clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Obeležena 100. godišnjica pobede u Velikom ratu: Vojska Srbije neprikosnovena! Ministar odbrane ponosan (VIDEO, FOTO)

10.11.2018. 07:55 19:56
Piše:
Srbija Danas/J.T.
Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin / Izvor: Tanjug/​Jaroslav Pap
Srbija obeležava stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu velikom vojnom vežbom "Vek pobednika"

Srbija obeležava stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu velikom vojnom vežbom "Vek pobednika", a ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da je ova vežba dokaz da imamo vojsku na koju se vredi osloniti. Vežbi prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Kobre" u PUNOM SJAJU: Srpska najelitnija jedinica DEMONSTRIRALA SILU, POČISTILA TERORISTE! (FOTO)

15:56 Ministar odbrane ponosan: Ova vežba je pokazala da Srbija ima zaštitnika

- Ovo nisu kombinovane, već organske jedinice, onakve kakve jesu i radile su baš ono za šta su pripremane. Vežba kao što je ova ne može da se pripremi za dan. Ona je plod rada. Vojska RS se, iz vojske koje je bila gotova da nestane, pretvorila u naprednu, bolju, savremeniju. Zato hoću da se zahvalim vrhovnom komandantu. Ovo je vežba koja je pokazala da nema nikog ko može da zanemari Vojsku Srbije i taj neko će morati da zna da je Vojska Srbije spremna da zaštiti naš narod - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin / Izvor: Foto: RTS Printscreen

Ovom prilikom najvaio je novo povećanje plata za vojnike.

- Vežbu ocenjujem kao vrlo dobru, kao razlog za ponos svakog našeg pripadnika, ali i svakog građanina naše zemlje - rekao je ministar na kraju vežbe u Titelu kojom je završena višednevna vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018".

14:35 Vežba kod Titela

Na ušću Begeja u Tisu, kod Titela, počela je vežba u kojoj je angažovano 40 plovila, od čega 15 brodova, avioni mig-29 i "superaleb G-4", kao i artiljerija.

Na poligonu "Titel" nosilac vežbe je Prva brigada Kopnene vojske, a sadejstvuju Rečna flotila, Specijalna brigada, 204. vazduhoplovna brigade i 250. raketna brigada iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. Ukupno je angažovano oko 170 borbenih sredstava i 1.300 vojnika. Na vežbi su angažovani i pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije.

Titel
Titel / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Cilj vežbe je da prikaže uvežbanost i vatrenu moć Prve brigade i Rečne flotile za pripremu i izvođenje napadne operacije u zahvatu vodnog puta, uz vazduhoplovnu podršku.

Rukovodioci vežbe su komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić.

Titel
Titel / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Tokom vežbe prikazuje se savlađivanje vodene prepreke, odnosno reke Tise, zatim postavljanje pontonskog mosta, skelskog mesta prelaska, kao i pešadijska, protivpešadijska, brodska i protivbrodska dejstva. Takođe i ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja, pretraživanje rečnog dna i polaganje minskih prepreka uz neprekidnu artiljerijsku i podršku avijacije, dva aviona MiG-29 i par aviona Galeb G-4. Na Tisi se, sem brodova, mogu na delu videti i amfibije, kao i radnje i postupci prilikom sklapanja pontonskog mosta, prevoženje tenkova i drugih borbenih vozila skelom, te napad specijalaca na brod.

14:15 Akcija kod Sremske Mitrovice

U okolini Sremske Mitrovice tenkovski bataljon izvršio je marš pravcem kasarna "Boško Pavlkovljević Pinki" Sremska Mitrovica - objekat "Manđelos" - selo Manđelos - selo Šuljam, u cilju stvaranja uslova za uvođenje u borbu. Ukupno je angažovano 30 borbenih sredstava i oko 100 vojnika.

Titel
Titel / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Cilj prikaza je da se pokaže osposobljenost tenkovskog bataljona za realizaciju marša u uslovima ravničarskog predela i spremnost da odgovori na eventualne izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije. Tokom izvođenja vežbe prikazani su postupci posada tenkova pri nailasku neprijateljske avijacije, pri nailasku na kontaminirano zemljište i mine, ukazivanje pomoći ranjenima, prelazak preko mosta i postupci tokom marša.

13:45 - Vežba na Zvorničkom jezeru

Na Zvorničkom jezeru angažovano je ukupno 20 borbenih sredstava i oko 100 pripadnika Specijalne brigade i Rečne flotile koji su izveli diverzantski napad na elemente borbenog rasporeda neprijatelja.

Na početku vežbe tri tima na šest čamaca GDQ-120 prišla su Zvorničkim jezerom mestu izvršenja napada i dejstvom iz ličnog naoružanja i sredstava vatrene podrške uništile uočene vatrene tačake. 

Rečna vojska
Rečna vojska / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Prikazana je vrhunska taktička osposobljenost, vatrena osposobljenost i efikasnost i efekta dejstva izviđačko-diverzantskih grupa. Uspešna dejstva pokazala su spremnost Vojske Srbije da brzo i odlučno reaguje na sve pokušaje ugrožavanja teritorije, ljudi i imovine. To je ujedno i potvrda spremnosti snaga za brzo reagovanje na širok dijapazon mogućih pretnji, kojima su danas stvarno ili potencijalno izložene sve države sveta. 

13:30 - "Mali Miloš" na specijalnom zadatku

Specijalci Vojske Srbije prikazali su "Međi" ubacivanje izviđačke grupe padobranskim desantom, prikupljanje obaveštajnih podataka o neprijatelju pomoću "Malog Miloša", kao i  blokadu terorista desantiranjem padobranaca i uz pomoć borbenih vozila policije M-86.

Mali Miloš
Mali Miloš / Izvor: Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Čete za protivteroristička dejstva efektno su izvršile zadatak uništenja terorističke baze, dejstvujući iz snajpera i mitraljeza sa vozila "hamer", paralelno ubacujući drugi tim iz vazduha tehnikom brzog spuštanja iz helihoptera. Atraktivan je bio i deo njihovog prikaza hvatanje terorista koji su pokušali beg.

13:15 - Vojne akcije na poligonu "Međa"

Na poligonu "Međa" kod Leskovca oko 600 pripadnika Specijalne brigade, Trećeg bataljona Vojne policije i RViPVO prikazuju, uz angažovanje 74 borbena vozila, osposobljenost jedinica u rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka u dejstvu protiv terorističkih grupa.

Taktička vežba po temi "Ojačani bataljon vojne policije u protivterorističkoj operaciji" ima više celina, a najznačajnije su specijalni desant, klasični desant, napad timova na terorističku bazu, napad timova na teroriste koji se izvlače i napad timova na vozilo i bekstvo terorista u samom vozilu.

Vežba je veoma dinamična i ovo je samo deo prikaza osposobljenosti pripadnika Specijalne brigade i Kopnene vojske u realizaciji namenskih zadataka.

13:00 Vežba na Velikom Jastrepcu

Na vežbi na Velikom Jastrepcu učestvuju pripadnici 246. bataljona ABHO iz Kruševca. Oni prikazuju angažovanje pripadnika jedinice na zadacima protivnuklearne, hemijske i biološke odbrane, zatim osmatranje i izviđanje pravaca i rejona borbenih dejstava, obradi prikupljenih podataka i dekontaminaciji kontaminiranih jedinica. 

Na Velikom Jastrepcu angažovano je 26 borbenih sredstava i 120 vojnika koji prikazuju formiranje stanice za dekontaminaciju ljudstva i sredstava ratne tehnike, kao i rad osmatračnice u momentu i nakon nuklearne eksplozije.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
12:35 Predsednik Srbije obratio se javnosti

Posle vežbe predsednik Vučić ocenio je prikaz veoma uspelim i rekao da to pokazuje svu sposobnost Vojske Srbije.

- Osam Migova, orlovi, helikopteri, sistem PASARS, nova NORA, vozilo Lazar 3, samo su deo naoružanja koje je dejstvovalo u podršci jedinicama u napadu i to je prava slika našeg naoružanja. To je motiv da i dalje brinemo da Vojska Srbije raste i razvija se, u interesu mira i bezbednosti Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije osvrnuo se i na planove koji će biti realizovani u budućnosti.

- Krajem 2019. godine videćete šta nam sve stiže u sastav vojske. Videli ste osam MIG-ova, posedujemo ih deset, imaćemo ih ukupno 14, a nekada ni pet nismo mogli da dignemo na nebo. Nije ovo oružje da bismo napali nekoga, nego je tu za preventivni uticaj, vojnici moraju da budu spremni i da znaju kako treba da nas odbrane. Svaka čast svim vojnicima i onima koji su na svojim svakodnevnim zadacima i ne mogu da učestvuju na ovim vežbama. Želim da zahvalim svim vojnicima, svima im čestitam na današnjim demonstracijama - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Željka Cvijanović, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik
Aleksandar Vučić, Ana Brnabić, Željka Cvijanović, Aleksandar Vulin, Milorad Dodik / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

Budžet Ministarstva odbrane za sledeću godinu iznosiće oko 650 miliona evra, a realno oko milijardu do milijardu i 50 miliona evra, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanja novinara nakon završetka dela vojne vežbe "Vek pobednika" koja se održala na Pešteru.

- To je najteže pitanje koje ste mogli da postavite zato što se strašno sekiramo kada vidimo koliko para ode na odbranu i mnogo novca trošimo, ali kako da vam kažem, videćete mnogo više osmeha dogodine na ovom ili nekom drugom mestu - rekao je Vučić. 

12:30 Kraj vojne vežbe

Komandant Druge brigade, brigadni general Željko Kuzmanović tražio je potvrdu od predsednika Srbije za završetak vojne vežbe i time je vojna vežba na Privremenom poligonu Pešter zvanično završena.

12:15 Tenkovi, haubice, oklopna vozila, lanser raketa, kao i MIG-ovi i helikopteri ispunili su vojni poligon

Na Pešteru su angažovani tenkovi M84, borbena vozila pešadije M80, samohodne haubice 122 mm "Gvozdika", borbeno oklopno vozilo POLO M83 i BRDM-2,  višecevni lanser raketa "Oganj", radar "Žirafa", a od sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije, sistem "PASARS" i haubica 155mm B52 "Nora".

Helikopter
Helikopter / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

Iz sastava Ratnog vazduhoplovstva na vežbi učestvuju MIG-29, "ORAO J-22", helikopteri "Gama", MI-8, sistem "KUB" i radar AN TPS-70.

12:00 Vežba "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad"

Na privremenom poligonu "Pešter" počela je vežba "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad" koju izvodi Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Na vežbi je angažovano oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Na vežbi se demonstrira dejstvo lovačke avijacije, lovačko-bombarderske avijacije, artiljerijskih sredstava i tenkova M-84, uz korišćenje borbenih sredstava koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije.

11:50 Počela vežba na Pešteru

Prisutne je pozdravio komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović, koji je izvršio geografsku, topografsku i taktičku orijenatciju i ukazao na osnovne detalje vežbe.

Izdat je signal za početak vežbe na Privremenom poligonu Pešter. 

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin
Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

11:30 Državni vrh stigao na Pešter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Pešter gde će prisustvovati vežbi. Vežbi prisustvuje i član predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i mnoge druge zvanice i pripadnici Vojske Srbije.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin
Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin / Izvor: Srbija Danas / Jelena Obradović

11:15 Vojna policija izvodi vežbu na poligonu Orešac

Na poligonu Orešac više od 150 pripadnika Petog bataljona vojne policije demonstriralo je vežbu koja je za cilj imala borbu protiv grupe terorista.

Komandat Vladimir Petrić kaže da se realizuje vežba sa bojevim gađanjem - bataljon u blokadi, uništenje terorističke grupe. 

Na vežbi po temi "Bataljon Vojne policije u blokadi, okruženju i uništenju terorističke grupe" upotrebljene su jedinice na borbenim vozilima Vojne policije M-86 sa kojih nišandžije dejstvuju iz mitraljeza M-86. Dejstvovali su snajperski parovi, strelci sa automatskim puškama 5,56 mm M-21, automatima Helker i Koh 9 mm MP5, pištoljima CZ-99 9 mm.

"LAZAR" novi član stalnog sastava Vojske Srbije

Novi član aktivne postavke Vojske Srbije je i Lazar 3 oklopno vozilo, točkaš, formulе pogona 8dž8 za različitе aplikacijе i misijе.

Lazar, oklopno vozilo
Lazar, oklopno vozilo / Izvor: Srbija Danas

Njegove karakteristike su impresivne, a javnost je danas imala priliku da ovo oklopno vozilo vidi i na delu u okviru izvedene vežbe na Pasuljanskim livadama.

O oklopnom vozilu "Lazar 3" više pročitajte OVDE.

10:45 Počela vežba u Borovcu

Počela je vežba na vojnom kompleksu "Borovac" kod Bujanovca koju izvode pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije. Na vežbi je angažovano oko 1.000 vojnika i 100 borbenih sredstava. Nosilac vežbe je Četvrta brigada, a komandant je brigadni general Slobodan Stopa.

Cilj vežbe je da prikaže obučenost snaga za reagovanje u izvođenju taktičkih radnji i postupaka u toku izvođenja operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću. Težište je na prikazu obučenosti snaga za komandovanje u radu na donošenju odluke, pripremi za organizovanje operacije i komandovanju jedinicama u operaciji.

10:30 Aleksandar Vučić i njegova delegacija uputili su se ka Pešteru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio se ka Privremenom poligonu Pešter gde će pristutvovati izvođenju naredne vežbe, a nakon njenog završetka obratiće je javnosti gde će izneti nove impresije i planove koji će se naći pred Vojskom Srbije. 

10:20 Predsednik Srbije izuzetno zadovoljan prvom izvedenom vežbom 

- Danas imamo osam migova 29 koji su danas leteli od ukupno deset koliko ih imamo, a imamo i novih 13 tenkova, koje će građani videti. A na Pešteru ćemo videti i dodatnih 25 tenkova. Sem dve rakete koje su dale otkaz, sve ostale rakete su pogodile cilj. Nora je odlično gađala, kao i helikopteri. Maljutke su pogađale nikad bolje. Ovde je dosta hladno i vetrovito, ali svi su ispunili svoje zadatke odlično i pored teških uslova. Prvi put smo videli kako Lazar 3 deluje, on više nije u rezervnom sastavu, nego je aktivni član postave. Neophodno je da svi pripadnici imaju i rezervnu opremu, jer ja znam kako su se oni namučili ovih dana i kad su morali svakog dana da peru svoju uniformu kako bi imali šta da obuku sutradan, ali radićemo na tome. Stanje se poboljšalo mnogo nego što je bilo ranije - rekao je Vučić.

Najavio je i da su naručene prve bespilotne letilice iz Kine, koje će se koristiti za izviđanje, a javnosti će biti demonstrirane u 2019. godini, kao i da će se srpski inženjeri na njima učiti da stvorimo takve primerke i sami. Predsednik se osvrnuo i na odnos srpske vojske i vojske u drugim državama.

Predsednik Srbije je uporedio odnose snaga vojske Srbije i vojske drugih država na Balkanu, o tome možete više čitati OVDE.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

- Rumunija osim što ima mnogo veću vojsku od nas, u regionu niko ne može da se poredi sa našom vojskom. Grčka ima brojnu vojsku i to je van nekih upoređivanja, ali sve ostale države, pogotovo iz bivše Jugoslavije, nema priče da ima neko bolji od nas. Najviše vojnika imamo iz južnih delova Srbije, jer su ti ljudi nekako više okrenuti vojsci, imamo takođe i veliki broj Srba iz Krajine koji su članovi naše vojske. Naša je namera da kroz povećanje plata i izgradnju stanova pomognemo i da ti ljudi osete boljitak, kako u vojsci, tako i u policiji i u BII. Niko njih ne pita kada će morati da rade, u koje doba dana ili noći. Mnogo sam srećan što su svi videli kako je drhtala zemlja dok su nadletali MIG-ovi, što se sve treslo kad smo bacali bombe od 250 kilograma, svaka im čast. Ovo je ozbiljna i sve ozbiljnija vojska i najvažnije je da se vojnici osećaju dobro - rekao je predsednik.

O novim tenkovima koji stižu u Srbiju možete čitati OVDE.

10:15 Aleksandar Vučić se obratio vojnicima na Pasuljanskim livadama

- Želim da vam se zahvalim na dobro obavljenom poslu. Mnogo hvala na svemu, a sve što vam nedostaje od opreme, mi ćemo da obezbedimo do sledeće godine, a povećaćemo i platu. Videćemo i da rešavamo stambene probleme, a pomoći ćemo i onima koji su već uzeli stambene kredite, nekim jednokratnim pomoćima. Gledao sam sve vreme i nikoga nisam video, maksirani ste bili dobro i brzo ste sve odradili, nisam uspeo nikoga da primetim, svaka vam čast. Osam migova je letelo, to je neverovatno, ali stići će i novi helikopteri, polako to ide, ali biće. Tužan sam jedino kad vidim da nemate rezervni par čizama i uniformi, ali i to ćemo videti da promenimo - rekao je predsednik vojnicima.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
09:45 Završena demonstracija borbenih vežbi, sledi predstavljanje opreme

Predstavljena vežba je bila uspešna i pogođeni su svi zacrtani ciljevi. Predsednik Srbije, kao i predsednica Vlade pogledaće sada novu vojnu opremu, kao i oklopna vozila koji su nabavljeni u okviru projekta 1500. To je deo programa opremanja Vojske Srbije započetog pre dve godine sa ciljem da se unaprede njene operativne i funkcionalne sposobnosti.

09:35 Borbena grupa je prešla u napad

Borbena grupa je prešla u napad, uz podršku artiljerije iz 12 oruđa, na daljini 12 kilometara.

Nakon prvog napada, uvodi se druga rezervna borbena jedinica, koja će nastaviti ka ispunjenju cilja. Borba se odvija u rovovima, duž neprijateljskih linija. 

Pasuljanske livade
Pasuljanske livade / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

09:15 Počela artiljerijska vežba

Nakon borbene ekipe u napadu započelo je izvođenje artiljerijske vežbe i prikaz sadejstva avijacije, tehničkih i oklopnih jedinica, kao i ostalih jedinica.

U ovoj vežbi učestvuje oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

09:08 Borbena grupa se vinula u napad

Na Pasuljanskim livadama dat je konačni signal za početak vežbe na Pasuljanskim livadama. Nebo poligona nadleće osam "migova-29" - borbena grupa u napadu.

Mig29
Mig29 / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

08:56 Predsednik Srbije stigao na Pasuljanske livade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na vojni poligon Pasuljanske livade, gde ga je dočekao ministar odbrane Aleksandar Vulin i pripadnici garde kako bi se obavila svečana ceremonija i označio početak vežbe. Komandant Kopnene vojske Milosav Simović predao mu je raport.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Na Pasuljanskim livadama prisutno je preko 150 zvanica, koje će sa predsednikom posmatrati vežbu koja će trajati 50 minuta, nakon čega će zvanicama biti predstavljano naoružanje. Sa predsednikom Srbije, vežbu posmatra i predsednica Vlade Ana Brnabić.

08:00 Vojna vežba "Vek pobednika"

Aleksandar Vučić će najpre prisustvovati prikazu na Pasuljanskim livadama, a potom u 11:30 izvođenju vežbe na Privremenom poligonu Pešter, nakon čega će se obratiti javnosti. 

Vežbi će prisustvovati i predsednica Vlade Ana Brnabić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Vežba "Vek pobednika 1918-2018" izvodi se istovremeno na 10 lokacija po temi "Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije", a u njoj učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova.

Aleksandar Vulin je ranije rekao da su poslednje vežbe sa kojima bi "Vek pobednika" mogao da se uporedi bile vežbe "Sloboda" i "Jedinstvo", održane 1971. i 1975. godine. Svoje veštine pokazaće 8.000 aktivnih pripadnika Vojske Srbije.

OBAVEŠTAJCI OTKRIVAJU: Hiljade ŠPIJUNA ROVARI PO SRBIJI, infiltriraju se u SVAKI DEO DRUŠTVA

Građani će u direktnom prenosu moći da vide i 645 borbenih vozila: sto tenkova M-84, sto oklopnih borbenih vozila pešadije. Biće upotrebljeno 100 različitih artiljerijskih i raketnih oruđa.

Rečna flotila će se predstaviti sa 14 rečnih brodova, 40 čamaca i remorkera, sa osam amfibija. Poleteće 24 vazduhoplova – "migovi", "orlovi", "galebovi", helikopteri. Biće prikazan i ponos srpske odbrambene industrije – "Lazari" koji su ušli u upotrebu u Vojsci Srbije, "Nore", "Mali Miloš". Građani će biti upoznati i sa radom "Kobri", na vežbi zaštite visokog državnika.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- "Kobre" su elitna jedinica zadužena za obezbeđenje najviših državnih funkcionera, ali ne samo za to. Hteli smo da pokažemo kakve su 'Kobre' na delu, da javnost vidi da oni nisu samo tu da čuvaju nekoga, one su i protivteroristička jedinica, brinu o svakom građaninu, i u stanju su da odgovore na svaku terorističku pretnju. Oni su čuvari svega i svih u zemlji - objasnio je ministar Vulin.

 

Piše:
Srbija Danas/J.T.
10.11.2018. 07:55 19:56