clear sky
15°C
01.05.2024.
Beograd
eur
117.1117
usd
109.3684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ NA SAMITU "BRDO-BRIONI": Sastanak sa Ivanovim - odnosi dveju zemalja moraju biti najbolji!

03.06.2017. 09:16 21:05
Piše:
Tanjug
Vučić i Ivanov
Vučić i Ivanov / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Novi godišnji sastanak lidera država jugoistočne Evrope u okviru procesa "Brdo - Brioni"

Ovo je bila prva poseta Aleksandra Vučića nekoj stranoj zemlji od kako je 31. maja položio zakletvu i preuzeo dužnost predsednika Srbije.

Vučić sastancima sa Štajnmajerom i Ivanovim završio posetu

Predsednik Vučić čestitao je na pobedi francuskog predsednika Emanuela Makrona i izrazio nadu da će uz novu energiju u francuskoj politici ta zemlja ostati posvećena prijateljstvu sa zemljama regiona.

Vučić je razgovarao sa Valterom Štajnmajerom, koji je ove godine počasni gost samita "Brdo - Brioni", a zatim Ivanovim.

Vučić i Ivanov
Vučić i Ivanov / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Vučić sa Ivanovim: Odnosi dveju zemalja moraju biti najbolji 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na Brdu kod Kranja sa predsednikom Makedonije Ðorđem Ivanovim o odnosima dveju zemalja, za koje su oba sagovornika istakla potrebu da moraju biti najbolji mogući, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je rekao da je neophodno graditi te odnose u svim sferama života i raditi na povećanju trgovinske razmene u oba smera. 

- Južnim krakom Koridora 10 uspostavićemo mnogo bolju vezu naše dve zemlje. Naši narodi su veoma bliski. Učinićemo sve da odnosi Srbije i Makedonije budu dobri na svim nivoima - istakao je Vučić i poželeo makedonskom kolegi uspeh i napredak u budućnosti.

Predsednik Ivanov čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na izborima za predsednika i izrazio nadu da će u budućnosti raditi na jačanju odnosa dveju zemalja, jer bliže susede jedni od drugih nemamo. 

Makedonski predsednik prihvatio je poziv da prisustvuje inauguraciji predsednika Vučića 23. juna ove godine u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Štajnmajer pozvao Vučića da poseti Nemačku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, odvojenim sastancima sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i Makedonije Ðorđem Ivanovim, završio boravak na Brdu kod Kranja, gde je učestvovao na sastanku Procesa "Brdo - Brioni".

Vučić je sa Štajnmajerom razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o evropskom putu Srbije. Predsednik Vučić zahvalio je Štajnmajeru na interesovanju Nemačke za balkanske probleme, kao i na velikom učešću nemačkih investitora u Srbiji.

Štajnmajer
Štajnmajer / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

On je obavestio predsednika Štajnmajera o ekonomskim reformama, koje je srpska Vlada sprovela, kao i o planovima za razvoj privrede.

- Srbija je stabilna zemlja sa obrazovanom i sposobnom radnom snagom. To je jedan od razloga što strani investitori dolaze u našu zemlju - istakao je Vučić.

Predsednik Nemačke čestitao je Vučiću stupanje na dužnost predsednika Republike Srbije i uputio poziv srpskom kolegi da poseti Nemačku.

On je naglasio da su nemački investitori pouzdani, ali oprezni. 

Nemački privrednici žele da investiraju u zemlje u kojima je situacija stabilna - dodao je Štajnmajer.

Vučić sa Rišarom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Brdu kod Kranja sa specijalnim izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova za ekonomsku saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i članom Senata Republike Francuske Alenom Rišarom. 

Rišar i Vučić
Rišar i Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Teme susreta bili su evropski put Srbije i odnosi u regionu, saopštila je predsednikova Služba za saradnju s medijima. Specijalni izaslanik Rišar je istakao da će uraditi sve da nova Vlada Francuske nastavi dobru saradnju sa Srbijom.

-Ja sam uveren da ćemo nastaviti da razvijamo dobre odnose. Predsednik Makron je posvećen jačanju Evropske unije i rešavanju ekonomskih i političkih problema Unije - istakao je Rišar.

Vučić: Mnogo teških reči, bolje i to ali da bude mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon plenarnog sastanka Procesa "Brdo- Brioni" da u regionu nema ljubavi, ali da postoji potreba da se razgovara i čuva mir i stabilnost.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Vučić je u izjavi za medije u Brdu kod Kranja rekao da je zajedno sa makedonskim predsednikom Ðorđom Ivanovim razmenio "teške i oštre reči sa albanskim predstavnicima", ali da je i to bolje nego da se takve stvari prenesu na ulice. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

Ko se sa kim družio tokom samita

U okviru Procesa Brdo-Brioni oni su se danas sastali u Kranju, gde celog dana razgovaraju o regionalnoj saradnji, ekonomiji i ekonomskom povezivanju, posvećenosti stabilnosti i evropskim vrednostima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug / Tanja Valić

U obilju ozbiljnih tema, učesnici samita su našli i malo vremena da prošetaju, popričaju i ručaju zajedno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić opušteno je danas ćaskao sa svojim crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem.

Sa Vučićem za stolom je sedeo i kolega iz BiH Dragan Čović, ali i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Zajednička slika sa samita

Na samitu "Brdo-Brioni" zajedno su se fotografisali predsednik Srbije, predsednica Hrvatske, predsednik Albanije, predsednik Slovenije i predsednik Nemačke.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

"Mir nije zauvek dat, na njemu radimo svaki dan"

Na današnjem skupu dominiraju reči mir, stabilnost, smanjenje zapaljive retorike, ali mir i stabilnost nisu nešto što je zauvek dato, na tome morate da radite na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima u Brdu kod Kranja, uoči početka ovogodišnjeg sastanka lidera država jugoistočne Evrope, Procesa "Brdo - Brioni", rekao da u politici i odnosima među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa, ali da je važno da svi upute slične ili iste poruke.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik je podsetio da je jutros, na marginama foruma, imao bilateralni sastanak sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, da će se sastati i sa makedonskim predsednikom Đorđom Ivanovim i predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, ali da će razgovarati i sa ostalim liderima.

- Sledeća prilika za razgovore je inauguracija u Beogradu, 23. juna, gde očekujem da svi dođu -rekao je Vučić.

On je najavio i da će na samitu, odnosno i na radnom ručku i na plenarnoj sednici, pokrenuti temu ekonomskog povezivanja, odnosno regionalnoj ekonomskoj zoni.

- Neću od toga da odustajem. Biću dosadan kao stenica. To je regionalna ekonomska zona, jedinstveno tržište, da pokušamo da napravimo za zapadnobalkansku šestorku, odnosno pet plus jedan kako mi kažemo, ali i za blize odnose i sa zemljama EU iz regiona, odnosno sa Hrvatskom i Slovenijom - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

Predsednik je rekao da je u skladu s tim razgovarao sa Čovićem oko učešća Srbije na Mostarskom sajmu, na kojem će biti pokrovitelj.

- To nije bilo moguće ranije i mislimo da uložimo i ozbiljan novac i predstavimo Srbiju i u Hercegovini na najbolji mogući način, da dodatno budemo faktor koji će da približava srpski i hrvatski narod i verujem da ćemo imati uspeha po tom pitanju - rekao je Vučić.

Kako je naglasio svi imaju zajedničku muku, a to je preduzeće Agrokor.

Srbija, kako je rekao, ne oseća finansijske posledice, ali ga oseća u smislu proizvodnje.

- Nemamo problem ni sa Frikomom, ni sa Dijamantom, ni sa Merkator S, u smislu ostanka zaposlenih ljudi. Ali imamo problem sa dobavljačima koji su smanjili svoje isporuke. A oni manje proizvedu ili više drže na zalihama. Time gubimo u BDP mi, a mislite kakve probleme po tom pitanju imaju Hrvati - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

On je dodao i da smanjenje kreditnog rejtinga Agrokoru svima pravi probleme, i BiH i Srbiji i Hrvatskoj.

- Ni krivi ni dužni imaćemo problema u narednom periodu i po tom pitanju sam spreman sa svima njima da u narednom periodu razgovaram, da vidmo šta da radimo. Svaki razgovor je dobar, lekovi, prilika da se razgovara o situaciji u regionu, ali i prilika i da razmišljamo o novim projektima, o tome šta je to što zajednički možemo da napravimo - zaključio je Vučić.

Vučić: Nismo pričali o premijeru, ime posle Astane

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić danas je rekao da će ime mandatara saopštiti napon povratka iz glavnog grada Kazahstana Astane gde će kako je planirano boraviti od 8. do 10. juna. Upitan da li je sa vršiocem dužnosti premijera Ivicom Dačićem razgovarao o novom premijeru, Vučić je novinarima u Kranju rekao da su tokom puta videli da o tome nije bilo reči.

- Nijednu reč nismo o tome nismo prozborli. Bili ste sa nama. Imamo različite programe (u Kranju) tako da će pretpostavljam on imati interesantne razgovore sa nekim drugim ljudima koji su opet imali kao metu Srbiju u prehodnom periodu, što nije loše što je dobro i lekovito - rekao je Vučić.

VUČIĆ STIGAO U BRDO KOD KRANJA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros u Brdo kod Kranja, u Sloveniji, gde se danas održava sastanak lidera država jugoistočne Evrope Proces "Brdo - Brioni"

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

VUČIĆ PRVI PUT KAO PREDSEDNIK na godišnjem sastanku lidera država jugoistočne Evrope u Kranju

Vučiću će to biti prvi sastanak sa predsednicima drugih država, ali i prvo zvanično putovanje van zemlje, otkako je u sredu, 31. maja, položio zakletvu i stupio na dužnost predsednika Republike.

Vulin: Mandatar treba da bude iz SNS

Tomislav Nikolić umalo doživeo nesreću

Predsednik Srbije imaće i bilateralni sastanak sa predsednikom Savezne Republike Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, koji je ove godine biti počasni gost samita "Brdo - Brioni".

Frank Valter Štajnmajer
Frank Valter Štajnmajer / Izvor: Profimedia

Predviđeno je da Vučić u odvojenim susretima razgovara i sa članom Predsedništva BiH Draganom Čovićem, kao i sa predsednikom Makedonije ?orđom Ivanovim.

Na forumu koji su inicirale Slovenija i Hrvatska, s ciljem stabilizacije i jačanja saradnje država zapadnog Balkana, najavljeno je učešće, osim predsednika i predsednice Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Kolinde Grabar Kitarović, i predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, Makedonije ?orđa Ivanova, Albanije Bujara Nišanija.

Trebalo bi da učestvuju i članovi predsedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, kao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug

Cilj ovogodišnjeg susreta je želja da se ojača međusobno poverenje, posvećenost stabilnosti i evropskim vrednostima u regionu jugoistočne Evrope, najavljeno je iz kabineta slovenačkog predsednika.

Vučić je u poslednje vreme dao više izjava u kojima je upozorio na opasnost od zaoštravanja odnosa među državama i ukazao na potrebu jačanja političkog dijaloga u okruženju, saradnje, i insistiranja na miru i stabilnosti.

Kako prenose hrvatski mediji, očekuje se da Štajnmajer iznese stav Nemačke o potrebi približavnja država u regionu Evropskoj uniji i evropskim vrednostima, kao i jačanju međusobne saradnje.

U okviru susreta ministara spoljnih poslova v.d. premijera Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić imaće odvojene susrete sa ministrom spoljnih poslova Slovenije Karlom Erjavecom i njihovim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Profimedia

Na dosadašnjim susretima u okviru procesa "Brdo - Brioni" kao počasni gostu učestvovali su italijanski predsednik Serđo Matarela, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, austrijski predsednik Hajnc Fišer, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland.

Proces Brdo - Brioni pokrenule su Hrvatska i Slovenija 2013. kako bi se regionalnom saradnjom i rešavanjem otvorenih pitanja stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe čelni zvaničnici država jugoistočne Evrope sa počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU, koja time postaje učesnik dijaloga.