clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

SRBIJA MAGNET ZA STRANE INVESTITORE: Uprkos turbulentnim promenama u svetu, kompanije hrle u našu zemlju - stopa nezaposlenosti nikad manja (FOTO)

02.11.2023. 10:36
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Naša zemlja i dalje lider u privlačenju direktnih stranih investicija.

Strane investicije u Srbiji beleže značajan porast. Ni promene na globalnoj političkoj sceni, poput rata u Ukrajini, nisu uticale na priliv stranih investicija u našu zemlju.

"SNS JE SNAGA I GLAS NARODA NAŠE ZEMLJE" Vučić podržao listu "Srbija ne sme da stane": Idemo da pobedimo ubedljivije nego ikada!Aleksandar Vučić

"SNS JE SNAGA I GLAS NARODA NAŠE ZEMLJE" Vučić podržao listu "Srbija ne sme da stane": Idemo da pobedimo ubedljivije nego ikada!

SNS VEĆ OBARA REKORDE: Širom Srbije narod masovno izlazi i daje podršku listi "Srbija ne sme da stane"sns

SNS VEĆ OBARA REKORDE: Širom Srbije narod masovno izlazi i daje podršku listi "Srbija ne sme da stane"

PRIJATELJSTVO SNAŽNIJE OD ČELIKA! Srbija i Kina jačaju bratstvo i saradnju iz godine u godinu, CIFRE sve govore, kad kažu Evropa, oni misle na Srbiju!Vučić i Si Đinping

PRIJATELJSTVO SNAŽNIJE OD ČELIKA! Srbija i Kina jačaju bratstvo i saradnju iz godine u godinu, CIFRE sve govore, kad kažu Evropa, oni misle na Srbiju!

Srbija i dalje ostaje atraktivna destinacija za strane investitore ne samo u regionu, nego i u centralnoj i istočnoj Evropi, a samim tim zemlja beleži sve veći ekonomski rast, smanjuje se stopa nezaposlenosti, razvija se infrastruktura, grade se nove saobraćajnice, unapređuje se životni standard građana. 

Veličanstveni kadrovi iz vazduha: Radovi na izgradnji brze pruge Novi Sad-Subotica teku po planu

Ekonomski plan reformi koje je sprovodio tim na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pokazao je uspešnost kroz sve bolje rezultate iz godine u godinu. Srbija je neupitno poboljšala svoju ekonomsku poziciju, kreditni rejting, ali i investicioni rizik. 

Strane investicije u Srbiji nastavljaju da privlače pažnju globalnih investitora, dok zemlja ostaje ključno odredište za kapital iz inostranstva. U poslednjih nekoliko godina, Srbija je postala jedna od najatraktivnijih lokacija za strane investitore u regionu, privlačeći kapital i otvarajući nova radna mesta širom zemlje.

Jedan od glavnih faktora koji privlači strane investitore jeste povoljna poslovna klima koju Srbija nudi. Vlada je implementirala niz reformi kako bi pojednostavila proces otvaranja firmi, poboljšala pravosudni sistem i smanjila birokratiju. Takođe, Srbija nudi konkurentne poreske olakšice i subvencije za kompanije koje ulažu u određene sektore.

Strane investicije imaju dubok uticaj na ekonomski razvoj Srbije. Osim stvaranja radnih mesta i transfera tehnologije, investicije pomažu povećanju izvoza, diversifikaciji privrede i unapređenju infrastrukture.

Zašto je Srbija privlačna stranim investitorima?

Pored mudre politike Vlade Republike Srbije, i nizom reformi koje je inicirao najpre premijer, a zatim i predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić, strani investitori dolaze u Srbiju iz više razloga. Prvo, Srbija ima privlačan geografski položaj kao tržište koje povezuje Evropu i Balkan. Drugo, zemlja ima raznovrsnu i obrazovanu radnu snagu koja je konkurentna na međunarodnom tržištu.

Takođe, postoje i određene ekonomske pogodnosti, kao što su poreske olakšice i subvencije, koje privlače strane investitore. Takođe, povoljne cene gasa i struje privlače investitore jer smanjuju operativne troškove poslovanja. Pored toga, stabilnost i predvidljivost cena energenata u Srbiji jedan je od odlučujućih faktora priliva stranih investicija.

Osim toga, Srbija je članica različitih međunarodnih trgovinskih sporazuma što olakšava izvoz proizvoda iz zemlje. Stabilnost političke situacije i kontinuirane ekonomske reforme takođe igraju ulogu u privlačenju stranih investicija.

Srbija se u 2020. godini našla na prvom mestu u Evropi po broju direktnih stranih investicija u odnosu na veličinu ekonomije, istaknuto je u godišnjem izveštaju koji je objavio fDi Intelligence (fDi Report 2020), deo britanskog lista "Financial Times". 

Investicije
Investicije / Izvor: Srbija Danas

Lista kompanija koje posluju na području Srbije iz godinu u godinu sve je duža i duža i na njoj se nalaze imena svetski priznatih kompanija kao što su Robert Bosch, Siemens, ZF, Panasonic, NCR, Microsoft, Gorenje, Brose, Continental, Magna, Cooper Tires, Johnson Controls, Johnson Electric, Leoni, Fiat Chrysler Automobiles, Yazaki, Eaton, Stada, Swarovski, Aunde, Calzedonia,  Mei Ta,  Schneider Electric, Geox, Tarkett, Ling Long, Adient, Minth, Toyo Tires,  MTU, Barry Callebaut, Fertico, Grundfos, INMOLD, Kromberg&Schubert, Bizerba i mnoge druge.

Robert Bosch - Nemačka kompanija je u Pećincima otvorila pogon za proizvodnju sistema brisača. Rade za najpoznatije brendove u automobilskoj industriji: Volvo, BMW, Volkswagen, Mercedes i druge. Poslovanje u Srbiji se sada odvija u fabrici od 60 hiljada kvadratnih metara u Pećincima, i preko 6 hiljada kvadrata kancelarijskog prostora u Beogradu. Ukupan broj zaposlenih više od 2.000 a vrednost investicije je 100 miliona evra.

Kromberg & Schubert - kompanija posluje od 2018. godine u Srbiji i do sada je u našu državu uložila više od 29 miliona evra. U okviru fabrika ovog investitora zaposleno je oko 4.000 ljudi. Radnici su zaposleni u proizvodnji automobilskih komponenata, jer je ova kompanija globalni dobavljač sistema kablova, kablova i tehnologije brizganja.

Magna Seating - kompanija posluje od 2013. godine u Srbiji i do sada je u našu državu uložila više od 14 miliona evra. U okviru fabrika ovog investitora zaposleno je više od 2.000 ljudi. Radnici su zaposleni u proizvodnji presvlaka za automobilska sedišta.

Leoni - kompanija posluje od 2009. godine u Srbiji kada je izgrađena prva fabrika u Prokuplju, ali je svoje poslovanje širila te je tako druga fabrika otvorena 2014. godine, treća 2017. godine, a poslednja u Kraljevu otvorena je 2021. godine. Do sada je u našu državu uložila više od 170 miliona evra. U okviru fabrika ovog investitora zaposleno je 14.000 ljudi. Radnici su zaposleni u proizvodnji kablovskih setova za automobile.

NCR kompanija - otvorila je u 2021. godini novi poslovni centar ove američke kompanije u Srbiji. Do sada je u našu državu uložila više od 100 miliona evra. U okviru kompanije ovog investitora zaposleno je više od 3.800 ljudi. Radnici su zaposleni na poslovima pružanja visokokvalitetne i stručne podrške kompanijama raznih delatnosti, među kojima su firme iz oblasti finansija, turizma, ugostiteljstva, telekomunikacija, zabave, igara na sreću, javnog sektora i telekomunikacija.

Siemens kompanija - posluje od 1996. godine u Srbiji i do sada je u našu državu uložila više od 100 miliona evra. Tokom 2018. godine ova kompanija je otvorila novu fabriku u Srbiji lakih šinskih vozila za evropsko tržište, a u Srbiji zapošljava više od 2.000 radnika. 

Fabrike otvorene u 2023. godini
Japanski gigant NIDEC

Nidec Corporation - kompanija koja posluje od 2021. godine u Srbiji i do sada je u našu državu uložila više od 73 miliona evra. U okviru kompanije ovog investitora zaposleno je 480 radnika. Radnici su zaposleni u proizvodnji pogonskih motora za električna vozila. Japanski Nidec otvorio je u maju proizvodni kompleks u Novom Sadu. Očekuje se da će dve fabrike u Novom Sadu zaposliti najmanje 1.200 radnika.

- Za nas je Japan jako važan trgovinski partner. Nekada je trgovinska razmena isnosila 4.9 miliona danas je na oko 300 miliona. To su i dalje mali brojevi, ali ovo nama povećava kapacitete za dalje privlačenje investicija. Kada dovedete japanski Nidek, onda svi žele da dođu. Mi smo pregovore počeli 2020. godine, 2021. u potpunosti ušli u proces pregovaranja. I njihov predsednik je hvalio Srbiju u trenucima kada mnogi nisu hteli i smeli i beskrajno hvala Nideku na tome - rekao je predsednik Vučić na otvaranju ove fabrike u maju 2023. godine.

Bicerba

Bicerba je jedan od globalnih lidera u proizvodnji vaga i svetski dobavljač hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnologije vaganja, sečenja i etiketiranja. Radovi na izgradnji fabrke Bicerba počeli su u martu prošle godine i tada je najavljeno da će u njoj raditi oko 300 radnika, a investicija u prvoj fazi vredna je oko 21 milion evra. Kompanija Bicerba je otvorila fabriku u Valjevu kako bi proširila svoje proizvodne kapacitete i ojačala svoje strateško prisustvo na tržištu. U Valjevu je izgrađena nova fabrika i ovaj celokupan projekat predstavlja novo poglavalje u istoriji kompanije, navode iz Bicerbe. Prve vage su već prizvedene i isporučene kupcima u februaru ove godine. Proizvodno-tehnički centar Bicerbe u Valjevu već zapošljava 55 radnika i taj broj se svakog dana uvećava, a kompanija planira da u fabrici radi oko 300 zaposlenih.

Kontinental u Kaću

Ove godine otvorena je druga fabrika kompanije Kontinental Automotiv Srbija, koja je jedna jedna od najvećih Kontinentalovih fabrika u svetu.

Proizvodnja sistema za prikazivanje informacija i multimedijalnog sadržaja na ekranima počela je u februaru 2022. godine u megafabrici u Kaću. Trenutno, fabrika u Novom Sadu ima preko 500 zaposlenih. 

Palfinger

Palfinger je međunarodna, tehnološka i mašinska kompanija i vodeći svetski proizvođač i pružalac inovativnih rešenja za dizalice i sisteme podizanja. Koristi napredne tehnologije proizvodnje za mobilne kranove i sisteme podizanja.

Fabrika Palfinger u Nišu je u izgradnji i trebalo bi da bude gotova do 2024. godine.

Kompanija planira da uloži više od 35,5 miliona evra u vrhunsku fabriku komponenti za internu proizvodnju. Proizvodna lokacija u Nišu će od 2024. godine igrati važnu ulogu u postizanju ambicioznih ciljeva Palfingera, navedeno je na sajtu kompanije.

Nakon završetka prve građevinske faze 2024. godine, PALFINGER će u Nišu postepeno uspostaviti proizvodnju čeličnih komponenti i podsklopova za široku paletu proizvodnih linija, od dizalica za utovar do pristupnih platformi do 2027. godine. Do tada će PALFINGER obezbediti 375 sigurnih radnih mesta za iskusne zavarivače, operatere mašina, bravare, operatere skladišta, vozače viljuškara i administrativne službenike.

Srbija ostaje otvorena za strane investicije i nastavlja raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja. Sa perspektivama rasta i razvoja u različitim sektorima, očekuje se da će strane investicije i dalje biti ključni pokretač ekonomske stabilnosti i napretka u Srbiji, bez obzira na turbulentne promene na geopolitčkoj sceni.