fbpx
Skip to main content
Si Đinping

VUČIĆ PISAO PREDSEDNIKU KINE: Dragi prijatelju, povezani smo čeličnim prijateljstvom, radujem se skorašnjem susretu

Foto: Profimedia
Vučić Siju čestitao Lunarnu novu godinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsedniku Kine Si Ðinpingu nastupajuću kinesku Lunarnu novu godinu. 

- Poštovani predsedniče, dragi prijatelju, 

Upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za dalji prosperitet Narodne Republike Kine i blagostanje bratskog kineskog naroda. Radujem se svim uspesima prijateljske Kine i uveren sam da ćete i u predstojećoj godini, u kojoj obeležavate veliki jubilej - 70. godišnjicu osnivanja NR Kine, mudro i odvažno nastaviti da dostižete impresivne ciljeve i nižete nove uspehe u svim oblastima - kaže se u čestitki.

Predsednik Srbije je izrazio i uverenje da će nova godina, na osnovama sveobuhvatnog strateškog partnerstva, pružiti i nove mogućnosti za dalji razvoj izvanredne saradnje dveju zemalja, "čvrsto povezanih čeličnim prijateljstvom", na koje, kako je istakao, ponosan. 

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Rade Prelić

- Vama, našem dragom prijatelju, na čelu državnog i partijskog rukovodstva Kine, dugujemo veliku zahvalnost za stalan napredak srpsko-kineskih veza u svim oblastima, a posebno intenzivnog političkog dijaloga i plodonosne ekonomske saradnje - rekao je Vučić.

On je podsetio da se napredak saradnje dveju zemalja ogleda u sve brojnijim infrastrukturnim projektima koje kineske kompanije izvode u Srbiji, ali i njihovim sve većim investicijama, na veliku dobrobit rasta srpske ekonomije, poput ulaganja Hbisa u Železaru Smederevo, Ziđina u RTB Bor, kao i dolaska Ling Longa u Zrenjanin.

- Posebno me raduje nedavno otvaranje Kulturnog centra Srbije u Pekingu i predstojeće otvaranje Kulturnog centra Kine u Beogradu, što će doprineti bliskosti i razumevanju naših naroda. Trajno ću Vam biti zahvalan na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju i podršku njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu - navodi se u čestitki.

Predsednik Srbije istakao je i da Kina uvek može da se osloni na potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici "jedne Kine".

Si Đinping
Si Đinping
Foto: Profimedia/ilustracija

- Uz lepa sećanja na moje ranije boravke u Kini, počastvovan sam prilikom da učestvujem i na Drugom međunarodnom Forumu lidera u okviru inicijative ''Pojas i put'', od 25. do 27. aprila u Pekingu. To će biti prilika da Srbija još jednom potvrdi svoju čvrstu podršku Vašoj globalnoj inicijativi za promociju mira i saradnje, kroz koju Kina potvrđuje i poštovanje načela jednakosti svih zemalja, bez obzira na njihovu veličinu - dodao je Vučić.

- U očekivanju našeg skorog susreta u Pekingu, a zatim i Vaše nove posete Beogradu, primite, ekselencijo, izraze mog dubokog uvažavanja - zaključuje se u čestitki predsednika Vučića predsedniku Kine Si Ðipingu.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd