clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ OBIŠAO SEKTOR B5 OBILAZNICE OKO BEOGRADA: "Spreman sam da primim udarce na svoja leđa, pravda i moral su na strani Srbije" (FOTO/VIDEO)

15.06.2022. 11:03
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Vučić danas je prisustvovao otvaranju novog sektora obilaznice.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda od petlje Orlovača do tunela Straževica.

VELIKI DAN ZA SRBIJU: Predsednik Vučić danas na otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda!

VELIKI DAN ZA SRBIJU: Predsednik Vučić danas na otvaranju sektora B5 obilaznice oko Beograda!

"SRBIJA VODI ODGOVORNU POLITIKU POMIRENJA U REGIONU" Obraćanje ministarke pravde Maje Popović pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija

"SRBIJA VODI ODGOVORNU POLITIKU POMIRENJA U REGIONU" Obraćanje ministarke pravde Maje Popović pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija

"SLOBODA SRBIJE JE BILA I OSTAĆE NAJVEĆA VREDNOST ZA KOJU SE BORIMO" Vučić objavio snimak sa moćnom porukom na dan kada je završena bitka na Košarama (VIDEO)

"SLOBODA SRBIJE JE BILA I OSTAĆE NAJVEĆA VREDNOST ZA KOJU SE BORIMO" Vučić objavio snimak sa moćnom porukom na dan kada je završena bitka na Košarama (VIDEO) 

Vučić odgovorio na pitanja novinara

 Vučić je nakon obilaska novog sektora obilaznice oko Beograda odgovorio i na pitanja novinara. 

On je naveo da se kroz izveštaj ministra finansija Siniše Malog mogu videti dve stvari na kojima Srbija insistira. 

Na pitanje da li ćemo imati para za sve u ova teška i krizna vremena i na pitanje u vezi sa ulaganjem u fudbalske klubove Zvezda i Partizan odgovorio je:

- Za mene je činjenica da smo mi tim ulaganjima pomogli Zvezdi i Partizanu da se lakše takmiče na evropskoj sceni. Ništa ne bi bilo moguće bez podrške države. Što se tiče njihovog međusobnog odnosa, to je na apotekarskoj vagi vaganji, i tu smo bili apsolutno fer. Za nas je bitno plaćanje poreza, to sad da li neko priznaje ili ne... porez će morati da plate svi, i FK Zvezda, i FK Partizan... Moraće svi da plate. Verujem da će moći u skaldu sa unapred pripremljenim platom da plaćaju svoje obaveze, u protivnom uslediće blokade i stečaj. Pomoći ćemo na svaki način, ne izlazeći iz okvira u kom sam govorio pod tačkom jedan. Neću da govorim o stranim sponzorima, ali oni promovišu snagu kompanija. Velike su obaveze. Oni svoje obaveze moraju da izmire. Želimo im mnogo uspeha, nadamo se da će imati dobre prihode, ali da svoje obaveze isplaćuju u roku i na vreme -  rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Pink

- Što se tiče priprema za zimu, one teku. Ali kako da kažem, zavrnuto je nešto na severnom toku, iste sekunde za 15 odsto skoči cena gasa. To su nemoguće borbe. Razlika između 1000 i 2000 dolara, između 15 i miliona evra je za nas razlika. Kukao sam dok nisam našao rešenje i dok na predsednik Si nije pomogao. Ovde isktvarite 100 miliona za sedam dana. Država krvari, ne može to da iznese i da prihvati. Glavna brtiga je nekima da idu na more, pa će se kupate zimi, ali ne znam da li u hladnoj ili toploj vodi. Nova Vlada kad se formira morać eda radi. Pola što kažu da su spremili, mi uhvatimo da lažu - rekao je predsednik.

- Konačno Srbija ima najmanju zavničnu stopu javnog duga. Mi i dalje, iako imamo probleme, videćete šta ćemo sve sada da uradimo. Od ušteđenih para, od para koje su sačuvane, nismo se razbacivali. Mnogo smo uložili u fiskalne kase i e fakture, ali prve efekte očekujemo već sada. Svi naši problemi zanimaju samo nas. Što se tiče primanja, imaćemo dobre i velike vesti. Sutra kreću razgovori sa MMF-om. Kada nam je 9, 1 učešća BDP-a mi imamo pravo na vanredna povećanja. 10, 5 nam je švajcarska formula... Velika vest za penzionere je da će imati povećanje penzije. Iz dva navrata. Jedan već ove godine, oktobar, novembar, decembar, drugi od 1. januara. Ukupno povećanje neće biti manje od 18, 2 odsto. Govorim o stalnom povećanju - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Pink

Što se tiče plata i minimalaca, on je rekao da se ne možemo igrati kao neki da povećavamo javni dug.

- Gledaćemo da povećamo minimalac, ali na teret države, da se ne opterete poslodavci. Očekujemo da povećanje bude dvocifereno preko 12, 13 možda i 14 odsto. Povećanje neće biti malo, ali neće ni ugorziti investcije i stopu javnog duga. Prosečna plata za 7-8 meseci ide na 710 evra - naveo je Vučić i najavio i dvocifreno povećanje plata u javnom sektoru.

Govoreći o nabavci energenata, Vučić je rekao da država sprema milijardu evra, ali da nije siguran hoćemo li moći da zapušimo sve rupe.

- Loša vest je da i dalje neznamo kako ćemo sa energentima ove zime. Finansijski ćemo to i nekako moći. Spremni smo da dodatnu milijardu spremimo, bacimo u bunar i ne znam hoćemo li moći da popunimo sve rupe. Tako da nam je teško, ali gledamo da zatvorimo na svaki mogući način. Ove dodatne količine gasa počećemo da otiskujemo u Mađarsku. Sve što možemo punimo sada, plaćamo sada, bolje nego kad gas bude 5. 000 dolara - naveo je on. 

Na pitanje da li misli da će u kontekstu Rusije i Ukrajine biti ubrzan dijalog između Beograda Prištine i da li je istina da se prodaje EPS, Vučić je odgovorio da je reč o neistini. 

- Reč je o notornoj laži. Niko nije razmatrao takvu mogućnost. Taj ko bi to uradio bio bi mnogo glup. To je sve što imam da Vam kažem. Nikada to nije razmatrano, mi razmatramo da kupimo u regionu nešto - rekao je on. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Pink

- U pregovoračkom okviru govori se o normalizaciji Beograda i Prištine. Međusobno priznanje je njihova želja, mi to ne želimo. Svako svoj posao. Oni su mnogo važni, mi nismo. Može nam se da imamo svoje mišljenje. Spreman sam da primim njihove udarce na svoja leđa jer znam da su pravda i moral na strani Srbije. Naša odluka je ovakva, nadam se da će i parlament Srbije, ali i Vlada Srbije ovo potvrditi - rekao je Vučić. 

Odgovarajući na pitanja novinara predsednik se dotakao i teme napada pojedinih medija na njegovu porodicu. 

- Više govore o sebi. Kažu da ja diskriminišem njihove medije. Diskriminišem N1 i Novu S tako što odgovaram na pitanja svaki dan? Napadali ste mog sina mnogo puta, video sam sina na slici sa kriminalcima i ubicama, to mogu da vam dostavim kad god hoćete. Ako kažete da nije, hvala što ste rekli da nije, jer će se javnost uveriti u to - odgovorio je on. 

Kada je u pitanju snabdevanje gasom iz Hrvatske on je naveo da nikada nismo imali problem. 

- Kada možete da dobijete isti kvalitet puta za milion evra ili za tri miliona, koliko bi platili? Valjda milion. Pa što da platimo gas skuplje, ne odgovara nam cena. Spremni smo da razgovaramo. Imamo stari jugoslovenski naftovod. Hrvati su bili korektni i nije dolazilo u pitanje snabdevanje naftom. Moramo da razmišljamo o izgradnji naftovoda da se spojimo sa Mađarskom. Što se tiče snabdevanja nikad nismo imali problem sa Hrvatskom ali prosto nam ne odgovara. Ko ima najbolju ponudu, njemu Srbija daje novac - zaključio je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

- Ako želite da s eobogatite, prvo izgradite put. To opisuje najbolje i uspeh srbije. U svemu tome imali smo veliku podršku prijatelja iz Kine, Azerbejdžana. U ova teška vremena Srbija se razvija i napreduje, u drugom kvartalu je 3,7 odsto. U vreme veoma dinamičnog rasta Srbije, mi moramo da izrazimo zahvalnost. Bez izgradnja ne bismo mogli da napredujemo. Sve što smo izgradi do svega onoga što sada gradimo, jasno je da naša zemlja hita u budućnost. Obilaznica oko Beograda je jedan kapitralni projekat koji je važan za ceo Srbiju. Najduži tunel od 760 metara, to je ovaj tunel koji izgleda kao da je u Švajcarskoj. Moderniji i od Austrije i Švajcarskoj... Naši uvek kasne, računajte večeras od 19 sati da ćete ovde proći i da ćemo tako uštedeti. Najteži projekat, ostala je obilaznica B6 i do kraja marta do Bubanj potoka imaćemo kompletnu obilaznicu oko Beograda. To je veliki pomak. Posebno sam ponosan na rad graditelja pod teškim uslovima. Teška nabavka. Nije dovoljan samo ugovor. Ugovor imaju mnogi, ali ne grade - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Pink

- Onda kada bukti rat u Evropi, dobrom delu sveta, ne samo na istoku, Srbija ima snage da gradi i otvara nove puteve i otvara nove saobraćajnice, kao što nikada u životu nije gradila. Ponosan sam na graditelje, narod, a ljude pozivam da večeras vide kako smo moderno izgradili i napravili. Nadam se da ćemo se u martu obradovati kraju obilaznice. Da bismo ljudima obezbedili dobra primanja, ali snabdevanje energentima, ali i hranom. Čestitam Vladi, čestitam svima, živela Srbija -  zaključio je predsednik.

Obraćanje Tijana

- Veliko mi je zadovoljstvo što sa predsednikom Vučićem prisustvujem otvaranju ovog značajnog projekta. Kada se svet suočava sa ozbiljnim problemima, Srbija je uspela da zadrži balans. Zahvalio bih se Srbiji i očekujemo da se opet vidimo u bliskoj budućnosti - rekao je kineski državljanin. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik obišao novi sektor obilaznice

Predsednik je odmah na početku istakao da je prolaz obilaznicom moguć večeras od 18 časova.

Predsednik je obišao obilaznicu i usput razgovara sa izvođačima.

- Večeras od šest sati ljudi mogu da se voze ovom deonicom - rekao je predsednik na početku obilaska.

- Gradimo 10 brzih saobraćajnica, samo sa jednom nisam zadovoljan, sve plaćamo, ne odustajemo ni od jednog projekta. Voleo bih da Fruškogorski koridor ide bolje, ima tu i naše krivice - rekao je Vučić. 

- Moram da kažem, projekat uraditi što pre - dodao je Vučić.

On je dodao da je eksproprijacija stara boljka

O projektu

Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko 4 kilometra, završena je leva traka autoputa sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara. 

Kineska kompanija "Power China", azerbejdžanski Azvirt i domaći podizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa autoputem E 75 ka Nišu.

Obilaznica
Obilaznica / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Dužina čitave obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubnanj potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalado bude završena u martu naredne godine.

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.

Piše:
Srbija Danas
15.06.2022. 11:03