light rain
13°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1216
usd
108.2155
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić prisustvovao obeležavanju završetka radova na Kuli Beograd: Najviša zgrada u Srbiji (VIDEO)

01.07.2021. 11:11 12:54
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Kula Beograd niče u okviru projekta "Beograd na vodi"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji obeležavanja završetka radova na konstrukciji Kule Beograd koja je počela u 11 časova.

"Ovo će biti događaj od izuzetnog značaja!" Vučić se sastao sa predsednikom Svetske bokserske federacije (FOTO)

"Ovo će biti događaj od izuzetnog značaja!" Vučić se sastao sa predsednikom Svetske bokserske federacije (FOTO)

TUŽILAŠTVO U HAGU ZADOVOLJNO TRLJA RUKE: Serž Bramerc dao ocenu presude Stanišiću i Simatoviću

TUŽILAŠTVO U HAGU ZADOVOLJNO TRLJA RUKE: Serž Bramerc dao ocenu presude Stanišiću i Simatoviću

Pančevcu UKRALI 17.000 EVRA iz kutije za cipele! Devojka ga zvala na sastanak, a njeni drugovi ga pokrali

Pančevcu UKRALI 17.000 EVRA iz kutije za cipele! Devojka ga zvala na sastanak, a njeni drugovi ga pokrali

 

Pitanja novinara

Mnogo kritika je bilo na račun vežbe na Pešteru.

- Imali ste prilike da vidite naše najbolje oružje, i to uglavnom oružje koje smo mi proizveli. Mnogo toga smo videli na vežbi, ti napadi dolaze od onih koji žele da se raduju uništenju naše vojske, ja se nadam snažnoj vojsci Srbije, tu nam se pogledi mimoilaze - rekao je Vučić i odogovorio na pitanje da li je poslao saučešće porodicama vojnika:

- Svakom vojniku kojem se desilo bilo šta, poslao sam saučešće, to su sve notorne laži. Uvek sam to učinio, to su teške stvari, ali uvek možemo da izjavimo saučešće porodici - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Kada će biti povećanja plata i penzija?

- Plan je bio da naš minus bude 190 milijardi, a naš minus je gotovo tri puta manji od toga, bolji nam je rezultat nego što je očekivano. To je ogroman novac, ali mi to delimo na dva dela, jedan deo je bolji rezultat, zbog čega smo jutros popili i čašicu rakije. Drugi deo zbog kog nisam zadovoljan je to što ministri nisu potrošili pare. Ne na sebe i za sebe, već na projekte - rekao je Vučić i dodao:

- Trebalo je da potrošimo više para, time podstičemo stopu rastu. Neka ministri počnu da troše pare, tih 700 miliona evra, neka potroše pre nego što odu na brčkanje. Ni stopa javnog duga neće ići preko 60 posto. Međutim ono što je važno za narod, ako bi se stvari ovako nastavile, građani Srbije mogu da očekuju značajno povećanje plata i penzija. Kada pređemo 600 evra plate ljudi će videti kako napreduje projekat Srbija 2025. koji za cilj ima plate od 900 evra. Daćemo svoj maksimum, a plate i penzije ćemo samo povećavati. Polako stižemo evropske standarde po pitanju plata i penzija - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je, povodom poslednje haške presude Simatoviću i Stanišiću, istakao da su u slučajevima Gotovine i Markača promenjena pravila.

- Tada je utvrđeno da mora da postoji lični uticaj ili delovanje u zoni naređenja, i to je bio razlog da promen sudsku praksu. I to je bio razlog da Gotovina, Markač, ali i Perišić budu oslobođeni, kao i Simatović i Stanišić prvostepeno. Posle se opet menja sudska praksa, pa sada njih dvojica bivaju osuđeni zbog zločina u Šamcu. Mi Srbi shvatamo šta se dešava tu od početka. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali je osveta koja je sprovođena nad našim narodom bila strašna - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Na pitanje zašto je Milena Ivanović izašla sa sednice dok je on govorio, predsednik je rekao da je razočaran - ali namerama prištinskih institucija i njihovim odbijanjem da pregovaraju.

- Slušao sam mesecima i godinama kako sam negde posredno učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića, što je teška glupost. Onda kada je to postalo besmisleno, počeli ste da napadate nju. A sada posle jedne rečenice treba da postane vaša zvezda. Onda ste pričali bajke o tome kako ja znam nešto o smrti Cvijana, i ja i moja porodica smo slušali najgore teorije zavere i gluposti - rekao je Vučić.

On ističe da je razlog za to težnja tajkuna u Srbiji da zarade što veći novac, pošto su spremni da za novac urade sve - bez obzira da li nekome uništavaju živote.

Vučić o zlostavljanju dece sa smetnjama

- Mene zanima istina. I ja verujem nadležnim organima, i u vezi slučaja dece ometene u razvoju. Ja sam video slike koje su nastale tokom vlasti Dragana Đilasa, te fotografije su iz 2012. godine, ja sam ih video. Ako se stvari nisu popravile, to je na našu sramotu. Lično ću otići da vidim kakvo je stanje stvari, iako sam dobio uveravanje nadležnih da to nije tako. Pošto su naša deca najveća briga za nas - kazao je predsednik Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik je rekao da će Srbija u skladu sa međunarodnim javnim pravom donositi odluke u budućnosti, pre svega u odnosu na premeštanje ambasade u Jerusalim.

- Okolnosti su se promenile kada je Izrael priznao Kosovo. Ja sam predsednik Srbije, i donosim samo odluke koje su u interesu srpskog naroda - ističe on.

- Srbija je slobodna zemlja i u Srbiji može svako da kaže šta želi. Nisam tužio niti jednog novinara zbog laži i falsifikovanja. Potpuno je nepotrebna izjava Biljane Pilje, to sam joj i sugerisao. Đilas i kompanija bi mogli da pročitaju neku knjigu, a ne da ih spaljuju. Ta žena je veliki borac, ali je molim da vodi računa o onome kako se odnosimo prema ljudima koji drugačije razmišljaju, bez obzira za koga rade - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je svima jasno da se Kamberi zalaže ne samo za nezavisno Kosovo, već i za odvajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe. On je potom prokomentarisao izjave koje poslednjih dana stižu iz Crne Gore.

- Što se svih tih izjava tiče, ajmo samo da analiziramo činjenice. Šta je Srbija uradila protiv Crne Gore? Proteklih godina. Jesmo li mi priznali nezavisnost Boke kotorske? Jesmo li mi prihvatili da se odcepi neki deo Crne Gore? Nismo. Oni jesu, priznali su nezavisnost Kosova. Jesmo li mi proterali njihovog ambasadora, ili oni našeg? Oni su našeg, i to zato što je napisao ono što svi istoričari znaju. Jesu li oni nama dali vakcine ili mi njima? Mi njima, možda smo ih nečime uvredili? A onda su to dali vojsci Kosova, da bi dodatno ponizili Srbiju. Šta je to Srbija njima uradila loše - zapitao je Vučić.

On je zapitao da li smo mi njima slali zemunski i voždovački klan, ili oni nama škaljarce i kavčane, da ubijaju po Srbiji.

Obraćanje Vučića

- Poseban dan za nas koji smo učestvovali u projektu. Od snova do realnosti i pored napada, najbrutalnijih, ušli smo u istoriju. Reč je isto što i dokument, kada smo dali reč da će najprljaviji deo naše prestonice postati centar lepote, mnogi nisu verovali. Ovde je nastao novi centar u Evropi. Mi smo danas na 42 spratu na ovoj zgradi i izlivajući poslednju kocku, pitam vas građane, da li je lepše da gledamo ovo lepo šetalište ili hordu divljih pasa? Na vrhu će biti najmoderniji hotel, takođe ovde je dom našlo 900 porodica. Ubedljivo najveće gradilište u jugoistočnoj Evropi - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Printscreen

- Ovo ne bismo mogli sami tako da se zahvaljujem svima koji su učestvovali uovom projektu. Ana Brnabić i ja smo gurali ovaj projekat bez obzira na uvrede i kritike, nema dela bez velikih snova. A onda je potreban hrabar i konkretan rad, kada danas svi vide da je Srbije ekonomski stabilna, manje brinemo za budućnost Srbije. Pokolenja mogu da kažu da su dobili mnogo lepšu zemlju nego što smo mi nasledili. Kada je lepo vreme odavde se prostire prelep pogled. Veliko hvala svim radnicima koji su radili na ovom projektu. Hvala svima koji su stvarali istoriju, živela Srbija! - rekao je Vučić.

Nakon izjava simbolično je izliven betonski blok, što je označilo kraj radova na ovom velelepnom projektu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Obraćanje Mohameda Alabara

- Ovo je veoma emotivan momenat za mene. Sećam se pre pet godina da bez vaše vere ništa od ovoga ne bi bilo stvarno. Ovo nije samo visoka zgrada, već ponos države i ponos naroda. Za mene koji dolazim sa Bliskog istoka ovo je veoma emotivan trenutak, veoma sam ponosan. Usudjujem se da sanjam i da ostvarim te iste snove. Svaki čovek u Srbiji i građanin, treba da sanja, da bude ponosan i hrabar u svoja dela. Da deluje skladno svojim snovima, jer snovi se mogu ostvariti. Hteo bih da zahvalim svom timu, kao i ljudima u Abu Dabiju i svima koji su bili deo ovog projekta - rekao je Alabar.

Mohamed Alabar
Mohamed Alabar / Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik obilazi radove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno obilazi radove na Kuli Beograd.

- Mnogo sam ponosan na sve ovo. Zadovoljan sam što ovako brzo teku radovi, sledeće godine će biti otvoren hotel - rekao je Vučić tokom obilaska. 

Vučić je istakao da je neverovatan pogled sa Kule Beograd, vidi se čak i Pupinov most.

Kula Beograd

Kula Beograd koja niče u okviru projekta "Beograd na vodi" je najviša zgrada u Srbiji i ovom delu Evrope.

kula Beograd
kula Beograd / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mega toranj biće visok 168 metara, imaće 42 sprata, 220 stanova, 305 parking mesta, u njemu će se nalaziti hotel i apartmani "Sent Redžis", a na vrhu i najviši vidikovac u Beogradu sa najboljim pogledom na Savu, ali i celu prestonicu.

Ipak, malo je onih koji znaju da je po prvobitnom projektu kula trebalo da bude još viša, pa je tako 2014. obelodanjeno da će imati čak 220 metara, da bi kasnije, u martu 2016. na javnoj prezentaciji u Gradskoj upravi bila "skraćena" na sadašnjih 168 metara.