few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I ORBANA "Samo pravi prijatelji trpe kritiku na svoj račun zbog Srbije" (FOTO/VIDEO)

08.07.2021. 10:18 14:38
Piše:
Srbija Danas
AV i Orban
AV i Orban / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Vučić i Orban imali su razgovor tet-a-tet nakon čega se čeka obraćanje medijima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika mađarske vlade Viktora Orbana koji je došao u radnu poseti Srbiji.

"Primer ostalim gradovima u razvoju" Ono što Beograd predstavlja za Srbiju, to je Pirot za ovaj deo Srbije

"Primer ostalim gradovima u razvoju" Ono što Beograd predstavlja za Srbiju, to je Pirot za ovaj deo Srbije

"KRENUĆE POPLAVA PRITISAKA NA SRBE" Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Iznenađujuće da je Podgorica bila brža od Prištine

"KRENUĆE POPLAVA PRITISAKA NA SRBE" Vučić o rezoluciji o Srebrenici: Iznenađujuće da je Podgorica bila brža od Prištine

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u hramu u Končarevu: "Vera je temelj života"

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u hramu u Končarevu: "Vera je temelj života"

Pitanja novinara

Na pitanje da li je bilo razgovora o epidemiji i delta varijanti u Srbiji i Međarskoj i kako će se ovaj problem regulisati Orban odgovara.

- Ja sam predsedniku Vučiću čestitao na vakcinacijama. Mi smo šampioni u Evropi, ali oni su u svetu šampioni po broju vakcinacija. Granični prelazi od Srbije ka Mađarskoj su otovreni i to je dobra politika, mi gledamo u budućnost i pokušavamo da shvatimo kakav je taj četvrti talas i šta nas čeka, ali smo se dogovorili da odnosi ove dve zemlje neće biti prekinuti bez obzira na bilo kakav problem sa korona virusom - rekao je Obran.

Vučić ističe da Srbija ima veliki broj vakcina, ali ne i vakcinisanih.

- Mi nismo imali respiratore, opreme... Ništa! Viktor mi je tada rekao, idi u Kinu, samo požuri i to je jedini način da dobiješ nešto. Što smo i učinili, tada smo dobili pomoć od Kine, Mađarske i na tome smo zahvalni veliko. Da nije bilo saveta od strane Viktora, ne bi ni uspeli da se izborimo sa ovom pošasti. Mi smo vakcine dobili jako brzo, mi ćemo pomagati i Afričkim zemljama, zato ih smatramo prijateljima i saradnicima - rekao je Vučić i dodaje da se već sada plaši kraja leta i jeseni.

- Bojim se zbog života ljudi i ekonomije. Mi sada pravimo puteve, pruge, autobuske stanice... A za sve to su nam potrebni zdravi radnici - rekao je Vučić.

Orban je prokomentarisao i integraciju Srbije u EU, jer bez integracije Srbije nema ni Zapadnog Balkana nakon čega je dobio kritike.

AV i Orban
AV i Orban / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- EU istorija nas uči da treba da se pazimo onoga ko je prerano u pravu. Istina je da ako se na vreme ne istaknu činjenice naših odluka, neće biti ni odluka. Delo je važnije od reči, ali ako nemam tačnu definiciju ciljeva, nema ni dela. To je politika stečena iz profesionalnog reda za mene. Da se moglo na zakonit način udaviti mene u kašičici vode, meni bi to uradili, ali evo, danas imate rezultate mog truda i rada. Sada je slična stvar i sa Srbijom, a razlog tome jeste da vera u budućnost - rekao je Orban i dodaje:

- Velika je neizvesnost u redovima EU da li put Srbije vodi samo gore i šta ima posle toga, to je obazrivost koju EU zove obazrivo proširenje, ali moraju prihvatiti određene rizike. Susedni i granični prostor EU će biti nestabilan ako ne proširi nove impulse, tapkaće u mesto i doći do raspada. Razvoj Srbije značajan je za celu EU. Nije ovo filozofija, ja to govorim iz iskustva, svi su se plašili proširenja, a vidite nas sad. Centralna Evropa je donela novu energiju, što će i Srbija uraditi i ja znam da će EU želeti da se razvija, a za to joj je potreban ceo region zajedno sa EU - rekao je Orban.

Vučić je istakao da Srbija duguje ogromnu zahvalnost Mađarskoj.

- Malo je ovakvih prijatelja, zemalja i ljudi. Mi ćemo ovakvu podršku znati da cenimo, zahvalnost kod Srba ne traje kratko. Mi smo ponosni što imamo ovakve prijatelje i podršku - rekao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo na projekat i izgradnju pruge.

- Oko Sretenja očekujem Orbana ponovo u poseti kada ćemo se provozati prugom kroz Srbiju i Mađarsku. To je zajednička pruga, spoj Srbije i Mađarske, i obe zemlje sa Istanbulom. To je pruga prijateljstva. Verujem da, što se nas tiče, za 3 godine može se otvoriti pruga Beograd-Subotica, a za 4 godine i Beograd-Budimpešta. Za dva sata do Budimpešte... Pa vi vidite kakvo je naše prijateljstvo. Viktor Orban, Angela Merkel, koja je 16 godina u kancelariji, 30 godina Orban... To su nam prijatelji koji su nam mnogo pomogli svojim iskustvom - rekao je Vučić.

- Hvala svim građanima Srbije na poverenju, mi idemo sada na jedno lepo mesto pored Dunava, da pijemo vino u čast prijateljstva! Živela Srbija! - rekao je Vučić za kraj. 

Izjava Viktora Orbana

Orban je na početku izjave rekao da je on na mestu funkcionera već 30 godina i da je Srbiju video mnogo puta.

- Video sam Srbiju i njene brojke, ako neko laže, brojke ne lažu. Srbija napreduje, raste, razvija se i širi. Političaru kažu da u politici treba sve smisleno raditi, treba gledati u budućnost, ali to nije tačno, istorijsko iskustvo nalaže da gledamo u ono što sada radimo i da gledamo da to bude što bolje kako bi i budućnost bila bolja - rekao je Orban i dodaje:

- Svi smo ravnopravni, svi moramo da dobijemo šansu za napredak, pa tako i Srbija. Svaki region ima centralnu zemlju, i mi smo imali sličnu situaciju kao i Srbija, zato ja i podržavam Srbiju i ulazak u EU. Srbija ima velike potencijale, na njima treba raditi i na taj način ćemo jednimo uspeti da Srbiji pomognemo na ovom putu.

Viktor Orban
Viktor Orban / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obran navodi da vidi Srbiju u EU, vidi uspeh Srbije, vidi bolju budućnost i za Mađare i za Srbe. 

- Brojke jasno pokazuju da je Srbija na dobrom putu da deca zaista ovde imaju srećniji i bolji život. To je naša politika, ulaganje u ambiciju i budućnos.

Obran je dodao i da je pandemija korona virusa stavila i određeni teret, ali kako jenjava ova opasnost, nova kuca na vrata. Migracija.

- Imaćemo novi talas migracije, Avganistan već sada napušta na hiljade ljudi, dolaze do Turske bez ikakvih problema, a nakon Turske na Balkan. Zapadni Balkan, njegova stabilizacija i budućnost neće biti sigurna, zato želim da ponovim da i u ovoj situaciji možete računati na Mađarsku, a Mađarska na Srbiju i u ovom slučaju - ističe Orban i dodaje da je siguran da će uvek moći da računa na Srbiju i predsednika Vučića.

Izjava predsednika Vučića

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja zahvalio se svima na poseti. 

- Želim da se obratim Peteru Sijartu i da kažem da mi je čast što sam mu uručio nagradu. Slobodan sam da kažem da su ovo najbolji odnosi Srbije i Mađarske kao nikada do sada u istoriji. Peter je uvek i na svakoj konferenciji EU i Srbije, ne smao da je bio, nego je jasno ukazivao da Srbija mora da pripadne EU na čemu smo beskrajno zahvalni. Hvala što vodite takvu politiku! Ovaj Orden je samo deo u lancu našeg prijateljstva - istakao je predsednik i dodaje:

- U Srbiji je uvek više prostora za skandale nego za stvarne rezultate. Dakle, Mađarska je Srbiji bila 13, 11, pa 9, a danas 5 ekonomski partner. Za par godina uvećali smo trgovinsku razmenu dveju zemalja što je značajno za sve nas, a pogotovu za nas siromašnije i manje. U 2020. godini došli smo do dve milijarde evra trgovinske razmene, a sada imamo rast od 23.4% trgovinske razmene te očekujemo da ćemo preći te dve milijarde do sada. Ono što je veoma važno jeste činjenica da kompanije iz Mađarske posvećuju rad, prijateljstvo i slogu našem narodu i zato imamo 16 velikih investicija na teritoriji Srbije - ističe Vučić.

- To samo govori o poštovanju, prijateljstvu i našem dobrom odnosu.

Vučić ističe da Srbija napreduje zahvaljujući dobrim odnosima između Srba i Mađara, a to ne bi bilo moguće bez Orbana.

- Uloga Mađarske je velika, hvala vam na tome, hvala što i ekonomski i politički razmišljate o Balkanu, o Srbiji, mi to cenimo i mi ćemo to uvek poštovati, a označavate i veliku i važnu ulogu na prostorima Zapadnog Balkanu. Malo ko to čini hrabro i otvoreno, spreman da pretrpi kritike zbog Srbije kao vi, zato vi uvek možete računati na naše prijateljstvo, a mi se nadamo da ćemo to moći da uzvratimo - rekao je Vučić i dodaje:

- Mi ćemo na zajedničkom ručku razgovarali, i tek ćemo, o spajanju dve zemlje. Pruge će nas povezati, pruge vezuju dva fantastična grada, dva narodna i dve zemlje, i tek će značiti u povezivanju Centralne i Zapadne Evrope - ističe predsednik.

AV
AV / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić dodaje da će se povezati i na polju rada, biće posla i za Mađare u Srbiji, i za Srbe u Mađarskoj.

- Svi će lako i bez problema ostvarivati svoje interese. Imamo istorijske uspehe Srbije i Mađarske - dodaje predsednik.

Predsednik objašnjava da kada smo spajali gasovode naših zemalja, Viktor je tada rekao da su Mađari rekli da će Srbiji plaćati taksu, i to je ono što rade pravi prijatelji. 

- Kada smo imali problema sa gasom, Orban je rekao, računajte na deo našeg gasa zato što mi imamo veće rezerve i skladišta gasa. To je ono na čemu sam zahvalan našem gostu. Mi verujemo u budućnost, u našu zajedničku saradnju, prijateljske odnose, verujem da ćemo u budućnosti uz mnogo napora moći da održimo naše odnose i truditi se da ovi naši prijateljski odnosi budu na još većem nivou - rekao je predsednik i dodao da želi da se svaki Mađar, i Orban osećaju u Srbiji kao kod kuće i da će Srbi uvek biti tu za njih.

- Hvala vam na poseti, ova poseta je od velikog značaja za Srbiju, ovde nema taktike i zle namere, ovo je napredak za Srbiju, za sve gradove u našoj zemlji, ali i za ceo Balkan. Mnogo fantastičnih projekata za našu zemlju dolaze iz Mađarske i na tome sam vam veoma zahvalan - rekao je Vučić za kraj i zahvalio se Orbanu na stabilizaciji čitavog Balkana.

Dodela Ordena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je odlikovanja ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peteru Sijartu. Uručen je Orden srpske zastave prvog stepena.

Peter
Peter / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nakon dodela Ordena ministri Mađarske obratili su se građanima i zahvalili svima na velikoj časti koja im je ukazana i odlikovanju.

PEter
PEter / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oglasio se Vučić na Instagramu nakon što je ugostio Orbana

- Imao sam čast da danas pokažem Viktoru Orbanu kako Beograd fantastično napreduje i kako se gradi, kao i prijateljstvo naše dve zemlje - piše u opisu ispod fotografija na Instagramu "buducnostsrbijeav".

 

Predsednik Srbije dočekao Orbana - sledi razgovor tet-a-tet

Orbana i šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Mađarske Atila Pinter.

АВ и Орбан
АВ и Орбан / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

Sledi razgovor Vučića i Orbana tet-a-tet, a nakon toga će predvoditi plenarni sastanak delegacija dveju zemalja.

U zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike predviđena je i ceremonija uručenja Ordena srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova i spoljne trgovine Peteru Sijartu.

Nakon toga predviđene su izjave za medije dvojice lidera.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
Piše:
Srbija Danas
08.07.2021. 10:18 14:38