clear sky
23°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić nakon sednice Vlade: Borba za Kosovo u punom jeku, da se nijednoj majci sin ne vrati u kovčegu (FOTO/VIDEO)

04.02.2021. 13:00 15:17
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Vučić je izrazio pojedine zamerke za rad nekih ministara.

Vlada Srbije obeležava danas 100 dana rada, a prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, pojedini ministri nisu se najbolje pokazali i imaju slab učinak, zbog čega je prisustvovao ovonedeljnoj sednici u Nemanjinoj 11.

Jasne su i zamerke, ministri ne troše novac iz budžeta koji su dobili za važne projekte, ne dolaze na sastanke povodom rasta BDP-a, ali i nisu na vreme radili na potpisivanju spoljotrgovinskog sporazuma sa Velikom Britanijom.

 

Pitanja medija

Predsednik je upitan da prokomentariše pitanje Kosova i Metohije nakon sastanka sa Emanuelom Makronom. 

- Što se tiče Kosova i Metohije, najpre ne smemo da podgrevamo lažne nade našem narodu i da govorimo kako su divne stvari na KiM. Nisu i neće ni biti. Ko kaže da jesu, taj je lažov. Mi moramo da se borimo za interese našeg naroda, da se borimo za njihovu bezbednost i da čuvamo interese Srbije. Stvari neće biti med i mleko jer imamo nečiju podršku. Francuska je priznala nezavisnost Kosova, ali ono što je važno za Srbiju jeste da njen predsednik Emanuel Makron, ne samo što nema želju da nameće takve stavove, već pokazuje želju da sasluša srpsku stranu, što obično nije slučaj s mnogim zemljama koje su priznale Kosovo - rekao je predsednik. 

Vučić je ukazao i na to da su oni koji danas kritikuju politiku vlasti oko pitanja KiM drugačije razgovarali sa zapadnim predstavnicima, navodeći da su od njih tražili da samo odlože priznavanje Kosova zbog izbora u Srbiji.

-U redu je da se prizna nezavisnost Kosova, ali odložite to dok ne pobedimo na izborima. Ne interesuje me takva politika i boriću se za Kosovo i Metohiju, ali neću da lažem narod. Nisam u stanju to da radim. Daću sve od sebe da nijednoj majci ne vratim sina u kovčegu, a pri tom ću voditi čvrstu politiku i zaštititi naš narod na KiM - preneo je Vučić na konefrenciji za novinare povodom 100 dana rada Vlade Srbije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je naša zemljla, pored toga što nabavlja velike kolicicne vakcina, naručila i manju količinu vrlo skupih lekova za koronu, kojim će biti spaseno 1.000 do 2.000 ljudskih života.

- Lekovi su već naručeni i stizaće tokom marta, aprila i maja. Lekovi su veoma skupi i njihova cena je "nenormalna", a čak i pored takve cene nema ih na tržištu. Deo medikamenata će doći i u vidu nemačkih pilula. Ma koliko god da su skupi, nema ih da se nađu na tržištu - rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je upitan da prokomentariše na koje je to ministre "ljut" i koji su to ministri koji nisu bili toliko vredni u proteklih 100 dana Vlade. 

- Potrebno je više jedinstva i entuzijazma. O imenima nisam govorio, ali sam jasno stavio do znanaja da je potrebno više energije i entuzijazma, borbenosti, da se ne bave izborima već jedinstva. Odvratno je kada se sazna da pojedini ministri o svojim kolegama javljaju sve najgore i iznose neistine da bi sebi obezbedili bolji tretman u medijima. Kako misle da neko to neće saznazi, potrebno je više jedinstva, zajedničkih ciljeva, želja i snova, to je ono o čemu sam danas govorio - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da ćemo prve vakcine iz Kovaks programa EU stići krajem marta ili početkom aprila, kao i da će zajedno sa dodatnim ugovorima koji bi trebalo da budu potpisani danas ili sutra sa Kinezima i Rusima Srbija imati potpisan ugovore za ukupno 11,5 do 12 miliona vakcina. Vučić je preneo novinarima da je danas razgovarao i sa šefom Delegacije EU Fabricijem vakcinama iz Kovaks programa.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

-Nadam se da će krajem marta ili početkom aprila stići i prve vacikne iz Kovasa, što je za nas takođe značajno. EU je do sada naručila preko dve milijarde vakcina, mislim 2,1 milijardu vakcina. Mi smo već do sada, ako potpišemo dodane ugovore i sa Kinezima i Rusima, za koje očekujemo danas i sutra da završimo, da ćemo imati potpišane ugovore 11,5 ili 12 miliona vakcina. Ipak, imaćemo u naredne dve ili tri nedelje značajne količine vakcina i to mogu da kažem veoma značajne- rekao je Vučić u Palati Srbija.

On je zamolio sve ljude da se revakcinišu dodajući da, iako bi kod oko 50 odsto ljudi bila dovoljna i prva vakcina za zaštitu, ali da su posle druge vakcine zaštićeni između 80 i 90 odsto od virusa i između 98 i 99 odsto od smrtnog ishoda. Kaže da se naša država opredelila na tu drugu varijantu, da se ide na revakcinu, s obzirom da u nekim zemljana se odustaje od revakcinacije zbog nedostatka vakcina. Vučić je naglasio da će za sve biti druge doze za vakcinaciju, kao i da imamo najbolji informacioni sistem za vakcinaciju u celoj Evropi, zbog čega je vrlo ponosan.

-Mi imamo i ugovore i vakcine i borićemo se i dalje da ozbiljno i odgovrnom politikom obezbedimo i vakcine i lekove za koronu - rekao je predsednik. 

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je zamolio ministre da ponovo vrate energiju, entuzijazam i da razmišljaju šta će da ostane iza njih, a ne o izborima, te da je bitno da se troši suficit kako bi ostvarili rast BDP-a. Vučić je, nakon sednice Vlade, kojoj je prisustvovao, kazao da je važno koliko su pruga, bolnica izgradili, digitalnih učionica otvorili, koliko je uspešno sačuvan naš javni dug.

- Moja obaveza je bila da podnesem izveštaj Vladi Srbije o sastanku u Francuskoj i po pitanju Kosova i Metohije. Upoznao sam članove vlade sa onim što se zbivalo u Briselu, ali i onim što se događalo u Parizu, Vašingtonu i razgovorima sa drugim značajnim partnerima. Situacija za nas nije nimalo laka, ali smo uspevali do sada da se čvrstom i dostojanstvenom politikom izborimo za očuvanje nacionalnih interesa, opstanak našeg naroda na KiM, ali i opstanak Srbije tamo gde je mnogi nisu odavno videli i gde je mnogi danas ne vide. Razgovarali smo i o načinu trošenja novca u ministarstvima, svakako smo bez Irske broj jedan po stopi rasta u Evropi. To se u istoriji nikada nije dogodilo, za nas je važno da imamo veliku stopu rasta i u ovoj godini. Važno je da se nastavi dobra stopa rasta. Ne možemo mi kao zemlje koje su imali minus 15 i minus 20, čija je osnovica niska. Naša stopa je bila minus 1 u prošloj godini i zato moramo više da radimo. Bez visoke stope rasta ne možemo da dajemo traktore domaćinima, da obnavljamo fasade zgrada, da ulažemo u zdravstvo. Dobra stvar je što imam suficit iako je bio predviđen deficit - rekao je predsednik Srbije i dodao: 

- Lepa je vest što imamo suficit u budžetu, ali nije lepo što novac nije utrošen gde je trebalo. Imamo veliki suficit, za oko 200 miliona evra smo u plusu. Imamo veliki suficit od 13,5 milijardi dinara, a bio je predviđen deficit od 12,5 milijardi dinara. Svaki ministar treba da postavi svoj cilj i da se bori za osvarenje. To je lepa i dobra vest za Ministarstvo finansija, ali nije uvek najbolja veest za građane i zemlju. Potrebno je da se postroši taj novac. Stopa rasta znači koliko ste više ili manje stvorili vrednosti na teritoriji svoje zemlje u odnosu na prošlu godinu. U tim okvirima između 21 i 23 odsto se vodi i koliko ste novca utrošili na projekte. Mi smo potrošili mnogo manje novca. Nadam se da će neki da se probude, da će neki da nastave da rade, a neki da budu još uspešniji. Mene ne zanima poređenje sa onima koji su zemlju uništili, već šta je ono što ćemo mi da ostavimo iza sebe i kako će o tome da sude pokoljenja koja dolaze. Očekuje nas težak, ali ozbiljan nastavak borbe protiv mafije.  Svima koji znaju da to što su uradili nije nimalo jednostavno i stavili su na kocku svoju bezbednost svoju i svojih porodica štiteći sigurnost Srbije, još jednom im hvala - rekao je Vučić. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ukazao je da bez visoke stope rasta ne možemo da pomažemo našu privredu, kako je rekao, gradimo bolnice, dajemo 50 odsto za traktore domaćinima u Srbiji, ne možemo da ulažemo u energetsku efikasnost, izgradimo kompletnu kanalizacionu strukturu...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio je danas akciju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosne-informativne agencije (BIA) u kojoj je uhapšena organizovana kriminalna grupa koja se sumnjiči za više teških krivičnih dela. Nakon sednice Vlade Srbije, Vučić je rekao da je to nastavak onoga što je ranije najavljeno - odlučna borba države protiv mafije i organizovanog kriminala.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

-Odlična saradnja MUP i BIA dovela je do dobrih rezultata, dovela je do toga da ljudima u celoj Srbiji možemo da obezbedimo veću sigurnost. Bio je to težak, važan i ozbiljan nastavak odgovorne borbe protiv mafije i svih onih koji su mislili da su jači i od države, jer su čak bili povezani i sa onima u državnom sistemu. Ovo je veliki udarac za mafiju i organizovani kriminal. Pohvaljujem sve koji su učestvovali u akciji i to nije bio za njih nimalo lak zadatak, jer su na kocku stavili svoju bezbednost - rekao je Vučić.

- Želeo bih da zahvalim i medicinskim radnicima koji svakoga dana brinu za naše zdravlje. Čestitam i Ani i ljudima u Vladi prvih 100 dana rada - rekao je predsednik. 

 

Obraćanje premijerke

Nakon održane sednice Vlade Srbije premijerka Ana Brnabić obratila se javnosti i objasnila pre svega zbog čega je sednici prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

- Izveštaj građanima o 100 dana Vlade Srbije podneću u subotu 6. februara, a sutra je zvanično 100 dana od konstituisanja. Obećala sam i sebi i javnosti da ću barem jednom u tri meseca pozvati predsednika Srbije na sednicu Vlade kako bi imao uvid u to kako obavljamo posao. Ovo je drugi put za ovih 100 dana Vlade da predsednik Vučić prisustvuje sednici - rekla je premijerka Brnabić i dodala: 

- Bilo je reči o pitanju Kosova i Metohije, predsednik je Vladu izvestio kakav je bio razgovor o tom pritanju u Francuskoj. Zamolili smo predsednika da nam izvesti o svemu što se dešavalo po pitanju daljeg nastavka dijaloga sa Prištinom i šta očekuje, kako vlada može da pomogne i podrži sve što on radi, jer nosi taj teret. Razgovarali smo o svim spoljnpolitičkim izazovima koji nas očekuju, kao i o važnoj temi, koja je jedan od prioriteta, a to je broba protiv kriminama i svim akcijama tokom noći. Posebnu pažnju smo posvetili i ekonomskom rastu i našem BDP-u. Srbija beleži, u našoj bližoj i daljoj istoriji, nezabeležene rezultate. Najbolji smo u Evropi po ekonomiji, a danas smo drugi, a po nekim indikatorima i prvi po vakcinaciji i razgovarali smo kako da zadržimo tu poziciju i dalje da napredujemo. Hvala predsedniku što bezrezervnu podršku koju nam pruža pri radu, ovakav rad između Vlade i predsednika je odraz jake Srbije. Odvojili smo tri milijarde dinara, rekordnih, za lečenje lica obolelih od retkih bolesti u 2021. godini - rekla je ona. 

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ona je navela da se ove godine očekuje rast BDP-a od plus 6 odsto, ali za to, kaže, mora da se radi "noć i dan". Brnabić je zahvalila predsedniku Vučiću na bezrezervnoj podršci vladi i svim njenim članovima.

-I što stalno ukazuje na stvari koje možemo da radumo bolje, brže, efikasnije, i to je u ovom trenutku i najveća snaga Srbije - ovakav rad vlade i predsednika u interesu građana - rekla je Brnabić.

14:00
Završena sednica Vlade Srbije

Nakon sat vremena zasedanja završena je sednica Vlade Srbije na kojoj je analiziran rad svakog pojedinačnog ministarstva u proteklih 100 dana od konstituisanja novog saziva Vlade Srbije.  

13:05
Fotografije sa sednice - 100 DANA VLADE
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

 

13:00
Počela sednica Vlade Srbije

U toku je sednica Vlade Srbije gde se podnose izveštaji o radu ministarstava u proteklih 100 dana rada. 

Sednici pored svih ministara i predsednice Vlade, pristustvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. 

Nakon završetka sednice, javnosti će se obratiti i premijerka i predsednik Srbije. 

STO DANA VLADE

Nova Vlada formirana je 28. oktobra prošle godine, kada je položila zakletvu u Skupštini Srbije. U kabinetu premijerke Ane Brnabić našao se 21 resor i dva ministarstva bez portfelja, a više od 50 odsto članova Vlade su žene. Sto dana Vlade obično budu povod za prvo javno svođenje računa, a prvi je to uradio pre dva dana predsednik Srbije i lider vladajuće SNS Aleksandar Vučić.

Iskazao je zamerke na račun pojedinih ministara, najavio da će biti na sdanašnjoj sednici Vlade, podneti izveštaj o razgovorima koje je vodio u Parizu sa predsednikom Francuske Emauelom Makronom, ali i da će izneti i nezadovoljstvo neozbiljnošću i nedovoljnim radom pojedinih članova vlade i direktora javnih preduzeća.

- Imamo veliki suficit u januaru i nisam zadovoljan time. Ne razumem da pojedini članovi vlade i direktori javnog preduzeća nisu u stanju da potroše pare koje su tražili pre dva meseca. Tražim da ih potroše kako bismo imali ekonomski rast, kako bi zemlja brže napredovala potrebno je brže graditi puteve, bolnice... - rekao je Vučić.

Nije želeo da kaže koji su to ministri, dodajući da je to posao premijerke.

- Ja ću njoj da kažem šta mislim. Ne možete da držite sastanke za rast BDP-a, a da dođu samo dva ili tri ministra, što govori da ostali ne razumeju koliko nam je rast važan. Svima su u glavi izbori 2022, svi samo pričaju o izborima - kritikovao je Vučić.

Vlada Srbije
Vlada Srbije / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Istakao je da je neophodno da se svi angažuju više, da rade i vikendom, koji, kako dodaje, ne može da bude neradan.

- Ukoliko ne budemo ubrzali radove na infrastrukturnim projektima, kao što su kanalizacija, putevi, ali i ubrzanje u energetskom sektoru, da poljoprivreda radi bolje, nećemo moći da se posle tri godine pohvalimo da smo najbolji. Mi sada idemo sa najviše baze, jer smo imali najveći rast. Moramo da jurimo sada, da radimo mnogo više - poručio je on.

Upitao je i "zašto nismo na vreme ispregovarali sporazum sa Velikom Britanijom o slobodnoj trgovini?".

- To je pitanje za ministre u Vladi Srbije. Nismo znali da ide Bregzit? Što nismo sklopili sporazum? Sada naše firme moraju da čekaju. Imamo sa Britanijom razmenu 600 miliona evra, to što nemamo sporazum će da se odrazi negativno na BDP 0,1-0,2 odsto. Biće posledica, samo da vidimo u kom trenutku. Stalno molim ljude da rade, a ne da samo čekaju petak - kazao je predsednik.