fbpx
Skip to main content
patrijarh porfirije u poseti jasenovcu

(VIDEO) PATRIJARH PORFIRIJE U JASENOVCU: Poglavar SPC služio doksologiju u blizini najvećeg srpskog stratišta

Foto: Youtube/Tanjug/Printscreen
Patrijarh srpski Porfirije rekao je da želi da otupi sve oštrice između ljudi

Patrijarh srpski Porfirije održao je crkvenu službu - doksologiju, u manastiru Jasenovac, u eparhiji pakračko-slavonskoj.

Molitvi je prisustvovao srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednik SNV Milorad Pupovac, kao i vladika pakračko-slavonski Jovan.

Srpski patrijarh juče je bio u poseti stanovništvu Banije koje je nastradalo u zemljotresu, a dan ranije u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu.

Beseda Patrijarha Porfirija

- Postavivši mene, kao u ovom trenutku poslednju kariku u lancu svetih arhijereja SPC, nemoćnog čoveka, upravo tako Gospod pokazuje svoju promisao, jer ako je izabrao najslabijeg On pokazuje da je tu među nama - rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je rekao da je svima na Baniji poslao poruku da je tu sa njima, i da ih crkva nikada neće ostaviti. 

- Imao sam potrebu da svojim prisustvom podvučem, na temeljima te nesreće i nedaće, istinu i saznanje da ne možemo jedni bez drugih, i da je čovek čoveku potreban. Ne postoji ta nedaća koja se ne može prevazići, i ići ćemo zajedno ka miru, ljubavi i zajednici - istakao je patrijarh Porfirije.

Vladika Jovan: "Došli ste na mesto neopisivog stradanja, ali i neopisivog pokajanja"

- Ovde, u Jasenovcu, mestu neopisivog stradanja, ali i neopisivog pokajanja, živi hrišćanstvo. Vi ste danas došli ovde, i to je znak za sve nas da je srpski patrijarh kada je izabran došao u stradalnu Baniju, da uteši i da pomogne, a zatim u stradalni Jasenovac. Dobro nam došli vaša svetosti, na ovo mesto, pokajanja i vaskrsenja - rekao je vladika Jovan u pozdravu njegovoj svetosti.

- Dolazak patrijarha Porfirija u manastir Jasenovac je programatski i šalje poruku vernicima da identitet srpskog naroda i Crkve čine dva krila - kosovski zavet i jasenovački zavet - izjavio je danas vladika pakračko-slavonski Jovan.

Srpski patrijarh juče je bio u poseti stanovništvu Banije koje je nastradalo u zemljotresu, a dan ranije u Pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd