clear sky
24°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Predsednik Srbije obraća se građanima iz Slovenije: U Vašington putujem sa većom energijom i čvršćim stavom (VIDEO)

31.08.2020. 14:53
Piše:
Srbija Danas
AV
AV / Izvor: Foto: TV Pink/Printscreen

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, obraća se građanima iz Slovenije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je 15. Bledskom strateškom forumu, tradicionalno glavni spoljnopoliticki dogadaj u Sloveniji, na kojem je bio jedan od glavnih govornika na liderskom panelu "Evropa posle Bregzita i Kovida-19".

SVEČANI RUČAK U SLOVENIJI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić i Pahor u prelepom ambijentu (FOTO)

SVEČANI RUČAK U SLOVENIJI ZA PREDSEDNIKA SRBIJE: Vučić i Pahor u prelepom ambijentu (FOTO)

KADA JE VUČIĆ OVO REKAO PRE POLA GODINE, SVI SU GA NAPALI: A danas je istu priču potvrdio bugarski premijer Borisov

KADA JE VUČIĆ OVO REKAO PRE POLA GODINE, SVI SU GA NAPALI: A danas je istu priču potvrdio bugarski premijer Borisov

Orban: Bez proširenja EU i primanja Srbije u nju Unija nije potpuno bezbedna

Orban: Bez proširenja EU i primanja Srbije u nju Unija nije potpuno bezbedna

Predsednik Srbije, ranije danas izjavio je da je Forum na Bledu od izuzetne važnosti.

- Forum na Bledu biće veoma interesantan. Mislim da je dobro da ste ovde, da čujete i druge ljude šta će da kažu. Mislim da smo nadomak značajnih promena, koje neće ići lako, ali će ići mnogo brže nego što su išle ranije u Evropi i svetu - rekao je Vučić novinarima na Bledu, u predvečerje Foruma, a nakon sastanka sa premijerom Slovenije Janezom Janšom i svečane večere na kojoj su bili i premijeri Bugarske i Mađarske Bojko Borisov i Viktor Orban.

- U Sloveniji sam samo govorio o tome kako da poboljšamo našu ekonomiju, privredu, i ne moram ni da pričam koliko bi nam to značilo - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima na Bledu da je imao danas odličan telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kao i da ga je ohrabrila pred put u Vašington i Brisel.

- Dugo nismo imali takav razgovor jedan na jedan, kad kažem dugo mislim na nekoliko meseci bilo lično ili telefonski, a razgovarali smo pre svega o KiM i putu Srbije ka EU - istakao je predsednik.

Zahvalio je Merkel na pomoći koju Nemačka pruža Srbiji.

Vučić je rekao da je ona ponovila isto što je rekla posle konferencije u Parizu, gde su bili i Hoti i drugi, kako on sve više koristi iskustvo i pokazuje manje emocija i dodao da će se truditi da tako i nastavi.

- Ohrabrila me pred put u Vašington i Birsel i sada sa svom energijom i podrškom koju imam od strane našeg naroda, uz ovaj razgovor sa Merkel, još sa čvršćim stavom putujem na ta dva važna mesta, Vašington i Brisel - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da su konstatovali koliko je značajan sporazum koji je nedavno potpisan sa nemačkim ministrom za privredu i energetiku Altmajerom.

- Sada je vreme za put u Brisel, moram da pokušam da postignem ponovo ono što je najbolje za našu zemlju - rekao je predsednik.

- Sa Merkel sam ja pre nekoliko dana tražio razgovor i to je drugi put da sam ja tražio razgovor sa njom, ja neću da je mučim i maltretiram, ali sam sada hteo da se čujemo, pred put koji nam je zaista bitan - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon učešća na 15. Bledskom stateškom forumu, da je očigledno da se rađaju nova, drugačija viđenja situacije u Evropi.

- Ja sam kao predstavnik relativno male zemlje bio uzdržan po tim pitanjima, ali sam ukazao na dvostruke aršine i licemerna rešenja, očekujući poštovanje EU, koje mi ukazujemo prema njoj, u želji da budemo deo EU što je moguće pre - rekao je Vučić novinarima posle panela na kojem je učestvovao sa više evropskih lidera.

On kaže da se na panelu mnogo toga moglo pročitati i između redova.

- Prisustvovao sam mnogim panelima, nekada je to dobijanje medijskog prosotra, nekad gubljenje vremena u pravom smislu te reči, a ovo je bilo sve samo ne to. Ovde je moglo mnogo toga da se čuje, vidi i oseti - rekao je Vučić.

On je naveo da je bugarski premijer Bojko Borisov govorio sasvim iskreno o tome da nije postojalo solidarnosti u Evropi, što je, podseća Vučić, on govorio na početku pandemije korona virusa.

- Kad sam ja to govorio na početku pandemije, ono što je danas Bojko rekao, cela Evropa mi je skočila za vrat, a danas je to rekao i Borisov - rekao je Vucić.

Vučić je podsetio da je premijer Češke Andrej Babiš na panelu rekao da bi Bugarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Srbiju odmah trebalo primiti u Šengen, što bi, kako je rekao predsednik Srbije, za građane i privredu značilo mnogo, pre svega prekogranični promet bez ograničenja i zaradu ekonomije.

Dodao je i da je premijer Mađarske Viktor Orban sa puno poštovanja govorio o Srbiji i o važnosti ulaska Srbije u EU, i zbog bezbednosnog aspekta.

- On je izneo ideju govoreći da Evropa zaostaje s vojskom, jer se sva važna tehnološka dostignuća vezuju za veliki napredak vojne industrije - rekao je Vučić.

I poljski premijer Mateuš Moravijecki oštro se, kaže, suprotstavio moderatoru panela po pitanju vladavine prava, ukazavši da postoje dvostruki aršini.

- Čekajte, kada vi batinate i hapsite 300 ljudi, onda je to demokratija, kad drugi uhapse manje i ne prebijaju na takav način, onda je diktatura - rekao je Vucicć.

Vučić je rekao da je na Bledu imao dobre razgovore sa slovenačkim premijerom i predsednikom Janezom Janšom i Borutom Pahorom i da misli da su rešeni određeni problemi.

- Mislim da smo dobro razgovarali o budućnosti celog regioina i važno je da u Sloveniji imamo saveznika - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na Bledu imao otvoren i iskren sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kojem je zahvalan što govori o normalizaciji odnosa.

Vučić je novinarima na Bledu rekao da je Lajčaku rekao koji su ciljevi Srbije, a to je, dodaje, pre svega ispunjavanje Briselskog sporazuma, odnosno formiranje Zajednice srpskih opština.

- Veoma poštujem što Lajčak govori o normalizaciji odnosa. Ta normalizacija odnosa je i pravno i politički drugačija od onoga što govori Priština i neki drugi - rekao je Vučić.

Govorili su, dodaje, i o kompromisnom rešenju između Beograda i Prištine, kako doći do tog rešenja, kako da se Srbija izbori za svoje interese, kako Srbiju uvesti u EU i kako obezbediti građanima Srbije da budu uspešniji.

Primetio je da se svaki politički razgovor na kraju svede na ekonomiju, te je, ističe, i tema koja se najviše provlačila danas na Bledskom forumu bila upravo ekonomija.

Vučić je naveo da se govorilo o tome kako će napredne ekonomije imati pad od 10 odsto, zemlje centralne Evrope od šest odsto, dok će, kaže, Srbija imati najbolju ekonomiju u Evropi.

Očekuje da će stopa rasta u Srbiji biti oko nule, što je, navodi Vučić, iznenadilo sinoć na večeri neke evropske zvaničnike.

Na pitanje da je samo u Srbiji moćan, a da pred drugim liderima ćuti, Vučić odgovara.

- Opšte je poznato da sam ja mali, a oni veliki. Viktora i Orbana doživljavam kao svoje prijatelje, a što se tiče veličine, još ne postoji taj čovek, od svetskih lidera koji pričaju da sam ja moćan samo u Srbiji, a pred njima ne. To još niko nije rekao, oni zato i vole Srbiju i mene, zato što sam iskren i kažem šta mislim, nekad i više od onoga koliko i kako bi trebalo - istakao je Vučić.

- Morate u politici i da naučite da priznate poraze, i da čestitate onome ko je pobedio. A vidite nas, nisu u stanju ni da nam čestitaju kada smo dobri u ekonomiji, nisu spremni da čestitaju ni pobedu na izborima - dodao je Vučić.

Na pitanje da li će Crna Gora biti nova tačna nestabilnosti na Balkanu posle izbora, Vučić odgovara.

- Sve je na građanima Crne Gore, oni moraju da donose odluke, a čim rezultati budu konačni, ja ću sigurno čestitati pobedniku i celu vladu. Ja sam siguran da ćemo imati dobre i stabilne odnose i da ćemo nastaviti da lepo sarađujemo. Crnoj Gori želim samo najbolje i da uvek imaju dobre odnose i saradnju, najbliže odnose sa nama jer mi bližih nemamo, ni oni od nas, ni mi od njih. Neka oni rade svoj posao, mi ćemo svoj, ali mir i stabilnost moramo da sačuvamo - poručio je predsednik.

- Mi moramo da nastavimo dijalog, moramo da postignemo dogovor za sva značajna pitanja i za Srbe i za Albance, ne prihvatamo nikakve uslove. Ja sam imao dobar razgovor sa Angelom Merkel i drugim zvaničnicima, kao i Lajčakom i oni razumeju šta je naš cilj. Mi se razgovora i dijaloga ne plašimo i videćemo da pregovori budu što češći kako bi se ovo pitanje rešilo - rekao je predsednik.

- Moramo da probamo da regulišemo sve prepreke. Hvala vam svima i vidimo se - rekao je predsednik za kraj razgovora.

PREDSEDNIK U SREDU PUTUJE U VAŠINGTON: Sastanak u Beloj kući zakazan za petak, Srbiju čekaju teški razgovori

PREDSEDNIK U SREDU PUTUJE U VAŠINGTON: Sastanak u Beloj kući zakazan za petak, Srbiju čekaju teški razgovori

VUČIĆ STIGAO NA BLEDSKI FORUM: Ne možete više da ponižavate Srbiju

VUČIĆ STIGAO NA BLEDSKI FORUM: Ne možete više da ponižavate Srbiju

"VUK DLAKU MENJA, ALI ĆUD NIKADA" Vesić otkrio Đilasovu najveću malverzaciju! TV Šabac u zgradi GO Stari Grad (FOTO)

"VUK DLAKU MENJA, ALI ĆUD NIKADA" Vesić otkrio Đilasovu najveću malverzaciju! TV Šabac u zgradi GO Stari Grad (FOTO)

"NADOMAK SMO ZNAČAJNIH PROMENA KOJE NEĆE IĆI LAKO": Predsednik Srbije danas na Bledskom forumu

"NADOMAK SMO ZNAČAJNIH PROMENA KOJE NEĆE IĆI LAKO": Predsednik Srbije danas na Bledskom forumu

SA KIM SAM JA TO DOGOVORIO NEZAVISNOST KOSOVA? Vučić sa Bleda o putu u Vašington: Greše oni koji misle da smo mnogo mali i slabi

SA KIM SAM JA TO DOGOVORIO NEZAVISNOST KOSOVA? Vučić sa Bleda o putu u Vašington: Greše oni koji misle da smo mnogo mali i slabi