fbpx
Skip to main content
izbori

NEMA PREDSEDNIKA BEZ DVA MILIONA EVRA: Stručnjaci izračunali koliko košta IZBORNA KAMPANJA

Foto: Profimedia
Onaj ko želi da pobedi na predsedničkim izborima moraće da u kampanju uloži najmanje dva miliona evra

Ozbiljna kampanja kandidata za predsednika Srbije košta najmanje dva miliona evra.

Pod tim se podrazumeva kampanja koja omogućava ulazak u drugi krug predsedničkih izbora, ocenili su analitičari uz ogradu da su realni troškovi sigurno veći od prijavljenih.

- Dva miliona evra omogućava kampanju koja podrazumeva pripremu, organizaciju kampanje, osrednje pojavljivanje u klasičnim medijima i jaku kampanju na društvenim mrežama - rekao je stručnjak za komunikacije Igor Avžner. 

LJAJIĆ: Nisu nam potrebni parlamentarni izbori, neka SNS predloži novog premijera

On je rekao i da bi Agencija za borbu protiv korupcije morala da prilikom provere izveštaja o finansiranju kampanje sve ono što je kreirano u kampanji uporedi s prijavljenim iznosima, jer tu "postoje bitne razlike". 

izbori
Foto: Profimedia/ilustracija

Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar slaže se sa procenom da dva miliona evra košta kampanja koja predsedničkog kandidata vodi u drugi krug, i da su to iznosi koje su potrošili Tomislav Nikolić i Boris Tadić u kampanji 2012. godine. 

- Tu su uračunati odlasci na teren, mediji, javni događaji, konsultantske usluge raznih agencija. Najniži iznos za kampanju za ozbiljnog kandidata je oko 500.000 evra, uglavnom je reč o kandidatima koji od kampanje žele da ih učini vidljivijim - objasnio je Klačar. 

DAČIĆ: Da sam ja na mestu Vučića, Nikoliću ne bih dao ništa

Kandidati dele 320 miliona državnog novca

On je naveo da će ove godine za predsedničke izbore biti izdvojeno 640 miliona dinara, što je nešto manje nego 2012. 

- Iznos se deli na dva dela - 320 miliona ide svim kandidatima ravnomerno. Na prošlim izborima ih je bilo 12, pa je to suma oko 27 miliona dinara. Ostatak od 320 miliona dinara ide kandidatima koji idu u drugi krug - naveo je Klačar.

dinar
Foto: Profimedia

Prema podacima CeSID-a, na predsedničkim izborima 2012. kandidati su za finansiranje kampanje najviše koristili novac iz budžeta, zatim kredite, a tek onda priloge privatnih lica i firmi.

- Od toga 60 odsto trošili su na oglašavanje u medijima, 22 odsto trošeno je na agencije, istraživanja javnog mnjenja, devet odsto na izborni materijal, štampanje plakata, ostalog izbornog materijala i bilborda, a tri odsto izdvajano je za organizaciju javnih događaja - rekao je Klačar.

STEFANOVIĆ: Izbor Vučića znači svetlu budućnost Srbije

Niko ne prijavljuje prave troškove

On je rekao da bi na predsedničkim izborima 2017. godine, ukoliko ne bude i parlamentarnih, trebalo očekivati da će biti trošeno više novca nego na prethodnim presedničkim izborima.

- Po onome što sada vidimo, sigurno će dosta trošiti vladajuća koalicija, kao i Vuk Jeremić - procenio je Klačar.

On je dodao da stranke više troše u kampanjama nego što prijave prihoda i da je sigurno da postoje sive zone.

- Na prošlim izborima stranke su u proseku trošile 15 odsto više nego što su imale prihoda. To je samo potvrda da su pravi iznosi veći, da ima mnogo isplata usluga u gotovini - kazao je Klačar.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
5 Beograd