Skip to main content
Goran Vesić

Vesić u poseti Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Gradski menadžer će izraelsku stranu informisati o statusu projekta pretvaranja Starog Sajmišta u memorijalni kompleks

Gradski menadžer Goran Vesić otputovao je u Jerusalim kako bi posetio Memorijalni centar "Jad Vašem" i izraelsku stranu informisao o statusu projekta pretvaranja Starog Sajmišta u memorijalni kompleks.

- Ponosan sam poslom koji je gradska komisija za Staro sajmište na čelu sa vladikom Jovanom Ćulibrkom uradila poslednje tri godine. Centralna kula je raseljena, utvrđeno imovinsko stanje i pripremljen je Zakon o Starom sajmištu - rekao je on. 

Goran Vesić
Goran Vesić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Prema njegovim rečima, donošenje Zakona omogućiće brže rešavanje rešimo imovinsko - pravnih odnosa, raspisianje međunarodnog konkursa za projekat memorijalnog kompleksa i njegovu izgradnju, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

- Tako će poslednji koncentracioni logor u Evropi biti dostojno obeležen u znak poštovanja prema srpskim, jevrejskim i romskim žrtvama ovog stratišta. Zahvalan sam Efraimu Zurofu, direktoru Centra Simon Vizental, koji se nalazi na čelu međunarodnog savetodavnog tela na svemu što je učinio da se u svetu sazna sa Staro Sajmište kao i za napore koje smo uradili - rekao je Vesić.

Jerusalim
Foto: Profimedia

"Jad Vašem" se, od svog osnivanja 1953. godine, bavi dokumentovanjem istorije jevrejskog naroda za vreme Holokausta, uz očuvanje sećanja i svedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama.

Vesić će tokom posete Izraelu boraviti i u Tel Avivu gde će se sresti na najvišim predstavnicima ovog grada.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd