fbpx
Skip to main content
poplave

Poplave u Srbiji: Raste vodostaj svih reka, proradila klizišta u doljevačkom kraju (FOTO)

Foto: Twitter/Printscreen/Nikola
Hitne službe prate situaciju

Srbiji prete ozbiljne poplave usled topljenja snega posle prošlonedeljnog talasa padavina. Sve veći broj domaćinstava širom zemlje ugrožen je pred naletom nabujalih reka.

 

Zbog Južne Morave raste vodostaj i Velike Morave

Zbog povećanog vodostaja u slivu  Južne Morave i topljenja snega, raste vodostaj i Velike Morave. Prema podacima Republičkog hidrometereološkog zavoda (RHMZ) Srbije, od juče vodostaj najveće srpske reke kod Vrvarina je porastao 63 centimetra i iznosi 232 centimetra, kod Chuprije je Morava  porasla 70 centimetara i sada je 289 centimetara, kod Bagrdana (Jagodina) vodostaj je 437 centimetara, za 73 centimetra veći nego juče.

Iz RHMZ upozoravaju da će vodostaj na Velikoj Moravi, biti, do 13. marta u umerenom porastu i kretaće se između redovne i vanredne odbrane od poplava. 

Ugrožene kuće u Malošištu i zatvoren most zbog klizišta

U doljevačkom selu Malošište proradilo je klizište i nekoliko kuća je ugroženo, zbog čega je evakuisano 12 osoba. 

Kako prenose lokalni mediji, zbog klizišta je zatvoren i most između sela Čurlina i Perutina.

Pomoćnik predsednika Opštine Doljevac Bratislav Jovanović izjavio je da su ugrožene tri kuće u Malošištu, a još se procenjuje da li će i druge kuće početi da klize zbog pomeranja terena.

Izlili se Ibar i Zapadna Morava kod Kraljeva, gradske plaže pod vodom 

Zbog naglog topljenja snega prethodnih dana, nabujali Ibar, čiji je vodostaj u noći između ponedeljka i utorka dostigao granicu redovne odbrane od poplava, delimično je poplavio svoje priobalje u Kraljevu – gradsku plažu i šetalište, gotovo u samom centru grada, ali bar zasad nije ugrozio bunare gradskog vodovoda u Žičkom, kao ni u obližnjem Konarevskom polju na samoj obali.

Vodostaj Zapadne Morave kod Kraljeva je u stagnaciji. Ova reka je u rukavcima poplavila nekoliko desetina hektara poljoprivrednog zemnjišta, ali ukoliko ne bude obilnijih padavina nadležni ne očekuju izlivanje većih razmera.

Evakuacija u Ćićevcu

Pet osoba evakuisano je čamcem iz iz sela Trubarevo u opštini Ćićevac. U akciji spasavanja učestvovalo je pet pripadnika Vatrogasno-spasilačke jedinice Kruševac. Na terenu su trenutno dva vozila sa četiri pripadnika ove jedinice.

Nivo Južne Morave i dalje raste na teritoriji grada Kruševca u mestu Đunis, a voda se još uvek ne povlači sa državnog puta 2.reda 215 B Kruševac-Niš. Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije kaže da je deo stočnog fonda evakuisan sa ugrožene teritorije, kao i da se situacija intenzivno prati. Isporučeno je 500 vreća za pesak.

JUŽNA MORAVA SE IZLILA: Poplavni talas preti domaćinstvima

Voda se povlači u Žitorađi i Prokuplju, ali vodostaj Južne Morave raste

Pod vodom je više od 100 hektara plodne zemlje, kao i deo podruma, dvorišta, domaćinstava i pomoćni objekti. Neposredno je ugroženo 25 domova u kojima živi 27 ljudi.Na terenu su sve vreme Službe za prevenciju i civilnu zaštitu, pripadnici VSJ, MUP-Saobraćajna policija Kruševac i predstavnici Štaba za vanredne situacije.

Izlivanje Ibra u severnom delu Kosovske Mitrovice

U severnom delu Kosovske Mitrovice došlo je do izlivanja reke Ibar u delu ispod "Vojnog remonta".

Informativna služba Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica saopštila je da su stručne službe na terenu i da prate situaciju.

Ibar, Kosovska Mitrovica
Ibar, Kosovska Mitrovica
Foto: Srbija Danas

Vodostaj Ibra je narastao i u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, do izlivanja reke ostalo je još 40 centimetara u ovom delu grada.

Ugrožena Žitorađa

U prokupačkoj opštini u podrume oko desetak kuća ušla je voda, a u Opštini Žitorađa dvadesetak stambenih objekata imaju problema sa vodom u podrumima. U Žitorađi je poplavlјeno više stotina oranica i plastenika, a pumpama se voda još od preksinoć (nedelјa) izbacuje iz podruma. Ipak, niko nije znao da nam kaže koliko je zaista građana ugroženo.

Vanredna sednica Republičkog štaba za vanredne situacije: Hitno preduzeti mere da ne dođe do poplava (FOTO)

Nivo Toplice značajno je opao u odnosu na nedelјu. Ipak, očekuje se toplјenje snega sa Kopaonika i Jastrebca, pa će verovatno, prema procenama naići još jedan jači vodeni talas. U Liparskoj ulici za dlaku je izbegnuta katastrofa, ali je u pet podruma ipak prodrla voda.

poplave
poplave
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Na ulazu u selu Donja Trnava potpuno se srušio most. On je služio pre svega deci iz sela Bumburek da dođu do škole u Donjoj Trnavi. Taj most je jesenas malo popravljan, a meštani Bumbureka su u više navrata pisali loakalnoj samoupravi i ukazivali na problem. Ipak, do danas problem nije rešen, a deca su danas sprečena da dođu do škole.

Obustavljen saobraćaj na deonici puta Kruševac-Niš kod Đunisa, evakuisano 17 osoba

Velika količina vode i poplavljen kolovoz, zbog izlivanja Južne Morave, doveli su do obustave saobraćaja na deonici regionalnog puta Kruševac-Niš, u mestu Ðunis.

Ugroženo 30 kuća u Nišu: Evakuisano 17 ljudi iz sela

Vodostaj Južne Morave, na kojoj je proglašena vanredna odbrana od poplava, i dalje raste. 

Prema informacijama Odeljenja za vanredne situacije Rasinskog okruga, nivo Južne Morave raste četiri centimetara po satu.

poplave
poplave
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Zbog topljenja snega sa Jastrepca i nabujalih potoka, Ribarska reka je u mestu Kaonik poplavila oranice u priobalju, ali domaćinstva nisu ugrožena. U porastu je i vodostaj reke Rasine zbog preventivnog ispuštanja vode iz Ćelijskog jezera.

Kruševackom kraju preti i nekoliko klizišta. Do pomeranja nekoliko delova tla, došlo je u naseljenom mestu Zdravinje, zatim u Velikoj Kruševici, a pukotine su se pojavile i na džavnom putu Ribare.

U opštini Doljevac, gde je nakon proglašenja vanredne situacije evakuisano 17 osoba, juče je bilo mirno, ali se stanje i dalje neprekidno prati. 

Podzemne vode koje su se pojavile nakon otapanja snega i prošlonedeljnih padavina ugrožavaju oko 30 kuća u niškom naselju 9. maj. Pred nekim kućama stvorila su se prava jezera, negde su poplavljeni podrumi, a negde su se izlile septičke jame. Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović ukazao je da je vanredna odbrana od poplava proglašena na slivu Južne Morave i Timoka, dok na svim ostalim slivovima situacija stagnira.  

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd