clear sky
20°C
01.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ U KOTORU Predsednik na Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU: Nećemo ući u EU, pre nego što Ukrajina uđe

16.05.2024. 09:45
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Youtube printscreen/Kosovo Online

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije pod sloganom "Jedan region, zajednička vizija", biće održan danas u Kotoru, uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će učestvovati na panelu i imati niz važnih susreta sa zvaničnicima.

Obraćanje Vučića iz Kotora

Predsednik je u Kotoru imao i niz bilateralnih susreta. Vučić se na početku zahvalio domaćinima na gostoprimstvu.

- Imao sam priliku da razgovaram i sa američkim predstavnikom, O Brajanom, razgovarali smo o svim važnim pitanjima, evropskom putu, dijalogu sa Prištinom, rezoluciji - kazao je Vučić.

O govoru na ruskom jeziku u Ruskom domu

Predsednik je prokomentarisao "zamerke" što je govorio na ruskom jeziku u svom izlaganju u Ruskom domu:

- Baš me briga ko će da zamera, smatrao sam prikladnim da deo izlaganja iznesem na ruskom. Sam ću o tome odlučivati, uz poštovanje činjenica da predstavljam građane Srbije i državu Srbiju.

O stopi javnog duga

- Danas je 47,8 odsto što je najmanje u regionu. Dogovor o slobodnom prometu radne snage ima pozitivan efekat. Imamo nedostatak radne snage. Moraćemo da uvozimo radnu snagu iz svih delova sveta u narednom periodu

O atentatu na Fica

- Izuzetno sam potresen, verujem da ću ga u danima pred nama posetiti. On je borac, jedan strahovito snažan, jak lider. Što se tiče ovih koji su hapšeni, sa njima će se ponašati u skladu sa zakonom. Ovaj što je meni pretio je svaki dan činio neka krivična dela. Jedno 50 dela naređano.

Vučić je govorio i o komentarima da prilikom posete Kulebe, nisu bile istaknute zastave.

- Nikada ne kačimo zastave za ministre, kačimo za šefove država i vlada. Važno je da su dovoljno bezobrazni - kazao je Vučić.

O rezoluciji o Srebrenici

- Mi nemamo ključne zemlje, poštujemo integritet svih zemalja sveta. Za nas su sve zemlje važne. Što se tiče broja, mi radimo svoje računice, ali jasno je nama od početka da mi ne možemo da pobedimo kolektivni zapada. Mi se borimo za čast, za Srbiju, za Republiku Srpsku u okviru Dejtona. Borićemo se, nema tu velike filozofije. Ići ću i ja u Njujork. Ovde je reč o političkoj deklaraciji, političkoj odluci, u kojoj hoćete da stavite kolektivni žig jednom narodu. Ja sam ponosan na činjenicu da Srbija može da se suprotstavi uzdignute glave, za nas sloboda nema cenu.

- Sarajevo može da prati šta hoće. Neću da posustanem nikada, ni kada usvoje rezoluciju. Šta je smisao? Je li to, što je rekao Konaković, revizija tužbe, ili ratna odšteta. Da li će ukinuti Republiku Srpsku, voleli bi ali neće.

- Što se tiče Crne Gore, mi poštujemo Crnu Goru. To je odluka CG, neka radi šta joj volja, da li je to potaman, da li će Srbija da bude oduševljena ukoliko CG podrži rezoluciju o srebrenici - svakako da nećemo. Nemojte da nas terate, em da nas bijete poglavi, em da nas terate da vičemo da nam je lepo. Pustite nas, izdržaćemo mi i te udarce, nije nikakav problem. Što se tiče rezolucije o Jasenovcu, to je dobra ideja, pa ćemo je mi sagledati kako da je oberučke u budućnosti prihvatimo. Al pitanje je za građane CG i političke predstavnike, žele li to ili ne žele.

O zabrani patrijarhu da poseti KiM

- To je valjda dokaz kako oni poštuju ljudska prava i baš ih kvalifikuje za prijem u Savet Evrope. Primiću sutra patrijarha i vladike u Predsedništvu, pa ćemo imati više prilike da o tome razgovaramo.

Predsednik se obratio na panelu

- Veoma smo entuzijastični u vezi sa ovim planom još od prvog trenutka. Moram da kažem da ovaj način promenjenog pristupa zapravo je dobra prilika za nas na Balkanu i hvala vam svima što ovo radite. Očigledno mnogi ne razumeju o čemu ovde govorimo, a to je zato što ne razgovaramo o velikim političkim pitanjima, već o životima ljudi. Do sada samo imali kvalitetne razgovore, možda je ostalo nekoliko nerešenih pitanja. Bilo je nekih odluka koje za nas nisu bile lake, pitanje javnih nabavki, državne pomoći, pitanje viza. Ali jednostavno treba da razradimo neka pitanja, uradićemo to i to su pitanja, nadam se, gde ćemo prihvatiti neke male zahteve. Ono što sam želeo da kažem, da svi čuju, zajednička oblast plaćanja, pitanje ACCA, snači sporazum o proceni usaglašenosti i prihvaranju industrijskih proizvoda. Korisno je, moraćemo da izvozimo recimo veš mašine, usisivače, svaki put je kontrolisano da li je sve urađeno uz neophodne potvrde. Sada će to biti mnogo lakše i pomoći će nam da razvijemo naše ekonomije. Imamo nekoliko fabrika u Srbiji koje će imati koristi od ovakvih sporazuma. To obuhvata 10 posto izvoza Srbije u EU, a to uopšte nije za potcenjivanje. To će doneti koristi regionu, jer mi to cenimo, jer to je novac evropskih poreskih obveznik, zbog toga kažemo da smo zahvalni. Najvažnije su strukturne reforme koje će morati da se prihvate.

- Bilo bi mi lako da odgovorim na politički način nekim ljudima ovde koji nikada ništa ne govore o našim ekonomijama, ali su zato uvek spremni da održe politička predavanja svima, ne samo meni, ali besmisleno je, izgledao bih kao oni i jednostavno ću to izbeći - kazao je predsednik.

- Nadam se da ćemo imati jedan kvalitetan sastanak sa najboljim mogućim zaključcima, kada se idući put budemo sreli u Sarajevu.

- Edi je pokrenuo tu temu, ja znam da mi nećemo ući u EU, pre nego što Ukrajina uđe, da li ćemo zajedno sa Ukrajinom ili ne. Moja inteligencija mi govori da sam u pravu. To znači da ćemo morati da čekamo još šest godina.

"Hvala Crnoj Gori na gostoprimstvu"

- Nadam se da teškim i ozbiljnim reformama koje sprovodimo možemo da se približimo jedinstvenom evropskom tržištu, što je od velikog značaja za sve nas na Zapadnom Balkanu. Verujem da i pre članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i dobru korist za sve naše građane. Hvala Crnoj Gori na gostoprimstvu i očekujem dobre razgovore. - napisao je predsednik Srbije na svom Instagram nalogu.

Vučić sa samita: "Očekujem dobar razgovor"

- Očekujem dobar razgovor, nadam se da možemo da se približimo ozbiljnim reformama. Verujem da i pre članstav u EU, možemo da ostvarimo ozbiljne rezultate - kazao je Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da veruje da članstvom u EU možemo da ostvarimo važne rezultate.

On rekao da teškim reformamam možemo da se probližimo tržištu EU, koje je značajno za Zapadni Balkan.

- Verujem da članstvom u EU možemo važne rezultate da ostvarimo - rekao je on i napomenuo da tu ima "ne lakih zadataka".

Na pitanje "kakav je smisao rezolucije o Srebrenici", Vučić je rekao:

- Nemam nikakvu poruku, to je njihova stvar. Oni donose odluku kako će da se postave po tim pitanjima. Mi znamo kakva je naša poruka. Imaju oni neke druge ovde koji će da govore kako i šta očekuju. Mi to ne radimo. Ja imam jedno pitanje, na koje niko nema odgovor, a to je - kakav je smisao toga dana, kakv je smisao te rezolucije. Kažu nije nametanje kolektivne krivice, nego štaje, pošto je individualna krivica već određena presudama. Ne pominje se nijedno ime u samoj rezoluciji. Svako neka donosi svoju odluku, a mi ćemo se ponašati u skladu sa tim u budućnosti.

 

Vučić će učestvovati na panelu „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“,najavila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Tokom samita, predsednik Srbije će imati i niz važnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija.

Lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće danas u Kotoru Plan rasta za Zapadni Balkan.

U delegaciji predsednika Srbije su i ministar finansija Siniša Mali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Kako je najavljeno samit počinje u 9.30 časova, a domaćin je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić. Najavljeno je i prisustvo evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljia i pomoćnika američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsa O'Brajena.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo, ReSPA, GIZ, visoki predstavnici Evropske komisije i drugi.

Regionalni samit biće završen zajedničkom konferencijom za novinare u 10.30 časova, na kojoj će se obratiti Spajić i Varhelji.

Ovo je treći regionalni samit lidera Zapadnog Balkana koji se održava u poslednjih nekoliko meseci, prethodna dva održala su se u Tirani i Skoplju.

Na samitu u Tirani razgovaralo  se o uspostavljanju jedinstvenog tržišta, o "zelenim koridorima", odnosno o regionalizaciji carina radi lakšeg prelaska granica za privredu, stvaranju istraživačkog i razvojnog čvorišta i uvođenju slobodnih wi-fi zona u javnim prostorima na Zapadnom Balkanu.

Inače, Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024.godine do 2027.godine i predvidja da svaka vlada zapadnobalkanske ssestorke dobije odredjenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.