fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

"VOJSKA 20 PUTA SNAŽNIJA NEGO ŠTO JE BILA 1999. GODINE" Srbija nastavlja da ulaže u odbrambeni sistem!

Foto: Instagram/Printscreen/buducnostsrbijeav
Isporuka letelica iz Belorusije značajno je pojačanje za srpski odbrambeni sistem

Ulaganje u VS je važno jer, kaže predsednik Vučić, štitimo građane i preventivno delujemo da svi shvate da nije moguća agresija na Srbiju.

ŠEŠELJ IMA SVOJ "NON-PEJPER": Lider radikala otkrio kako mora izgledati podela BiH

ŠEŠELJ IMA SVOJ "NON-PEJPER": Lider radikala otkrio kako mora izgledati podela BiH

"SVAKA ČAST SRBIJI ZA BORBU PROTIV KORONE" Kubanski ambasador oduševljen imunizacijom u našoj zemlji

"SVAKA ČAST SRBIJI ZA BORBU PROTIV KORONE" Kubanski ambasador oduševljen imunizacijom u našoj zemlji

"OVO JE POLITIČKI PRITISAK" Vulin o zahtevima Haga: Hoće da sruše Vučića!

"OVO JE POLITIČKI PRITISAK" Vulin o zahtevima Haga: Hoće da sruše Vučića!

Srbija je u poslednjim godinama uspela da se popne na poziciju vojne sile u regionu, ali će svoju dominaciju dodatno učvrstiti moćnom i modernom eskadrilom koja je spremna i da štiti nebo iznad Srbije i da sadejstvuje sa snagama na zemlji.

Naime, iz Belorusije su kao donacija našoj zemlji na batajnički aerodrom dopremljena dva aviona "mig-29", a uskoro stižu još dva. Prethodno je i Rusija donirala Srbiji šest moćnih lovaca "mig-29". U junu će biti završena i modernizacija "migova-29", koja se obavlja u Srbiji, te će srpsko vojno vazduhoplovstvo imati ukupno 14 letelica s ovom oznakom. Uz to, planirana je i nabavka savremenog naoružanja.

Znatna ulaganja

To je potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić u subotu nakon vojne vežbe "Odgovor 2021". On je naglasio da je Vojska Srbije danas 20 puta snažnija nego što je bila 1999. za vreme NATO agresije.

- Biće još mnogo toga, nastavljamo da ulažemo u naš odbrambeni sistem i veći standard pripadnika Vojske Srbije. To je sve važno da bismo bili sigurni, da zaštitimo naše građane i da preventivno delujemo da svi shvate da nije moguća agresija na Srbiju - poručio je Vučić.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da jačanje naše vojske donosi Srbiji ugled u svetu.

- Sistem odbrane je veoma veliki i kompleksan i zato je skoro nemoguće njegovu uspešnu reformu vezati samo za jednog čoveka, ali u Srbiji je više nego jasno da je nagli napredak krenuo 2012, kada je funkciju ministra odbrane obavljao Vučić. Vojska Srbije i ceo naš sistem odbrane po opremljenosti, efikasnosti, po visini ulaganja iz budžeta, nije ni nalik onome od pre 2012. Do ove tačke ne bismo mogli da dođemo, a da prethodno nismo ojačali svoju ekonomiju. I taj ekonomski preduslov dobili smo nakon 2012, tako da sada možemo sa sigurnošću da kažemo da će ovakav trend sigurno da se nastavi - ocenjuje Dragaš za medije.

On napominje da jačanje sistema odbrane nije nikakva militarizacija:

- Svoje vojske neprestano jačaju sve ozbiljne države, razume se - one čija ekonomija to dozvoljava. Srbija do 2012. nije bila među njima, a od tada jeste i to može samo da nam donese poštovanje i ugled u svetu.

Ispred suseda

Nedavno je, podsetimo, stigla i međunarodna potvrda ozbiljnih ulaganja u našu vojsku. Srbija se našla u gornjoj polovini najnovije svetske liste organizacije Global fajerpauer i po snazi odbrane zaslužila je lidersku poziciju među zemljama bivše Jugoslavije. Pomenuta organizacija rangira ukupno 139 država po vojnoj snazi, a ove godine Vojska Srbije plasirana je na 61. poziciji i iz godine u godinu napreduje na globalnom planu. Daleko ispod na listi su Crna Gora (123. mesto) i BiH (121. mesto). Albanija se plasirala na 113, Slovenija na 88, a Hrvatska je na 63. poziciji.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd