clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VOJNA VEŽBA "VIHOR 2024" NA PEŠTERU Vučić zadovoljan spremnošću naše vojske: "Ovo što smo danas videli je pokazatelj toga koliko je Srbija napredovala!" (FOTO/VIDEO)

19.04.2024. 11:50
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Vihor 2024".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na privremenom poligonu "Pešter" združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem Vojske Srbije "Vihor 2024".

Na vežbi su učestvovala kopnena i vazduhoplovna komponenta naše vojske i specijalne snage, a prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje je Vojska Srbije izvela.

"Živela Vojska Srbije! Živela Srbija!"

"Hoću da čestitam našoj vojsci na uspešno izvedenoj vežbi. Ovo što smo danas videli je pokazatelj toga koliko je Srbija napredovala u poslednjih deset godina, koliko je uspešna i koliko je ulagala u svoju vojsku. Zadovoljan sam ukupnom spremnošću naše vojske, ali ćemo morati još mnogo da radimo, kupujemo, popravljamo i da se više oslanjamo na našu namensku industriju. Naše je da snažimo, jačamo, ekonomski napredujemo i rastemo, da brinemo o svim infrastrukturnim projektima i snaženju armije, da bismo bili mnogo jaki da zaštitimo Srbiju od svih onih koji bi da je sruše", napisao je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu.

Obraćanje Vučića

- Čestitam našoj vojsci, svim pripadnicima naše armije na uspešno izvedenoj vežbi. Moramo da se oslobodimo principa četiri brigade i ovo je način kako bi to trebalo da izgleda u budućnosti. Ono što smo danas mogli novo da vidimo to je mnogo nove tehnike, čak i tenkovi iz rezerve, tako treba da nam izgledaju tenkovi, modernizovani. Videli ste više tipova dronova, od izviđačkih, dronova kamikaza, komaraca i osica. Sada ulazimo u snažniju proizvodnju tog tipa dronova. Zadovoljan sam što su dronovi iz privatnih kompanija obavili dobar posao. Na dobrom smo putu da stvorimo industriju dronova, mogli ste da vidite sve tipove vazduhoplova u naletu i bojevom gađanju. Zadovoljan sam spremnošću naše vojske. Moramo mnogo da radimo, popravljamo, kupujemo, da se oslanjamo dovoljno na našu namensku industriju. Još jednom želim da vam čestitam. Ovo je gotovo sve novo u odnosu na prethodnih 10 godina i to pokazuje koliko je Srbija napredovala i koliko je uspešnija, koliko je ulagala u vojsku.

- Danas je 11 godina od usvajanja Briselskog sporazuma. 11 godina u kojima se Srbija razvijala i napredovala brže od drugih ali i 11 godina neistina i terora koji su na nama sprovodili, 11 godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice, 11 godina neispunjavanja onoga što su potpisali, Brisel, EU. Da kažu 11 meseci, nedelja pa nije malo, 11 godina brutalnih laži. Posle tih 11 godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da imamo i gradimo. Juče, nema ko nije reagovao zbog toga što kažu da su zadržana 4 autobusa, zadržano je dvoje ili troje lica i svi su pušteni. Sram vas bilo sve zajedno, 10 meseci, 300 dana traje blokada svake robe koja iz centralne Srbije treba da dođe na KiM.

- Pretuku Stefanovića u Zubinom Potoku, nijedno saopštenje niste dali, uhapse ranjenog Sofronijevića, Dušana Obrenovića držite u pritvoru, ne smete da ga pustite ranije jer je toliko izubijan i nijedno saopštenje...Onda kažete strašan je problem, jedan je bio pripadnik tzv. vojske Kosova i sumnjalo se da je počinio neki zločin, drugog zadržali 24 sata i to je bio najveći problem na svetu. Sa tim licemerjem, odvratnim pristupom prema jednoj slobodarskoj zemlji kakva je Srbija na to ćemo morati da se naviknemo i to se očigledno neće promeniti. Naše je da mi snažimo, mi da jačamo i da naša zemlja ekonomski napreduje i raste. Da brinemo o EXPO, o svim projektima, i uvek o snaženju naše armije, da bi bili dovoljno jaki da možemo da se zaštitimo.

O Grčkoj

- Ne zna on šta je ofanzivno, a šta defanzivno, govorim o ovima iz Prištine. Što se tiče Grčke, pratićemo glasanja i u skladu sa tim ćemo se izjašnjavati. Bakojani, mislim da je sramota to što je radila. Trebalo je da se vidimo, pa su odložili, pa da razgovaramo i to nije bilo. Zaboravi se preko noći da je osnovni princip bio ZSO, ništa novo. Hvala vam što ste mi danas omogućili da u potpunosti budem predsednik Srbije.

O prisustvu komandanta Kfora

- Naslušali smo se brojnih laži i mislim da je važno što je bio ovde. Imamo korektnu saradnju. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je u interesu obeju strana i nemam šta tome da dodam. To su vojnici koji svoj posao obavljaju profesionalno.

O dolasku u Novi Pazar

- Za mene je važno da uvek i u svakom trenutku pozovem Bošnjake i Srbe, hvala svim ljudima koji razumeju da moramo da živimo zajedno i svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Pazara i Tutina. Svi koji misle da mogu da naruše mir i spokoj koji postoji i nadu da možemo da živimo bolje neće imati podršku državnih organa i nadležni će reagovati u skladu sa zakonom. Kada imate skup u Sarajevu svih Bošnjaka da li ste videli da je neko od nas uvredio Zukorlića? Mi reč nismo rekli, a nema koga nisu vređali.

O moralnim pridikama ministra spoljnih poslova BiH na račun Srba i jučerašnjeg skupa

- To je zajednički princip za sve one koji rade protiv Srbije. Kada govore nešto najpokvarenije što sam video, nije ti bilo mnogo ljudi na mitingu, evo bilo je 100 ljudi, to je zato što su im frižideri prazni, a znaju da se na mitingu ne puni frižider. Da podsetim da su u Sarajevu pre 10 godina imali 100 evra veću platu, a sad imaju 150 evra manju nego u Srbiji. Naslušao sam se gluposti svih ovih godina...

Završena vežba

Posle preleta teretnog aviona, dat je signal za završetak združene taktičke vežbe "Vihor 2024".

Po završetku vežbe usledio je i aplauz. Zbog loših vremenskih uslova nije bio moguć desant padobranaca.

Uvođenje drugog ešalona i rezerve

Posle uvođenja u napad snaga drugog borbenog ešalona, koji je prošao kroz raspored prvog, nastupa kolona rezerve.

Podržana je tenkovskim vodom, koji dejstvuje po ciljevima na velikim daljinama.

Angažuje se i pojačani tim specijalnih snaga.

Borbena pešadija na položajima

Dva tenkovska voda izvode vatreno dejstvo na velikim daljinama iz reona dobrog brda. Borbena pešadija izašla na položaje. Modernizovana borbena vozila pešadije ima značajno unapređen nivo balističke zaštite.

Pešadijska četa nastupila sa vozilima "lazar 3".

Helikopter "gama" neutralisao neprijatelja

Laki helikopter "gama", koji je namenjen za protivoklopnu borbu, neutralisao je sa pet raketa sva borbena vozila neprijatelja.

Dejstvuju "nora", "gvozdika", "oganj m-17" i "tamnava"

Artiljerijsku podršku pružaju baterije samohodnih haubica "nora" i "gvozdika", i lanseri raketa "oganj m-17" i "tamnava".

Lovački mig-29 u akciji

Odobrena je vazduhoplovna vatrena podrška. Lovački mig-29 čiste vazdušni prostor u cilju obezbeđenja prevlasti u vazduhu. Pilot pogođenog aviona je izvršio katapultiranje, potom je pokrenuta akcija traganja i spasavanja.

Helikopterski desant

Neprijatelj je zaposeo nekoliko objekata infrastrukture, a za uništenje su angažovane snage za specijalne operacije, uključujući helikoptere Mi-17 i Mi-35.

Dejstvuje "perun"

Samohodna haubica kalibra 155 milimetara "perun" pogodila je cilj prvom raketom, a dim se vidi od dejstvovanja. "Perun" je pogodio i drugi cilj, dok je istovremeno dron "komarac", takođe, ostvario svoj pogodak.

"Oganj" pogodio cilj

Sledeće što se moglo videti je kako bespilotna letelica "komarac" samoubica pogađa cilj. Potom su dejstvovali snajperski timovi uz upotrebu sistema za upravljanje vatrom.

Modularni lanser raketa "oganj m-18" takođe je pogodio svoj cilj.

Rakete "kornet" uništile ciljeve

Lanser protivoklopnih raketa "kornet" dejstvuje po ciljevima.

Blokada naseljenog mesta i dejstvo vojne policije

Na vežbi je prikazano i kako jedinice vojne policije specijalne namene zbog obezbeđenja nesmetanog uvođenja sopstvenih snaga u zonu operacije, blokiraju naseljeno mesto.

Uništavaju i diverzantsko-terorističku grupu.

"Vrabac" bombarder i samoubica "osa" napadaju vatrene položaje

Daljinski pilotiran dron "vrabac" bombarder i samoubica "osa", angažovani na dejstvu po neprijateljskim vatrenim položajima, na osnovu prethodno prikupljenih podataka sa izviđačke bespilotne letelice.

Dejstvo PVO po neprijateljskim dronovima

U vežbu uključeni i sistemi PVO, uključujući FK-3, kao i modernizovani radar "žirafa". Sistem "pasars" dejstvuje po neprijateljskim dronovima.

U 12 časova počela vežba

U vežbi učestvuje više od 2.000 pripadnika Vojske Srbije i oko 350 sredstava ratne tehnike.

Stigao predsednik Vučić

Predsednik Srbije došao je na poligon i uskoro bi trebalo da počne vežba. Major Đorđe Simić predao je raport predsedniku Aleksandru Vučiću.

- Oficiri, podoficiri i vojnici zdravo!

 

Stigli ministri

Na poligon su stigli i ministri Miloš Vučević, Danica Grujičić, Tomislav Momirović, Zoran Gajić, Nikola Selaković, Goran Vesić, a očekuje se i dolazak predsednika Vučića. Stigli su i Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Milorad Dodik.

Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je da će danas biti održana taktička bojeva vežba s gađanjem ''Vihor 2024'', i da će na njoj učestvovati kopnena i vazduhoplovna komponenta Vojske Srbije i specijalne snage.

Prema brojnosti i raznovrsnosti angažovanih borbenih efektiva, vežba ''Vihor 2024'' jedna je od najvećih i najsveobuhvatnijih koje Vojska Srbije izvodi, saopšteno je iz Ministarstva.