clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA EGIPATSKIM PREDSEDNIKOM: Dobio sam mnoga saznanja, naučio mnogo toga! Al Sisi: Egipat je vaša druga domovina (FOTO/VIDEO)

20.07.2022. 09:32
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić
Al Sisi boravi u zvaničnoj poseti Srbiji do četvrtka, 21. jula. Ovo je ujedno i prva poseta egipatskog predsednika Srbiji, nakon 35 godina.

Predsednik Arapske Republike Egipat Abdela Fataha al Sisi stigao je juče u dvodnevnu posetu Republici Srbiji. Nakon svečanog dočeka ispred Palate Srbija, usledio je sastanak dvojice predsednika nakon čega su se dvojica predsednika obratila prisutnima.

VUČIĆU REPLIKA SABLJE VOJVODE MIŠIĆA: Svečano dodeljena opštinska priznanja u Mionici

VUČIĆU REPLIKA SABLJE VOJVODE MIŠIĆA: Svečano dodeljena opštinska priznanja u Mionici

VUČIĆ RAZGOVARAO SA POTPREDSEDNIKOM EVROPSKE KOMISIJE: Posebnu pažnju posvetili su ovoj temi! (FOTO)

VUČIĆ RAZGOVARAO SA POTPREDSEDNIKOM EVROPSKE KOMISIJE: Posebnu pažnju posvetili su ovoj temi! (FOTO)

PREDSEDNIKU VUČIĆU DODELJENA SPECIJALNA NAGRADA: "Naša država korača krupnim koracima i svi to osećamo"

PREDSEDNIKU VUČIĆU DODELJENA SPECIJALNA NAGRADA: "Naša država korača krupnim koracima i svi to osećamo"

 
"Dođite u Srbiju, dobrodošli ste"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas egipatskim investitorima, na poslovnom forumu Srbija - Egipat, da su dobrodošli u Srbiju i poželeo privrednicima obe zemlje puno novih fabrka, zajedničkih poslovnih poduhvata i uspeha.

Vučić je, obraćajući se predstavnicima tridesetak egipatskih kompanija na forumu, rekao da Srbija ima stabilne javne finansije, da brine o svakom investitoru, kao i da ima dobru i obučenu radnu snagu.

- Imamo stabilne javne finansije i javni dug od samo oko 53 odsto BDP-a, čime može da se pohvali svega nekoliko zemalja u Evropi - istakao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Dodao je da je to postignuto zahvaljujući teškim finansijskim reformama započetim 2014. godine.

Vučić je podsetio da je Fajnenšl Tajms proglasio Srbiju za prvaka u regionu u prvilačenju direktnih stranih investicija proporcionalno broju stanovnika.

Predsednik je istakao da Srbija godišnje privuče između 3,2 i 3,5 milijardi evra stranih direktnih investicija i da će i ove godine preći cifru od tri milijarde uprkos ratu u Ukrajini.

Dodao je da za malu zemlju kao što je naša to nisu mali brojevi.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- To govori o sistemu koji smo napravili i subvencijama, ali i o veštoj i obučenoj radnoj snazi i brizi koju pružamo svakom investitoru - naglasio je Vučić.

Kaže da Srbi vole turistički da posećuju Egipat i da će ići u još većem broju i u šali dodao da jedna ajkula u moru u Egiptu ne može da uplaši Srbe.

- I vi ste dobrodošli u Srbiju, imamo fantastične ski centre i planine, kada vam je leti vruće dođite u Srbiju, koja ima puno neotkrivenih lepota - poručio je Vučić.

"Neka živi prijateljstvo dve zemlje", naglasio je predsednik Srbije.

Srpsko-egipatski biznis forum

Poslovni forum Srbija – Egipat u organizaciji Privredne komore Srbije počeo je u Palati Srbija uz učešće brojnih domaćih i egipatskih poslovnih ljudi i najviših zvaničnika dve zemlje.

Na početku foruma učesniciima su se obratili predsednici Egipta i Srbije, Abdel Fatah al Sisi i Aleksandar Vučić.

U biznis forumu učestvuje više od 30 kompanija iz Egipta i oko 100 privrednika iz Srbije.

Al Sisi
Al Sisi / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Na prvoj sesiji govoriće ministarka trgovine, tuzrizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka indsutrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, predsednik Federacije egipatskih indsutrija Mohamed Zali al Havedi i predsednik Federacije trgovinskih komra Egipta Ibrahim Mahmud al Arabi.

Uoči foruma održane su prezentacije Razvojne agencije Srbije “Zašto investirati u Srbiju” i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora “Poslovati sa Egiptom”.

Biznis forum
Biznis forum / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Nakon foruma planirani su susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, gradevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i Informatičkih tehnologia.

Prethodno je, tokom bilateralnog sastanka zvaničnika dveju zemalja, potpisani memorandum o saradnji u nizu oblasti.

Obraćanje Al Sisija

Zahvalan sam vam na gostoprimstvu, i kao što ste rekli da Srbi vole Egipat, i vi ste uvek dobrodošli u vašu drugu domovinu.

- Nadam se da će potpisani memorandumi doneti još jaču saradnju među našim zemljama. Mi imamo istorijske veze od 1908. godine, koja je postala još jača šezdesetih godina - kazao je Al Sisi.

On je dodao da su teme razgovora bila politika, nauka, ekonomska saradnja i o drugim stvarima, pogotovo o investicijama.

Al Sisi
Al Sisi / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Pričali smo i o situaciji u Palestini, Libiji i Ukrajini, i kako to utiče na svetsku ekonomiju, gde bi naše dve države trebale da sarađuju. Egipat je zemlja koja želi da se sve reši mirom, i uvek ćemo potencirati mir - rekao je Al Sisi.

Predsednik Egipta je dodao da će u Šarm el Šeiku biti održana konferencija o klimatskim promenama, i pozvao je predsednika Vučića da prisustvuje.

- Zahvaljujem se na vašem gostoprimstvu i na ordenu koji ste mi uručili. Nadam se da ćemo u sledećem periodu dalje razvijati našu saradnju. Hvala vam gospodine predsedniče - kazao je za kraj obraćanja egipatski predsednik.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije se nakon odlikovanja obratio svim prisutnima.

- Poštovani predsedniče, veliki prijatelju, veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku nakon četiri decenije vas ugostim. Posebno što imam priliku da ugostim tako velikog prijatelja republike Srbije. Neretko volimo da nešto nazovemo istorijski, ali sam siguran da produbljivanje našeg odnosa je nešto što će mnogo toga da nam donese u budućnosti - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je posebno naglasio da su otvorene mnogo oblasti u razgovoru sa delegacijom Egipta.

- Verujem da ćemo imati mnogo češći kontakt u budućnosti - istakao je Vučić.

- Razgovarali smo o mnogo konkretnih tema, ono što je važno za Egipat ali i za nas, siguran sam da ćemo ustanoviti dobru saradnju u prodaju žitarica, dobili smo nedavno sertifikat za izvoz u Egipat nedavno, kao i za jabuku, dobili smo i za goveđe meso. Ono što je najbitnije za nas je da ćemo nadam se uskoro postići i dogovor o ugovoru o slobodnoj trgovini - istakao je predsednik i nazvao to kao win-win situaciju.

Predsednik je dodao i da su dvojica predsednika razgovarali i o zdravstvu i mnogim drugim temama.

Aleksandar Vučić i Al Sisi
Aleksandar Vučić i Al Sisi / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Predsednik kaže da će sutra biti održana manja vojna vežba i prikaz naoružanja u Nikincima.

- Oslanjamo se jedni na druge u ovim teškim vremenima, i pokazaćemo ono što mislimo da je korisno i da može biti od interesa za Egipat - rekao je on.

Vučić je rekao da je pitao Al Sisija kako je moguće da je uspeo da izgradi više od 5.000 kilometara auto-puteva, i da želi iskustva Egipta da iskoristi u našoj zemlji.

- Nisam zadovoljan iako smo mnogo uradili, uvek mora više i bolje. Dobio sam značajna saznanja, naučio sam mnogo toga, i verujem da ćemo deo toga uspeti da sprovedemo u našoj zemlji. Za nas je važno da uspostavimo saradnju među našim kompanijama, o čemu će više razgovarati delegacije na Biznis forumu. Već su neki dogovori postignuti, posebno među hemijskim kompanijama - kazao je predsednik.

On je rekao da je tema razgovora i situacija u svetu, kako na Bliskom istoku tako i u Ukrajini.

- Mi smo dogovorili veoma blisku saradnju između naših ministarstava spoljnih poslova. Videli ste našu zajedničku deklaraciju, i imaćemo vremena i sutra da govorimo, ali za mene su ovo bile osnovne stvari. Želja svih građana Srbije je nepodeljena, i nikada u Srbiji nećete čuti lošu reč o Egiptu, došli ste u zemlju koja pamti Gamala Abdela Nasera, i ja sam ponosan što mogu da budem domaćin egipatskom predsedniku. Uveren sam da će naša saradnja u budućnosti biti mnogo bliža. Hvala još jedanput i dobrodošli dragi prijatelju - rekao je predsednik.

Vučić i Sisi potpisali deklaraciju, paraf na još 12 sporazuma

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Egipta Abdel fatah al Sisi, potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Ružić i Šukri potpisali su i Izvršni program u oblasti obrazovanja između dve vlade.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović potpisao je sa Šukrijem Memorandum o razumevanju između vlada dve zemlje u saradnji u oblasti poljoprivrede.

Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između egipatske i srpske vlade potpisali su ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar Šukri, kao i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture Egipta.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva životne sredine Egipta o saradnji u oblasti životne sredine potpisali su ministar Šukri i ministarka Irena Vujović.

Aleksandar Vučić i Al Sisi
Aleksandar Vučić i Al Sisi / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Memorandum o razumevanju o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša potpisali su šefovi diplomatija dve zemlje Nikola Selaković i Samih Šukri.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji Radio – televizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, dok su direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Marija Aleksić i ministar Šukri potpisali Memorandum o saradnji između Muzeja u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

Potpisivanje sporazuma
Potpisivanje sporazuma / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona – GAFI o jačanju bilateralnih investicionih odnosa potpisali su direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić i ministar Šukri, a njih dvojica stavili su i paraf na Memorandum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić i egipatska ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea potpisali su Memorandum o razumevanju između Instituta za standardizaciju Srbije (IŠ) i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet (EOC) - "Saradnja u oblasti standardizacije i informisanja".

Odlikovanje predsednika Egipta

Posle plenarnog sastanka delegacija Srbije i Egipta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odlikovao egipatskog predsednika Al Sisija za velike zasluge u razvoju odnosa Srbije i Egipta Ordenom Republike Srbije na lenti.

Odlikovanje Al Sisija
Odlikovanje Al Sisija / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Sastanak delegacija Srbije i Egipta

Nakon razgovora predsednika Aleksandra Vučića i Abdela Fataha al Sisija, održan je plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta.

Sastanak delegacija
Sastanak delegacija / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Predsednik se oglasio na Instagramu

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu kratku poruku kojom je istakao važnost posete predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija.

U toku sastanak Vučića i Abdela Fataha al Sisija

Počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija.

Dva lidera će razgovarati do 10.30 časova, kada počinje plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Sastanak Aleksandar Vučića i Al Sisija
Sastanak Aleksandar Vučića i Al Sisija / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Svečani doček ispred Palate Srbija

Ceremonija svečanog dočeka egipatskog predsednika počela je u 09.30 časova ispred Palate "Srbija".

Ispred Palate "Srbija" intonirane su himna Srbije i Egipta.

Nakon toga je planiran sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Arapske Republike Egipat Abdela Fataha al Sisija.

Doček Al Sisija
Doček Al Sisija / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Zatim sledi plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

Posle tog sastanka predviđene su izjave za medije predsednika Vučića i Al Sisija, nakon čega će uslediti Srpsko-egipatski biznis forum.

 

Srpsko-egipatski biznis forum

Privredna komora Srbije organizovaće danas Srpsko-egipatski biznis forum, u okviru zvanične posete Srbiji predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija

Forum će početi u podne u Palati Srbija, a učesnicima će se obratiti predsednici Srbije i Egipta, Aleksandar Vučić i Abdel Fatah el Sisi, najavljeno je iz PKS. Moderator poslovnog foruma biće predsednik PKS Marko Čadež.

Na poslovnom forumu učestvuju i ministarka industrije i trgovine Egipta Nevin Gamea, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, predsednik Federacije egipatskih industrija Mohamed Zaki el Sevedi i predsednik, Federacija trgovinskih komora Egipta Ibrahim Mahmud el Arabi.

Uoči foruma, u 11 časova, biće održane prezentacije Razvojne agencije Srbije “Zašto investirati u Srbiju” i Federacije egipatskih, afričkih i mediteranskih komora “Poslovati sa Egiptom”, navedeno je u saopštenju.

Nakon foruma predviđeni su B2B (biznis tu biznis) susreti srpskih i egipatskih kompanija iz sektora poljoprivrede, gradevinarstva i infrastrukture, energetike, zdravstva, turizma, telekomunikacija i IT…

Egipatska ekonomija je druga najjača privreda u arapskom svetu, posle Saudijske Arabije.

Najveći deo egipatske ekonomije oslanja se na turizam i izvoz nafte i gasa, kao i na prihode od Sueckog kanala.

U prva tri meseca ove godine, ukupna robna razmena Srbije i Egipta povećana je za više od 72 odsto, u odnosu na isti period prethodne godine.

Tradicionalno prijateljstvo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče na beogradskom aerodromu dočekao predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija, poželeo je dobrodošlicu svom egipatskom kolegi i na instagramu.

- Dobro nam došli, dragi prijatelju, al Sisi! Radujem se ovom susretu koji će dodatno učvrstiti višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Egipta i naših naroda - naveo je Vučić na zvaničnom instagram nalogu "Budućnostsrbije", uz fotografije dočeka na aerodromu.

 

Piše:
Srbija Danas
20.07.2022. 09:32