clear sky
12°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ U PRVOJ TEMI DAO SVE ODGOVORE NA GORUĆA PITANJA: "Cena gasa koju imamo je gotovo besplatna! Nastavljamo da čuvamo mir jer Srbija neće da ratuje"

18.03.2022. 22:04
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Printscreen/Prva TV
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upravo gostuje na Prvoj televiziji, a tema o kojo će se pričati jeste situacija između Rusije i Ukrajine.

Odgovore na sva pitanja i kakva je zapravo situacija reći će Aleksandar Vučić koji je u studiju sa Suzanom Grubješić - Centar za spoljnu politiku i pravnikom Milanom Antonijević. 

Voditeljka emisije Marija Savić Stamenić najavila je nekoliko tema, a to su: Koliko je jak cunami koji je izazvao rat u Ukrajini? Kojim će putem dalje Srbija? Može li naša zemlja da ostane na nogama? Od čega to zavisi? Šta od nas traži Evropska unija, šta očekuje Rusija? Šta su naši vitalni nacionalni interesi? Ko i kako može da ih zaštiti?

ORBAN I VUČIĆ SUTRA PUŠTAJU U SAOBRAĆAJ BRZU PRUGU BEOGRAD-NOVI SAD: Evo kada tačno kreće prvi voz

ORBAN I VUČIĆ SUTRA PUŠTAJU U SAOBRAĆAJ BRZU PRUGU BEOGRAD-NOVI SAD: Evo kada tačno kreće prvi voz

VUČIĆ PO DRUGI PUT BROJ ŠEST: Završen žreb - ovo je konačan redosled kandidata na predsedničkim izborima 3. aprila

VUČIĆ PO DRUGI PUT BROJ ŠEST: Završen žreb - ovo je konačan redosled kandidata na predsedničkim izborima 3. aprila

TZV. KOSOVO HOĆE U EVROPU: Oglasile se Viola fon Kramon i jasno iznela kakve su im šanse

TZV. KOSOVO HOĆE U EVROPU: Oglasile se Viola fon Kramon i jasno iznela kakve su im šanse 

Vučić poslao jasnu poruku narodu

 - Mogli smo sebi da stavimo omču i gledamo kako nam država nestaje, ali ova cena za gas koju imamo je gotovo besplatna! Moja poruja je da budemo zajedno i gledamo interese svoje zemlje jer nas neki gledaju kao male ruse ili male evropljanje,a  mi smo Srbi i naš mali brod se nalazi ka putu ka EU i mi moramo da čuvamo svoj pravac, bokove i obraz i taj mali brod ne sme da zaboravi kako sui se pre ponašali a ne da gledamo samo danas. ma koliko da smo mali, pokušajmo da to sačuvamo i bitno je da nam brod ne iskidaju, da ostanemo bez posade i njihovih porodica. Ne trebaju nam junačke priče, već da shvatimo u kakvoj smo poziciji. Ja mislim da će se o nama pisati, ali to ostaje u budućnosti a mi sačuvajmo mir i ne treba nam vrtlog oluje - zaključio je Vučić.

Vučić o cenama

 - Stabilni smo u odnosu na druge, ali na primer nam je cena struje najmanja kao i lja, mi smo ubedljivo najnizi kao i za akcize za naftu koje finansira i država i mi smo značajno ispod od regiona. Nije moguće da cene ostanu iste, ali se trudimo da kontrolišemo i pričali mso o kamatama i držimo inflaciju koja je haos u svetu, a niko ne zna šta donosi sutra i novac postaje bezvredan mi se borimo svaki dan. cena je danas skočila na 109, pa je pala večeras na 105 - objasnio je Vučić. 

- Teška je situacija i ko može da pomogne i da uzmemo jasniji kurs,. svako može da doprinese kao i glavno je razgovor sa građanima a sada smo sve rekli i šta očekujemo - rekao je Antonijević.Problem avio - saobraćaja, nafte i gasa

 - Da li vi razumete da ja verujem Ursuli i imamo jako dobre odnose, i sada je odgovor da bi se sve promenilo treba 27 zemalja i to se nikada neće desiti, jer će postojati Bugarska, Hrvatska i još neka i ta odluka neće biti poništena zbog čega mi i radimo toliko. Zamislite kada neko čuje da je Srbiji dozvoljeno da uvozi naftu, a nama ako ne odgovara da uvedemo sankcije na nafte i gas iz rusije i meni je svaki avion izašao na nos! A to sve rade strane službe i mi samo vraćamo avione što je besmisleno, a svi su nam defakto dali sankcije a formalno nemamo nijednu i zato govorimo o problemu i samo čekam moralne grmade da nam sole pamet. Oni msile da smo mi još uvek ovako mali, a onda moj spot svi komentarišu i sada bi samo da nas vide bez mene a mi njih nikada nismo na taj način pominjali. A kada bilo šta zatraže dobiće, niko neće biti gladan - rekao je Vučić.

- Ja sam za to da se pomogne našim komšijam, ali na muci se poznaju junaci i tako smo davali i vakcine, a uvek će da dobiju i pšenicu i brašno i ne treba nam ordenje, a Vučić je izašao iz frižidera i došao u emisiju pa šta? - dodala je Suzana. 

- Milsi da su posete nama glavna poruka i neka  nam tada traže greške i traže svoje poene. Mi smo ovde razgovarali i o ratnim zločinima i to su sve stvari za koje moramo da budemo iskreni - rekao je Milan. 

- Srbija ne namerava da ugrozi bilo koga u regionu i moja reč znači, a oni to znaju i svi od nas zadovoljni odlaze! Ja skoro svaki dan potpisujm garancije za mir jer mi je to najbitnije, i nemojte da mi pričate o moralu. Ja nemam nameru da ratujem! - rekao je Vučić.

Vučić o regionu i reakcijama na odluku Srbije

- Spoljna politika Srbije je kako naći rešenja! Mi razumemo šta je bombardovanje, izbeglička kriza i sve to ali mi tražimo prave izbore. Mi sada razmišljamo kakva je naša vizija i kako možemo da izgledamo za pet godina, ali je sada ratno stanje i ne znamo gde će i kolike trupe dopreti, ali tu se igra i sa EU i sa nama ali i Evropom. UN su sada jako oslabljene, a Rusija je tu jako doprinosila i sada su to sve teške stvari i zbog tofa građani moraju da znaju koje su posledice! - rekao je Antonijević.

Prva tema
Prva tema / Izvor: Foto: Printscreen/Prva TV

- Sada svako koristi priliku da nešto dobije, tome nema potrebe da se pridaje značaj. Nisu oni koji odlučuju o nama, i svi ti koji su pravili svoje karijere ovde ja ih znam i nastavljaju dalje sa istom matricom. Što se tiče sankcije, SAD insistira na ovolikim sankcijama oni čuvaju Tajvan i ovo je pokazna vežba Kini ako pokuša da vrati tajvan i to je moj utisak. Oni ne zavise od rusije, već samo EU to je jasno i zato je ovo toliko teško. A sva naša nalazišta nafte i gasa su nestala još 2008. godine - rekla je Suzana. 

- Oni kažu kako Srbiji treba Majdan, da li su se oni usrećili sa njim? Oni bi još jednom da nas unesreće, a malo im je bilo ono 99-e i ponovo bi da imamo lopovske privatizacije! Sada dolazimo do ključnog pitanja zašto su svi dočekali svoju priliku? Oni su uvereni u apsolutni poraz Rusije i njenih saveznika, ali moraju da znaju jednu stvar Kini je sve podređeno i oni će čuvati mir i sedmorica vekličanstvenih od kojih sam četiri upoznao jako su pametni i oprezni, ali oni neće ići uz američku matricu poznavajući Sija kojeg sam video sedam puta i mislim da ga poznajem i ne verujem da će on ići uz zapad. Zašto se ovo zbiva u regionu, i Đukanović, Kurti, košić i ono što je izgovorio o nama u Briselu, mi smo odgovorili kako treba. Ja sam na intervju Đukanovića ćutao jer su Vučuć, SPC i Srbija uvek krivi, a ja sam uvek spreman da razgovaram ali o čemu sa njim? Nemamo ista interesovanja, moja interesovanje je da stvarm a njegovo da sruši SPC, ne odgovaram nikome od njih jer pokušavam da očuvam mir. Naslušali smo se lažnih priča mnogo, ali kada se sve svede postavlja se pitanje o moralu! Čekajte, nije valjda Srbija na Kosovu bila gora nego Rusija danas, svi će reći ne! Srbija nije mogla da izvede agresiju na svojoj teritoriji. Ako mislite da bih ja dozvolio da neko ruši Srbiju ne može, jer smo danas mnogo jači i ja ne bih dozvolio da Srbije bude napadnuta - NIKADA! Ja volim sve i one fabrike i moju decu, a ja živim za te fabrike koje su mi kao deca i te pruge su moja deca a ne sanduci sa mrtvima koje ću da vraćam u sanducima i ne želim da nekome vraćam mrtvi mušku decu, ja gledam da iz ovoga izađemo sa što manje posledica i Srbija i Ukrajina su stradele jer mi poštujemo Međunarodno javno pravo. Ja ne pričam o ovome sa tolikom strasti, ja znam kuda sve ide i ja se spremam pet dana za razgovore a to pokazuju i rezultati. I ti vozovi, išli su 60 na sat a sada 200 i sada gledam samo kako našu zemlju da maknem iz svega! - rekao je Vučić.

- Ja govorim da nikoga ne trebamo da ostavljamo po strani i ne trebaju ljudi da znaju preko novina i naslova, a to vi trebate da uradite i kažete da Srbija ima jasan put ka Evroskoj uniji i da ćemo morati na kraju da kažemo koja je naša pozicija - rekao je Antonijević.

- Nemojte da pričate neke stvari, nije nama ništa bilo najavljeno i NATO nije najavljivao jer da jeste ja ne bih ostavio moju majku da poginje u zgradi RTS-a koja je bila urednik vesti - dodao je Vučić.

 - Ja mogu da potvrdim priču predsednika, ja sam radila na toj televiziji i znam da je njegova majka bila tamo - dodala je voditeljka. 

- Kada se ovo završi, EU će pojačati Ukrajinu i biće manje para za Balkan - dodala je Suzana. 

Evo kako stoje stvari sa hranom

 - Nema pšenice i suncokretovog ulja,a  nne možemo ni koks da uvezemo za železaru, i sada ja razgovaram sa prijateljima iz emirata koji hoće sve da daju ali nemamo kako da prevezemo, a banke ne žele da daju osiguranje. Oni ne znaju da mi ne vučemo naftu odakle smo vukli. Mi moramo da razmišljamo o teškoćama. Mi trebamo da budemo mirni, mi nismo ni krivi ni dužni i nismo ni na čijoj strani, a osudili smo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajini i to je jasno. Danas pokazuju kolica bez dece, a ko je pričao o našoj Milici Rakić? I ko je sada bio žrtva i kršio prava? A nama Rusija nikada nije uvodila sankcije - rekao je Vučić.

- Za ono što me pitate, jedino sam rekao da garantujemo mir! Ni na koji način nećemo da podržimo seseciju bilo gde samo zato što tamo žive Srbi, jer mi hoćemo da idemo napred i imate moju reč a znate koliko ona znači! Svi znaju to u svetu i svi traže moju reč. Moj posao je da štitim interese naroda i ne znam šta će biti sutra, ja bih da se nebo sruči ali smao na moju glavu. Ja sam prošao kroz koronu, reforme i pritiske i ja ovako nešto nisam doživeo u svom životu i zato vam kažem da ne znam šta sutra nosi, a imaćemo najtežu situaciju od 45. godine. A kada Marijupolj padne biće najteže - dodao je Vučić. 

- Ja imam utisak da mi živimo u predratnom dobu, ovo nije ratno. Čini mi se da se neće zaustaviti ovde, a Marijupolj je uništen i uskoro će pasti i takva je vojna terminologija od koje se ja užasavam. Što se tiče rata, ja volim da čitam i upoređujem i neke deklaracije od nazavisnosti Kosova su slične kao i dsada i doslovce su maltene iz te deklaracije uzeli i rade ono što su neki radili nama. Ovde je došlo posle tri dana do nuklearnog oružja, a bio je pre dogovor da se to ne spominje i da se ne preti. Sada je pitanje da li će stati ili se proširiti na Poljsku. Kada Makron kaže da će vladati glad svi veruju, a Vučić kada kaže niko ne veruje! - rekla je Grubješić.

Vučić o sankcijama Rusiji

- Mislim da znamo o čemu je Suzana govorila, jako je korektna žena iako nismo uvek isto razmišljali! Bio je veliki pritisak i svi su me razumeli, ali i svi su prihvatili! Moja savetnica imenjakinja gospođe Grubišić, rekla mi je kako će mi uništiti život i karijeru, ja sam joj rekao da izađe napolje i sa Markom Đurićem sam doeo oluku o Kosovu. Mi smo imali dve norme koje smo trebali da prihvatimo. Ja nisam to uradio jer sam bio hrabriji, nego sam bio pod pritiscima ali sam video da možemo da izguramo. To je bila moje racionalna procena, danas su stvari mnogo teže, i u skladu sa tim sada procenjujem na način koji moj tim i ja znamo. Što se tiče Ukrajine, mi za krivca proneđemo uvek nekog drugog ali je za rat je potrebno dvoje. Milošević nije kriv za ono, ali ja ga ne krivim jer je njegova obaveza bila da izračuna posledice, a to bih rekao Putinu i Zelenskom koji moraju da snose posledice, ali i da sačuvaju zemlju. Da li neko računa danas kako će biti sa Ukrajinom, i sada dolazimo na glavno pitanje, oni vole da razgovaraju sa mnom, vole da čuju ali ne i da slušaju. Francuski predsdnik za deset dana me dva pute zove, uprkos tome što je Srbija mala i nije moćna za rat u Ukrajini. Ja sam ih pitao šta žele, mir ili pobedu? Kada svi žele pobedu, ja mislim da će biti samo gore i zato nemam osmeh na licu. naša pozicija je užasna! Mi sada moramo da rešavamo pitanje nafte, a mi moramo da se bavimo hemikalijama za rafinerije koje su većinom ruske. Mi uvozmo sirovu naftu, ali nama treba rafinerija koja radi i hemikalije, ali sada smo u lošoj poziciji. Mi nafte imamo dovočljno ali smo sada naručili 43 hiljade tona nafte i skladište u Smederevu punimo do čepa, a mi sada nemamo ni skladište koje moramo da napravimo. Mi gasa imamo, ali ga i trošimo kada su hladni dani i borba za sve je na dnevnom nivou, ali ja brinem šta će biti sutra. Ludilo u svetu nema dalje, a vozovi su krenuli iz svih zemalja i svi čekaju poraz. Rusija čeka slom zapada, i oni obrnuto kao što smo mi čekali i 1999. godine - rekao je Vučić.

Prva tema
Prva tema / Izvor: Foto: Printscreen

Vučić o posledicama zbog situacije u svetu

- Ja nemam mitinge, nama je opsednutost ovim da sačuvamo zemlju. Odluka evropskog saveta je jako teška za nas. To se sve tiče uvoza nafte, jer mi nemamo svoju a onu što smo imali je isisana jer je iz 2008. godine. Suština, ljudi mi kada nešto hoćemo da kažemo po tom pitanju svi me napadaju - rekao je Vučić.

- Mi sada imamo veliki pritisak i biće sve veći, nije nam lako i pre potpisivanja Briselskog sporazuma. Ja mogu da posvedočim na koga je pre bio usmeren pritisak, na istog čoveka i tu nema dileme pritisak nije bio na meni. Bilo je jako teško, a sada je još gore jer se ništa ne sprovodi! Lako je nama da analiziramo, a tu je neko ko mora da donosi odluke, a to je predsednik. Mi nismo neutralna zemlja, mi smo zemlja koja pristupa Eu, i imamo ugovor da se usklađujemo, ali isto tako na prvom mestu mora da bude Srbija. - rekla je Grubješić.

- Milsim da treba građanima reći da jeste teška situacija, i postojao je period kada se Srbija svrstavala uz članice Ujedinjenih nacija, i sada se od nas očekuju sankcije, ali mi pratimo naše interese i strategiju. Srbija je izabrala EU kao strateški cilj i to se tiče statusa bezbednosti, ali mi moramo da se štitimo kao i svi jer neki očekuju jedan naš pogrešan potez. zato građanima treba da se kaže koju je pravac Srbije - rekao je Antonijević.

Piše:
Srbija Danas
18.03.2022. 22:04