Skip to main content

VUČIĆ: Neće nam držati lekcije oni koji stavljaju Za dom spremni u Jasenovcu i koji se plaše srpskih čokoladica(FOTO)

Premijer Srbije obratio se javnosti u vezi sa hrvatskom blokadom otvaranja poglavlja 26.

- Srbija je otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25 i čestitam građanima Srbije. Ali za razliku od nekih u prošlosti, mi smo lestvicu podigli više. Ovde sam ne samo kao predsednik Vlade, već i kao neko ko mora da štiti vrednosti na kojima mora da počiva srpsko društvo - kaže Vučić.

On je rekao da Srbija neće dozvoliti da Srbiju iko gazi.

- Ovde sam kao neko ko štiti vrednosti na kojima počiva srpsko društvo, a ne samo kao predsednik Vlade. Mi nikoga ne mrzimo, nećemo sukobe, nikoga ne saplićemo, hoćemo da radimo, da razgovaramo, da pronalazimo kompromis. Bez obzira na to, nikada nećemo biti država koju će neko da PONIŽAVA!, rekao je premijer.

- Ponavljam svima u okruženju, Evropi i svetu. Srbiju nikada nećete moći ni da gazite ni da ponižavate, to vam nećemo dozvoliti. To je tablica vrednosti sa kojima smo ušli u pregovore - naveo je Vučić.

Moguće otvaranje sva tri poglavlja - pritisak na Hrvate da odustanu od blokade!

On je naglasio i da bez naših vitalnih vrednosti ne bi bilo ni naših građana i da je upravo zbog toga napustio Brisel, ali da nije odustao od otvaranja poglavlja!

- Evropa je ona lekcija koju mi učimo za sebe i zbog sebe. Lekcije koje nam drže oni koji se plaše naših čokoladica - preziremo kao i lekcije onih koji podižu spomenike ustašama, rekao je besno premijer.

On je rekao da na tablicu naših vrednosti neće biti lupetanja o srpskim i nesrpskim čokoladicama i da nikada neće ništa kucati za fašizam, već da ćemo mu se uvek suprotstavljati, naglasio je premijer.

- Bez diskriminacije i bez mržnje, ali bez ikakvog oblika poniženja, objašnjava Vučić.

Aleksandar Vučić
Foto: Tanjug

- Želim da obavestim javnost da je jedna zemlja blokirala poglavlje 26. Nije bilo više samo jedna, pošto je bilo više priča. Jedna zemlja se protivila tome reč je o Hrvatskoj. Nijedno obaveštenje nisam dobio zašto se blokirala poglavlje 26. Samo tišina, kad 27 članica podržava, a jedna ne. Kako da kažem nešto protiv 27 članica, objašnjava premijer.

On je zahvalio Slovačkoj na zalaganju da se otvore tri poglavlja, zahvalio je i Sjedinjenim Državama, pomenuvši da je Džozef Bajden popodne razgovarao telefonom s hrvatskim predstavnicima, napominjući potrebu da se poglavlje otvori. 

VUČIĆEVE REAKCIJE NA OTVARANJE POGLAVLJA: Samo jedna država nije dala saglasnost na 26 - Republika Hrvatska!.

Vučić: Naša deca neka jedu dobre čokoladice!

- Ono što bi smo želeli da unapredimo saradnju bez pridika. Naša ruka je uvek ispružena. Njihove delegacije su dolazile, govorile jedno, a radile drugo. Naša razmena je veća iz godina u godinu. prošle godine 865 miliona evra. Rast je od 5,2 posto. Srbija ima suficit u spoljno trgovinskoj razmeni. Mislim da je to veoma značajno. Hrvatske kompanije su dobro došle. Naša deca neka jedu dobre čokoladice, šečer je veoma važan.

A jedan od razloga, kako je rekao Vučić, što je napustio Brisel i Međuvladinu konferenciju bio je taj što nije dobio nijedan razlog zbog kojeg Hrvatska neće na dozvoli otvarnje poglavlja.

- Na pitanje kako vidi rešenje sa slučajem poglavlja 26 vući kaže: Opozicija kažu da je bilo više država što nije istina. Ljudima kojima je istina daleko od srca. Sami Hrvati govori da je to daleko više kada su vladali Jerkov, Jeremić, Đurišić.. To je kad apriori idete protiv svog naroda i države. Što se tiče Brisela nije mi teško da idem. Video sam da su mnogi moji saradnici uplašili. Govorio sam istinu, to je moj posao i to gde je najteže, a ne najlakše.  Što se tiče poglavlja 26 neču ništa da radim jer je sve ispunjeno, kaže Vučić i nadovezuje se da su neke hrvatske diplomate su sinoć u Briselu bežale od njega.

Aleksandar-Vucic
Foto: Srbija Danas

Na pitanje da li EU može da prekine "samovolju Hrvatske", Vučić je rekao da se i on sam to pita.

- To je pitanje na koje nemam odgovor. Pitao sam ih to, nisam dobio odgovor. Čuo sam danas razne teorije da neko stoji iza toga, to nije tačno. Zahvalan sam Angeli Merkel, danas ih je zvao Džozef Bajden. Da li su mogli i neki drugi više, verovatno su mogli. Srbija je nama najvažnija i treba da idemo ka Evropi i ne gubimo tradicionalna prijateljstva - kaže Vučić.

Na pitanje o diskriminaciji Srba u Hrvatskoj i borbi za ostvarivanje njihovih prava i pitanje šta Hrvatska hoće od Srbije, Vučić je rekao da na to takođe nema odgovor.

- U Srbiji ima 50.000 Hrvata, ali da ne brojimo ljude na taj način. Nemamo isti sistem glasanja. Da biste glasali za pripadnike manjine, u Hrvatskoj morate da dođete sa ličnom kartom i kažete "Evo, ja sam Srbin, dajte mi one posebne liste". U Srbiji predstavnici hrvatske manjine imaju zagarantovano mesto u parlamentu ako imaju 0,4 odsto glasova - kaže Vučić.

VUČIĆ ZAGRMEO: Dosta je bilo hrvatskog iživljavanja!

Vučić je juče rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja: 

- Srbija je sve vreme bila strpljiva, i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati, rekao je Vučić.

On je napustio Brisel i doputovao u Srbiju pa ne prisustvuje međuvladinoj konferenciji, na kojoj se razmatra otvaranje poglavlja.

POČELA MEĐUVLADINA KONFERENCIJA: Otvaranje poglavlja iza zatvorenih vrata

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
26 Beograd