few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Vučić je trn u oku zapadnim silama: UGLEDNI KINESKI LIST OBJAVIO KO STOJI IZA PROTESTA U SRBIJI

25.07.2020. 19:52
Piše:
Srbija Danas
Foto: Profimedia/Printscreen
Foto: Profimedia/Printscreen / Izvor: Foto: Profimedia/Printscreen
Slika sa demonstracija u Beogradu, kada su huligani nasilno upali u Narodnu skupštinu Srbije i brutalno napadali srpsku policiju obišla je svet. Stigla je čak i u Kinu. 

Naši "čelični prijatelji" odmah su prepoznali šta i ko stoji iza ovih protesta i shvatili da su subverzivni elementi ubačeni u Srbiju da deluju samo sa jednim ciljem - da destabilizuju državu i poziciju predsednika Vučića u svetu.

Ugledni časopis iz Hong Konga je objavio opširnu analizu o situaciji u našoj zemlji, predsedniku Vučiću i delovanju stranih sila koje pokušavaju da naruše ravnotežu i mir u Srbiji.

PREDSEDNIK SUTRA U SREMSKOJ MITROVICI: Aleksandar Vučić će obići tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske

PREDSEDNIK SUTRA U SREMSKOJ MITROVICI: Aleksandar Vučić će obići tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske

SRBIJA DOBIJA VOJNO POJAČANJE NA NEBU? Na inicijativu predsednika Vučića: Naša zemlja nabavlja 20 BOMBARDERA

SRBIJA DOBIJA VOJNO POJAČANJE NA NEBU? Na inicijativu predsednika Vučića: Naša zemlja nabavlja 20 BOMBARDERA

Određen novi raspored sedenja u Skupštini: Za demokrate više nema SPASA, a evo ko će na njihova mesta

Određen novi raspored sedenja u Skupštini: Za demokrate više nema SPASA, a evo ko će na njihova mesta

Tekst članka prenosimo u celosti:

- Međunarodna saradnja i evropska solidarnost su bajka na papiru. U borbi protiv kovid epidemije samo Kina može iskreno da nam pomogne. Zamoliću brata Sija za pomoć. - To je izrečeno iskreno, sa suzama u očima. Kada je kineska pomoć sa medicinskim ekspertima stigla u Beograd, čovek koji je to izrekao lično je došao na aerodrom da ih dočeka i tada je poljubio kinesku i srpsku zastavu. Taj čovek bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mnogi Kinezi veoma emotivno su reagovali na gest srpskog predsednika. Od tog trenutka, iako je Srbija geografski hiljadama kilometara daleko, kineski narod je doživeo Srbiju kao da je tu pored nas. Mnogi su poželeli da kada se okončaju ova problematična vremena, dođu da posete Srbiju. 

Ali neočekivano, početkom jula meseca, posle kratkog zatišja, virus kovid je ponovo ugrozio Srbiju i balkanski region. Počelo je tako što je gotovo svakog dana potvrđeno po 300 novih slučajeva zaraze, a nekoliko velikih gradova u Srbiji su postali najteže pogođena područja. Predsednik Vučić je 06. jula saopštio da će država morati da prduzme privremene rigorozne mere zaštite stanovništva u trajanju od više dana. 

Međutim, srpski predsednik, koga mi ovde u Kini veoma cenimo i poštujemo, verovatno nije predpostavio da će zbog tog predsedničkog saopštenja nastati građnski nemiri. Već narednog dana, 07. jula, u kasnim večernjim satima, okupilo se ispred Skupštine Srbije u Beogradu oko 600 demonstranata, pod izgovorom da su protiv novih mera reagovanja na epidemiju. Nasilno su upali u skupštinu i grupno napadali policiju ciglama i kamenjem, što se pretvorilo u sukob izmedju demonstranata i policije. Policija je, kao krajnju meru, upotrebila suzavac za razbijanje demonstracija. Preko 20 nasilnih demonstranata je uhapšeno, 46 policajaca je tom prilikom povređeno, 5 policijskih vozila je spaljeno, a nekoliko javnih objekata pretrpelo je štetu. Crni dim se nadvio nad ovim lepim belim gradom. Bodež nasilja je zbijen u grudi Srbije i ona je počela ponovo da krvari. 

Predsednik Vučić se 08. juna preko TV - a obratio narodu. Uputio je kritike na račun nasilnih demnostranata. Apelovao je da građani poštuju zakon. Naglasio je da nema ništa protiv građanskih protesta ali i da striktno osuđuje nasilje na ulicama. Zamolio je građane da u uslovima epidemije ostanu u kućama zabog zaštite ličnog zdravlja i zdravlja svojih porodica i da izbegavaju masovne skupove. Naime, kao lider jedne države, Vučić jako dobro zna da su zdravlje i blagostanje naroda na prvom mestu, pa je u ovoj situaciji najvažniji zadatak da se zajedničkim snagama prevazidje epidemija i normalizuje ekonomska situacija. Jasno je bilo da će neprimerene građanske demonstracije usporiti proces oporavljanja i ugroziti napore medicinskog osoblja i Vlade da se epidemija prevaziđe.

Nažalost, ljubazan apel predsednika Vučića nije uspeo da smiri "spontano nezadovoljstvo" dela stanovništva. Situacija se pogoršala, a pravi zahtevi nasilnih demonstranata su izasli na videlo. U nastavku građanskih protesta, okupilo se oko 5000 demonstranata. Pojavili su se među njima i lideri prozapadne opozicije sa zahrtevima da se ponište rezultati parlamentarnih izbora i da predsednik Vučić podnese ostavku. Među transparentima koje su demonstranti nosili uočena je i podrška antikineskim demonstrantima u Hongkongu. Prema zvaničnim podacima policije, tokom demonstracija je povređeno više od 120 policajaca. Kod uhapšenih demonstranata, prilikom pretresa su pronađeni pištolji sa prigušivačima, noževi i uputstva za šifrovanu komunikaciju. U demonstracijama je evidentirano i učešće stranaca iz Crne Gore, Velike Britanije, Tinisa i Bosne i Hercegovine. Među uhapšenima dvojica su imali izraelske pasoše, jedan je imao ima tuniski i jedan britanski.

Deo zapadnih političara je javno podržao demonstrante veličajući njihova "demokratska prava" i za nasilnu situaciju svu odgovornost pripisao srpskoj policiji, koja je, inače, samo u skladu sa zakonom izvršavala svoju dužnost. Vodeći zapadni mediji su čak izvestili da demonstranti u Srbiji kao razlog ističu nezadovoljstvo merama Vlade oko suzbijanja kovid epidemije i nepoverenje u spoljnopolitičku strategiju koja ne stoji dovoljno čvrsto na putu evrepskih integracija. 

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen / Izvor: Foto: Printscreen

Ti signali sa Zapada probudili su i nas u ovm delu sveta.  Znači, nasilni demonstranti, koji pale, ruše i napadaju policiju, predstavljeni su kao zaštitnici demokratije i nacionalnih interesa. Sve to neodoljvo podseća na dešavanja iz 2000-te godine u Beogrdu, kada su nasinli demonstranti uz otvorenu pomoć svojih zapadnih nalogodavaca, uspeli da obore vlast Slobodana Miloševića. Nastavak tog trenda mogli smo videti u "obojenim revolucijama" u zemljanam bivseg SSSR-a, gde su prozapadne "demokratske" snage napravile haos. Tu nije bio kraj. Usledilo je takozvano "arapsko proleće" na Bliskom Istoku i Severnoj Africi, gde su države propadale uzrokujući umnutrašnje i spoljne ratove koji traju do danas. Te prozapadne kvazidemokratske tendencije, koje su u međuveremenu menjale nazive i modalitete delovanja, pojavile su se i kod nas u Hongkongu. Svi ti, takozvani borci za napredak, danas su pred celim svetom razotkriveni kao nacionalni izdajnici u službi stranih gospodara.

Republika Srbija, predvođena predsednikom Vučićem, održava vojnu neutralnost i jedina je država u Istočnoj Evropi koja odbija zahteve za članstvo u NATO paktu. Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku. Zalaže se za pridruživanje EU i unapređenje odnosa sa SAD, ali u isto vreme pridaje veliki značaj razvoju prijateljskih kooperativnih odnosa sa Rusijom i Kinom. Baš zato što odbija da se povinuje samo zapadnim interesima, Srbija je postala "trn u oku" kreatora obojenih revolucija. Zato se realno može očekivati da će oni pokušati da iskoriste svaku priliku za subverzivno delovanje.

Za Kinu, Srbija je poseban i dragocen prijatelj. Srbija čvrsto i javno podržava princip "jedne Kine", prva je evropska država koja je uspostavila bezvizni režim sa Kinom i veoma aktivno učestvuje u inicijativi "Jedan pojs - jedan put". Naše dve države su ostvarile duboku saradnju u oblastima izgradnje infrastrukture, energetike i ostalih značajnih oblasti. Posebno nas je obradovalo što je srpski predsednik Vučić uputio pismo podrške predsedniku Siju u vezi sprovođenja Zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, sa željom da se situacija u Hongkongu što pre stabilizuje. Mi to ocenjujemo kao je reagovanje pravednog naroda. Naravno, zapadni svet je veoma nezadovoljan prijeteljstvom izmedju Kine i Srbije. Javno optužuju Srbiju da "sedi na dve stolice". Predsednik Vučić je na to odgovorio - Srbija sedi samo na jednoj stolici. Ta stolica se zove Srbija. 

Krajem juna ove godine, na parlamentarnim izborima u Srbiji, 70% biračkog tela izgasalo je poverenje vladajućoj partiji SNS i njenim koalicionim partnerima. Definitivno, narod je odlučio da i nadalje veruje predsedniku Vučiću. Taj nivo poverenja, ne može poremetiti mizerna skupina uličnih prozapadnih neistomišljenika. Srbi shvataju koja zla sila stoji iz nasilnih uličnih demonstracija, mnoštvo naroda odbija da bude u funkciji spoljnih faktora i prozapadne opozicije. Odziv građana na demonstracijama sveo se na minimum od par desetina učesnika. I dalje postoje ljudi koji preko društvenih mreža pokušavaju da animiraju narod da izadje na ulice i tako paralizuje državu, ali narod takve pozive ignoriše. Dovoljno je pogledati strukturu demonstranata u Beogradu i Novom Sadu da bi se zaključilo kako se sve to pretvorilo u primitivnu "rijaliti zabavu".

Medicinski stručnjaci konstatuju da je vrhunac drugog talasa kovid epidemije u Srbiji prošao i da će se situacija stabilizovati za nekoliko nedelja. Epidemija je srpskom narodu donela dosta poteškoća. Iskreno bih hteo da poručim srpskim zaverenicima koji žele da potkopaju stabilnost države da od takvih namera odustanu. Vaša "losa predstava" nema gledaoce na nivou koji ste priželjkivali i sigurno neće uspeti. Nadam se da će međunarodna zajednica, uključujući i Zapad, poštovati izborne želje srpskog naroda, pružiti im slobodan prostor za miran razvoj, podršku u prevzilaženju korona epidemije i revitalizaciji privrede. Iskreno želim prijateljskoj Srbiji sve najbolje.  

AUSTRIJA ŠALJE 10 POLICAJACA U SRBIJU: Ovo su problemi koji moraju da budu rešeni

AUSTRIJA ŠALJE 10 POLICAJACA U SRBIJU: Ovo su problemi koji moraju da budu rešeni

VUČIĆ NA SAMITU ATLANTSKOG SAVETA: Među liderima Zapadnog Balkana i predstavnik LAŽNE države, razmatra se bitna tema

VUČIĆ NA SAMITU ATLANTSKOG SAVETA: Među liderima Zapadnog Balkana i predstavnik LAŽNE države, razmatra se bitna tema

"SVAKOG DANA MI JE SVE GORE" Mladić: Čini mi se da neko manipuliše informacijama o mom zdravlju

"SVAKOG DANA MI JE SVE GORE" Mladić: Čini mi se da neko manipuliše informacijama o mom zdravlju

SMATRAJU DA NIJE SPOSOBAN DA PRATI SUĐENJE: Odbrana Ratka Mladića tražila odlaganje žalbene rasprave

SMATRAJU DA NIJE SPOSOBAN DA PRATI SUĐENJE: Odbrana Ratka Mladića tražila odlaganje žalbene rasprave

Premijerka progovorila o UDARIMA NA SRBIJU: Na delu je pokušaj DESTABILIZACIJE naše zemlje!

Premijerka progovorila o UDARIMA NA SRBIJU: Na delu je pokušaj DESTABILIZACIJE naše zemlje!

 

Piše:
Srbija Danas
25.07.2020. 19:52