorske vlasti da NE DONOSE sporni zakon

"Svako ugrožavanje imovine srpske crkve pogoršaće naše odnose..." Vučić pozvao crnogorske vlasti da NE DONOSE sporni zakon

Boško se sastao sa Palmerom, Vučić ga POSTAVIO NA MESTO: Na vlast se dolazi izborima, a ne sastancima sa Amerikancima

Boško se sastao sa Palmerom, Vučić ga POSTAVIO NA MESTO: Na vlast se dolazi izborima, a ne sastancima sa Amerikancima

Prema rečima ratnog komandanta 125. brigade Dragana Živanovića, u borbama za Košare poginulo je 108 pripadnika VJ dok ih je oko 150 ranjeno. Poginulo je 18 oficira i podoficira, 50 vojnika na redovnom služenju vojnog roka, 13 rezervista i 20-ak dobrovoljca, medju kojima i Rus iz okoline Habarovska Vitalij Glebovič (34). VJ je izgubila i jedno borbeno oklopno vozilo M-86.

Prema procenama VJ, na drugoj strani poginulo je nekoliko stotina pripadnika OVK, dok ih je oko 300 ranjeno. Medju strancima dokumentovana je pogibija Francuza Arnoa Pjera (28) (verovatnog snajperiste), Italijana Frančeska Bidera (38) i Alžirca Murada Muhameda Alija.

Tokom bitke uništeno je i pet tenkova regularne albanske vojske, u pokušaju da se tenkovima probije odbrana VJ.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 17 Pogledaj sve komentare
Aleksandar 's picture

Aleksandar

Hvala onima koji su nas branili,i za nasu slobodu dali zivote.Vecna im slava i hvala.

0 | 1
sasa's picture

sasa

Oni su heroji,nas ponos koji su svoje zivote polozili za otadzbinu

0 | 0
Jana's picture

Jana

Tuzan dan za Srbiju.Toliko izgubljenih mladih zivota.Dalije sramota one koji brane interese Albanaca i zapada iz unutrasnjusti Srbije,dali mogu sebe da pogledaju u ogledalo.

0 | 0
Aleksa's picture

Aleksa

Vecna slava svim herojima koji su nastradali da bi mi sada zeli slobodno.

0 | 0
Kosta's picture

Kosta

Ovo treba svi da gledaju i da cuju, a ne da gledaju farmu i parove, ovo je istorija.

1 | 0
Milan's picture

Milan

Time se ogleda poštovanje društva i države prema ratnim herojima.

1 | 0
Davor's picture

Davor

Drzava pokazuje da zna da ceni heroje koji su platili najvisu cenu, ne bi li sacuvali otadzbinu od agresora.

1 | 0
Maja's picture

Maja

Slava herojima, vreme je da se ioni koji su zaboravljeni i koji su od 2000 godine degradirani i unisteni .

0 | 0
Nikola's picture

Nikola

Heroji koji su branili našu zemlju neće nikada biti zaboravljeni!

0 | 0
Mara's picture

Mara

Slava i čast svim herojima koji su pali na braniku otadžbine

0 | 0
Dijana's picture

Dijana

Sve pohvale za predsednika Vucica!

0 | 0
Tina's picture

Tina

Braneci nase zivote izgubili su svoje, tuga. Vecna im slava!

1 | 0
Tresimesi1's picture

Tresimesi1

Slava im.Ovoga su se izdajnici zemlje stideli i sećanja su bledela.Nikada više ne smemo sebi da dozvolimo da se zaboravi hrabrost bez koje istorija Srbije ne bi bila ista.

1 | 0
Raka's picture

Raka

Nasi heroji sa Kosara nikad nece biti zaboravljeni.

0 | 0
Natasa's picture

Natasa

Junaci sa Košara će uvek biti u našim srcima!

0 | 0
Milanko Vitomir's picture

Milanko Vitomir

Heroji sa Košara se neće nikada zaboraviti.

0 | 0
Nikoletka's picture

Nikoletka

Zahvaljujuci predsedniku vratili smo secanje na heroje sa Kosara.Dosta je bilo nepromisljenih odluka u nasoj istoriji,mislimo na narod i ne zaboravljamo proslost.

1 | 0

SD info

SD kosovo

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd