Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić nakon sastanka: Moći ćemo da pozovemo Stoltenberga ukoliko se javi bilo kakav problem na Kosovu!

Srbija Danas / Jelena Obradović
Otvorena vežba "Srbija 2018"

U Mladenovcu danas počinje međunarodna terenska vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "SRBIJA 2018", čijoj je ceremoniji otvaranja prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Vučić na otvaranju vežbe "Srbija 2018": Naša zemlja spremna za vanredne situacije!

Nakon vežbe, predsednik i Stoltenberg su imali kratak sastanak, nakon kog se šef države obratio medijima.

Na početku obraćanja predsednik Vučić je naveo da je danas video izvanrednu uvežbanost ekipa koje su učestvovale na vežbi, ali i podvukao značaj toga što je upravo Srbija domaćin.

- Čestitam na onom što smo mogli jutros da vidimo. Videli smo naše srpske ekipe, ali mnogo hvala i drugima. Možemo da učinimo mnogo u spašavanju ljudi. Prvo unapređujemo svoje kapacitete, vidimo u čemu zaostajemo. Želim da kažem da sam imao divne razgovore sa Stoltenbergom i da imamo dobru saradnju sa NATO-om, imamo dosta zajedničkih aktivnosti, najviše smo razgovarali o ulozi KFOR na KiM, molio sam Jensa da KFOR ne smanjuje svoje aktivnosti radi zaštite srpskog naroda. Takođe sam ga molio da u kriznim situacijama uvek možemo sa NATO da stupimo u kontakt kako bismo sprečili sukobe ili incidente sa težim posledicama. Tako da znate da ćemo sa njim biti na vezi ukoliko se bilo kakav problem javi na Kosovu. Lakše mi je zbog toga, ako ništa drugo, jer ćemo znati šta se dešava na terenu i intervenisati u najakraćem mogućem roku - poručio je predsednik Vučić. 

Aleksandar Vučić
jens Stoltenberg i Aleksandar Vučić
Srbija Danas / Jelena Obradović

- Mi smo danas imali ovde mnogo toga što smo mogli da vidimo. Naša saradnja je višeslojna, mnogo toga možemo da naučimo i možemo mnogo jedni drugima da pomognemo. Hvala Stoltenbergu i predstavnicima svih 38 zemalja. Danas smo videli šta sve moramo da kupimo od opreme. Hvala vama poštovani prijatelji - rekao je na kraju Vučić.

Nakon predsednika, medijima se obratio Jens Stoltenberg koji je na srpskom rekao "dobar dan", te je zahvalio Vučiću na gostoprimstvu istakavši da mu je drago što se danas nalazi u Srbiji.

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
Foto: Srbija Danas

- U prilici sam da naglasim i da pokažemo osnaživanje partnerstva i prijateljstva Srbije i NATO. Shvatam da NATO ostaje kontroverzan u Srbiji, jer su sećanja iz 1999. godine i dalje bolna, pogotovo za one koji su izgubili svoje najmilije. Ideja je bila da se civili zaštite, zato žalim zbog toga i upućujem saučešće onima koji su izgubili svoje drage. Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da gledamo u budućnost. NATO poštuje vašu neutralnost i pozdravlja odluku da nam budete partner - naveo je generalni sekretar Alijanse.

Pitanja novinara

Odgovarajući na pitanja prisutnih novinara, predsednik Vučić je dodao da je sa Stoltenbergom razgovarao o nedavnim dešavanjima na Gazivodama i objasnio da mu je predočio sve ono što Srbija misli.

- Mi smo 2013. potpisali Briselski sporazum u kojem je nedvosmisleno rečeno kako se formira regionalna policija na severu i ko njome upravlja, a niko odatle nije znao da dolaze ljudi sa dugim cevima, automatskim puškama i snajperima. Da li su znali NATO i KFOR, to ne znam. Ni niko u Srbiji nije znao za Tačijevu ideju. Dva su uslova za ulazak bilo kakvih oružanih trupa Albanaca na sever, jedan je salgasnost NATO, a drugo je dozvola srpske strane. Za  ovo prvo ne znam, a ovo drugo sigurno nije bilo. Na Kosovu osim Srba niko drugi nije ugrožen. Jensa sam tog dana odmah dobio na telefon, on se nije krio kao druge svetske birokrate, a bila je nedelja i on čovek ima pravo na odmor. Bili smo na vezi dok krizna situacija nije rešena i nadam se da će tako biti i u budućnost - jasan je bio predsednik.

Jens Stoltenberg i Aleksandar Vučić
Jens Stoltenberg i Aleksandar Vučić
Tanjug/​Filip Krainčanić

Stoltenberg je potom dodao da je KFOR na Kosovu kako bi sve zaštitio i naglasio da brižljivo prati situaciju od nedelje na terenu.

- Verujem da KFOR treba da ostane na Kosovu i da nastavimo da radimo na smirivanju napetosti i pornalaženju političkog rešenja. Pozivamo na mir, suzdržanost i nastavićemo da radimo u okviru mandata UN. Sve pozivamo da se suzdrže od provokativnih dela i govora. Dela uvek vrede više od reči - ocenio je generalni sekretar NATO.

Vučić se nadovezao porukom da se NATO suočava sa niskom popularnošću u Srbiji i da su to emotivna i psihološka pitanja zbog 1999. godine i pitanja Kosova.

- Unapređujemo svoju saradnju, Srbija je vojno neutralna zemlja, ali možemo da imamo ogroman uticaj u različitim oblastima, poput ovoga što smo na vežbi videli danas, i tako će ostati i u budućnosti. Nakon nekog vremena stvari ćemo morati da postavimo na racionalnije osnove. Poruka saučešća Stoltenberga je važna za srpski narod i on će to znati da ceni. Uveren sam da ne postoji nijedan Srbin koji mrzi Jensa Stoltenberga. Ako bi bio prisutniji u Srbiji, to bi bio dobar put za obe strane - uveren je šef srpske države.

Stoltenberg se osvrnuo na stanje u Makedoniji nakon referenduma istakavši čvrsto uverenje da o eventualnim izborima treba da donese odluku makedonska Vlada.

- Treba videti kako će krenuti napred i pratiti sve političke posledice koje je referendum doneo. Ako postignu dogovor o nazivu sa Grčkom, naše je da prihvatimo Makedoniju kao svog 30. člana. To možemo brzo da uradimo, jer su pristupni pregovori sa NATO već počeli. Na ljudima u Makedoniji je da odluče o tome, ja govorim samo u ime NATO. Drugo, nema plana B ni alternative pristupanju NATO bez sporazuma o imenu. Drugačije ne, to je prilika koja se dešava jednom u životu i oni imaju šansu da je iskoriste - poručio je generalni sekretar NATO.

U nastavku je podvukao da je posetio Skandinavski institut Filološkog fakulteta u Beogradu i da je uživao u susretu sa studentima i profesorima.

- Hteo sam da vidim kako praktično izgleda saradnja Danske, Norveške i Švedske sa Srbijom. Deo detinjstva sam proveo u Beogradu, imam blisku vezu sa Srbijom i mnogo prijatelja odavde. Zato treba da čuvamo sećanja o razvoju prijateljstva naših zemalja, pogotovo od Drugog svetskog rata kada su mnogi ljudu odavde, kao ratni zarobljenici, bili poslati upravo u Norvešku. Njih treba poštovati i održavati partnerstvo i bliskost. Išli smo i na Kalemegdan, kao dete sam naučio da volim ćevapčiće, punjene paprike i druga jela i ovo je bila prilika da se vratim i ponovo ih probam - sa osmehom je poručio on, dok je Vučić dodao da je to bila divna prilika za posetu fakultetu, uprkos protivljenju dekanke, i pozvao ga da poseti i ostale fakultete, pre svega Pravni i njegov čuveni amfiteatar 5.

Vučić se u nastavku osvrnuo na jučerašnje izbore u BiH i čestitao Džafaroviću, Komšiću i Dodiku, dok je naglasio da će za ostale ipak sačekati zvanične rezultate.

- Radujem se još boljoj saradnji sa BiH i Republikom Srpskom u budunosti. Za nas je najvažnije da čuvamo mir i stabilnost i ulažemo u svoj ekonomski napredak. dogodio se napada na dvojicu mladića albanske nacionalnosti u Novom Sadu. Tražim od MUP da pronađe napadače, mi nismo divljaci, ovo je uređena zemlja i niko ne sme da napada nekoga samo zato što je albanac. kako da tražim od stoltenberga da zaštiti Srbe na KiM, ako mi nismo u stanju da sačuvamo nekoga u našoj zemlji. - porulčio je predsednik.

 

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd