clear sky
16°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ OŠTAR NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UN: "Srbi GLAVU GORE - nismo osuđeni, izručenje Radete i Jojića nije u skladu sa pravom!"

08.06.2021. 20:57 23:39
Piše:
Srbija Danas/M.T.
Aleksandar Vučić i Ratko Mladić
Aleksandar Vučić i Ratko Mladić / Izvor: Foto: SD/Ilustracija

Predsednik Srbije još jedom je izneo stav Srbije po pitanju poštovanja mehanizma.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić učestvovali su danas na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj se predstavlja izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.  

 

23.16
Ponovno obraćanje predsednika Srbije

- Kada je predstavnik BiH govorio u ime BiH, mi znamo da on nije govorio u to ime. Neću da ulazim u detalje, ali vidim da je napadao Srbe iz BiH. Neću da ulazim u političke napade. Nisam rekao nikad ništa ni protiv koje zemlje u svom govoru. Ali su predstavnici BiH i Hrvartske to govorili. Vidim da su rekli da je jasno ko je bio đavo. Znamo vrlo dobro ko je bio đavo i šta se desilo u Jasenovcu. Mi primećujemo da postoje sporovi po pitanjima koje smo mi pokrenuli. Nije bilo odgovornih Hrvata koji su počinili užasne zločine nad Srbima. Duboko osuđujemo zločine koji su počinejni od strane naših sunarodnika. Želim da dodam još jednu stvar svima. Dakle, po pitanju ove retorike o nestalima, želim da vam kažem da ima mnogo više nestalih etničkih Srba, nego Hrvata - rekao je predsednik Srbije.

- To je nešto što pokazuje dvostruke standarde. Na samom kraju, mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa mehanizmom, ali molim vas da nađete neka prava rešenja, da nas ne ponižavate nego da sarađujete sa nama. Da ostvarimo jedan partnerski odnos na korist svih nas - naglasio je Vučić.

- Srbi su osuđeni na ukupno 1. 138 godina zatvora, u isto vreme Haški tribunal nije optužio nijednog Hrvata za zločine protiv Srba, ni u akcijama Medački džep, ni Bljesak ni Oluja - naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da su tužioci Haškog tribunila, kako je rekao, namerno odabrali tri vojna i politička lidera Hrvata, bosanskih muslimana i Albanaca, na tri teritorije gde su bili počinjeni zločini protiv Srba - Gotovinu, Orića i Haradinaja.

- I po istom obrascu svi oni su bili osuđeni, uz izuzetak Haradinaja jer se nije pojavio nijedan svedok. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora u prvom stepenu, ali je tajanstvenom odlukom u drugom stepenu sa tri prema dva presuda promenjena u oslobadajanje. Orić je za zločine protiv Srba u Bosni u prvom stepenu bio osuđen, ali je misterioznom odlukom drugostepenog suda i glasanjem tri prema dva oslobođen svake odgovornosti. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili su umrli u vrlo čudnim okolnostima - naveo je Vučić.

- Hvala vam što ste mi dali priliku da iskažem stav Srbije - zaključio je Vučić.

23.02
Hrvatska i BiH pozdravile odluku o presudi Ratku Mladiću

Predstavinik BiH istakao je da su zadovoljni današnjom konačnom presudom, jer je Ratko Mladić "najveći krvnik na Balkanu", pa je onda zahvalio Savetu bezbednosti što je konačno "pravda zadovoljena". 

Takođe, Hrvatski predsednik se pridružio ovoj "zadovoljnoj odluci" i rekao da je pravda uvek dostižna, te da je "uvek jasno ko je bio đavo":

- Za okvir zločina koji su počinjeni na BiH, Kosovu i Hrvatskoj današnja presuda je pružila pravdu nekim od Mladićevih žrtava - rekao je ni ne trepnuvši predstavnik Hrvatske.

22.44
Istorijsko obraćanje predsednika Srbije

- Republika Srbija će inicirati pred SB nekoliko tačaka za mogući kompromis. Primetio sam iz vaših stavova šta mislite o regionu i Srbiji. Pored napora da se ovo pitanje reši nijednan odgovor na SB nije rešen. Republika Srbija je zainteresovana i svako svoju kaznu služi u Republici Srbiji. Poseban problem sa kojima se suočavamo su sudske instutucije na Kosovu i Metohiji. Pozivam mehanizam i SB da spreče ponovno suđenje osobama kojima je već bilo suđeno - rekao je Vučić na početku obraćanja. 

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji KiM, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

- Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsednik mehanizma je podneo izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu doneo odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

- Zločini protiv Srba tokom akcije Oluja, rezurtirali su oslobađanju presuda. Mnogi zločini počeli su nad Srbima. Srbija je zemlja koja osuđuje sve zločine i sve zločince. Interesantno je da smo mi jedini koji osuđujemo zločine koji su počinili građani Srbije. Osuđujemo užasne zločine u Srebrenice, i tu nema ali, mi smo ovde da rezultiramo sve o mehanizmu i o politici. Mi smo ovde zbog toga što uz malo dokaza sudi našim ljudima, a ostali zločinci su slobodni. N emogu da verujem da mislite da nije bilo zločina nad Srbima. Pozivamo SB da nam pomogne u neutralnom pristupu i du pokušajima drugih strana da omalovaže Srbiju.

- Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji - kazao je predsednik u ime Srbije.

Norveška i Estonija pozdravili rad Mehanizma

Predstavnici Norveške i predsedavajuće države SB UN - Estonije, izrazili su saučešće zbog smrti sudije Kamija.

Takođe su pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma, kao i presudu generalu Ratku Mladiću.

22.38
Obraćanje predstavnice Irske

Predstavnica Irske je prebacila Srbiji zbog toga što Jojić i Radeta i dalje nisu izručeni.

- Zabrinuti smo zbog izveštaja tužioca i svega što smo čuli - rekla je ona.

Predstavnica Irske je dodatno zabrinuta zbog glorifikacije ratnih zločinaca, pošto je to ometanje pomirenja na Zapadnom Balkanu.

22.35
Obraćanje predstavnika Kine

Kineski predstavnik se zahvalio na izveštajima Agiusu i Bramercu, i izrazio je saučešće zbog smrti sudije Kama.

On je istakao da mehanizam nastavlja svoje napore na pronalaženju optuženih, i da Kina ceni te mere.

- Kina se nada da će mehanizam sprovesti svoje mogućnosti u skladu sa pravilima Saveta bezbednosti. Mehanizam takođe mora da racionalizuje korišćenje svojih budžetskih sredstava, i mora da umanji svoje troškove - kazao je on.

Kineski predstavnik je po pitanju izručenja Jojića i Radete rekao da se nada da će Srbija i Mehanizam uspostaviti komunikaciju i da će naći zajedničko rešenje za te probleme.

22.15
Još četiri države podržale su mehanizam

Predstavnici Nigera i Svetog Vinsenta, Grenadina i Irske su, kao i gotovo svi predstavnici, pozdravili rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Oni su izrazili zadovoljstvo presudom generalu Ratku Mladiću, kao i da što skorije očekuju još dve presude - Simatoviću i Stanišiću.

22.10
Francuska - "Žao mi je što Srbija ne poštuje mehanizam"

Francuska predstavnica je pozdravila presudu Ratku Mladiću, rekavši da je to važan korak za pomirenje na Balkanu.

Ona je izrazila žaljenje što Srbija ne sarađuje sa Mehanizmom.

- Moramo da istaknemo da je važno da se svaka država uskladi i da poštuje mehanizam. Srbija izbegava da sarađuje, a saradnja je jako važna. Svako mora poštovati mehanizam - rekla je predstavnica Frnacuske. 

22.08
Obraćanje predstavnika Sjedinjenih Američkih Država

- Sećamo se kada je Mladić poubijao bošnjačke muškarce i decu. Nadamo se da će ova presuda da uvede neku vrstu mira. Mehanizam se posvetio prikupljanju dokaza o njegove krivice. Presuda je doneta i mi smo zadovoljni ovime - istaknutno je iz Amerike na početku obraćanja i dodato:

Nastavljamo da podržavamo napore mehanizma da pronađe sve begunce. Mi takođe podvlačimo značaj rada mehanizma, kako bi osigurao neku vrstu mira. Srbija nije ispunila svoju obavezu da isporuči dve osobe još Haškom tribunalu. Srbija ima obavezu da sarađuje sa mehanizmom, a to smanjuje prava. SAD pozivaju Srbiju da isporuče Radetu i Jojića Hagu - istakao je predstavnik SAD.

22.04
Meksiko - "Da se stane na put zločinima"

- Važno je da se stane na put svakom zločinu. Takođe, moram istaći da sve što ostavljamo novim generacijama mora biti pravovremeno i da sve bude istorijski tačno - rekla je predstavnica Meksika.

21.53
Oštra reakcija Rusije na presudu Mladiću

Predstavnik Rusije je sarkastično primetio entuzijazam kada se priča o osuđivanju Srba

- Presuda protiv Ratka Mladića je nastavak politizacije međunarodnog rezidualnog mehanizma. Već 30 godian gledamo kako Hag uništava živote učesnika rata, koji je bio tragedija i za Srbe, Bošnjake i Hrvate. To je rat koji je uništio njihovu zemlju, i koji je pokazao kako je ranjiva međunarodna pravda - kazao je on.

Pitao je i da li iko pozvan na odgovornost zbog bombardovanja civila u SRJ, ubijanja novinara i bombardovanje kineske ambasasde.

- Zašto okrećete glavu pred zločinima Albanaca. Međunarodni tribunal je oruđe osvete, a ne pravde. Rezidualni mehanizam je nasledio negativne osobine svog prethodnika - kazao je ruski predstavnik, rekavši da presude nisu fer, pošto je jedna strana osuđena za sve, a zločini drugih su zataškani.

21.40
Predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva - Novi napad na Srbiju

Mladić nije uspeo da pobegne pravdi zahvaljujući upornosti Mehanizma, rekao je predstavnik Ujedinjenog kraljevstva.

- Srbija je treći put odbila da uhapsi i izruči Petra Jojića i Vjericu Radetu. Pozivamo Srbiju da ispuni to, i da sarađuju sa kancelarijom tužilaštva. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo i pojačava patnju žrtava - rekao je on.

- Radovan Karadžić i Ratko Mladić su dva velika zločinca i krvnika. A svako će biti priveden pravdi. Zločini koji su oni počinili su ogromni i ne sme niko da ostane nekažnjen - istakao je on i dodao da je mahanizam učinio pravu stvar kada je doneo presudu Ratku Mladiću od doživotne kazne zatvora.

21.35
Predstavnik Vijetnama pozdravio učešće Srbije

Predstavnik Vijetnama je pozdravio učešće predsednika Vučića, kao i predstavnika BiH i Hrvatske na sednici.

21.26
Obraćanje Serža Bramerca

- Mi smo zadovoljni presudom Ratku Mladiću. Čuo sam se sa majkom jedne od žrtava Srebrenice. Mi i naša kancelarija smo očekivali ovakvu presudu - rekao je Serž Bramerc na početku obraćanja.

- Mi smo izneli sve završne argumente i nastavljamo da istražujemo ostale optuženike i njihova dela. Mladić je bio jedan od najtraženijih begunaca. Nastavljamo sve napore da nađemo svakog begunca i da svako odgovara za svoje zličine - dodao je on. 

- Ozbiljno se aktiviramo i istražujemo sve. Ubeđeni smo da ćemo svakoga pronaći. Moja kancelarija i ja pozivamo sve zemlje da pokušaju da nam pomognu da pronađemo svakog zločinca - istakao je i napomenuo da je jako bitno imati saradnju jer je mnogo zločinaca pobeglo iz BiH u Srbiju.

- Jasno je da će reakcija na presudu mladića iz Srbije biti ovakva. Negiranjem zločina. Neki su Mladića okarakterisali kao heroja, a neki kao velikog zločinca. Negiranje i glorifikacija su politički koraci koji se koriste - rekao je Bramerc i dodao da njegova kancelarija nastavlja da radi na svim predmetima i neophodna je saradnja.

21.12
Sudija Karmel Agius se obratio prvi

Na početku sednice Saveta bezbednosti, istakao je današnju najnoviju vest to da je general Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Hagu.

- Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti je on uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže. Izdavanje konačne presude generalu Ratka Mladića šalje poruke svim porodicama žrtava da  se pravda uvek zadovoljava i da svaki zločinac bude kažnjen za svoja nedela - rekao je on.

- Presude su otišle do samog kraja. Hvala vam što obaveštavate o zdravlju optuženika, to dosta znači - rekao je on.

Agius, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma je pozdravio predsedavanje Estonije, i podsetio je da je pre nekoliko sati izrečena presuda doživotnog zatvora generalu Ratku Mladiću.

Agius je potom rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

- Srbija ne sarađuje sa mehanizmom. A mehanizam nalaže da se isporuče Jojić i Radeta Haškom tribunalu - dodao je on i rekao da Srbija ne poštuje mehanizam SB.

"PREDAJA NIJE OPCIJA, NEKA ŽIVI SRBIJA" Vučić se oglasio pred sednicu Saveta bezbednosti UN

"PREDAJA NIJE OPCIJA, NEKA ŽIVI SRBIJA" Vučić se oglasio pred sednicu Saveta bezbednosti UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na sednici u ime Srbije, i iznao stav o svim haškim presudama. Takođe, predsednik iznosi stav u ime Srbije o zahtevu da se Mehanizmu izruče Vjerica Radeta i Petar Jojić.

- Mi smo izneli sve završne argumente i nastavljamo da istražujemo ostale optuženike i njihova dela. Mladić je bio jedan od najtraženijih begunaca. Nastavljamo sve napore da nađemo svakog begunca i da svako odgovara za svoje zličine - dodao je on. 

Govornici su, pored predsednika Srbije Vučića i sudija Karmel Agius, predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma, i tužilac Serž Bramerc.

Govore i predstavnici zemalja članica Saveta Bezbednosti: Vijetnama, Velike Britanije, Tunisa, Ruske Federacije, Kenije, Meksika, SAD, Francuske, Indije, Svetog Vinsenta i Grenadina, Nigera, Kine, Irske, Norveške, Estonije, BiH, Hrvatske i Ruande.