fbpx
Skip to main content
Car Lazar

ALBANSKI ISTORIČAR ŠOKIRAO IZJAVAMA O CARU DUŠANU, KNEZU LAZARU I KOSOVU: Ovako izgleda istorija iz "drugog ugla"

Foto: Profimedia/ilustracija
Albanski istoričar Jusuf Budžovi ovih dana je uzburkao dobar deo javnosti u Srbiji. Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji on je “podigao prašinu” svojom verzijom istorije Kosova, ali i Albanije i Srbije.

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi autor je nove knjige "Dardanija – antika, srednji vek" u kojoj je izneo rezultate svog dugogodišnjeg istraživanja o istoriji teritorija na kojima su danas Kosovo i Albanija.

U delu koje će biti objavljeno i na engleskom, Budžovi tvrdi da je istorija tih prostora koja se danas nalazi u udžbenicima "skandalozna" i puna neistina, jer su Albanci prihvatili kao tačne "neistine srpskih istoričara".

OPET NEKO DOSTAVIO NOVE DOSIJEE! Stigla i optužnica protiv OVK teroriste Tačija, kao i Veseljija

OPET NEKO DOSTAVIO NOVE DOSIJEE! Stigla i optužnica protiv OVK teroriste Tačija, kao i Veseljija

GRENEL OSUO PALJBU PO KURTIJU: Lider samoopredeljenja kritikovao sporazum, usledila žestoka reakcija diplomate SAD

GRENEL OSUO PALJBU PO KURTIJU: Lider samoopredeljenja kritikovao sporazum, usledila žestoka reakcija diplomate SAD

"NEMA REŠENJA BEZ KOMPROMISA" Oglasio se američki ambasador u Prištini i poslao moćnu poruku

"NEMA REŠENJA BEZ KOMPROMISA" Oglasio se američki ambasador u Prištini i poslao moćnu poruku

Deo svojih stavova nedavno je izneo i gostujući u jednoj emisiji.

-Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž. Govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike. Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina -
 rekao je istoričar.

Ovakvi stavovi, smatra ovaj pisac, izuzetno su štetni, a najgore od svega, smatra on je to što ih propagiraju i članovi Akademije nauka Kosova i Akademije nauka Albanije. 

- Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom su ideološkog mentaliteta. Napravili su knjige, napravili naslove, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro prilivegovani materijalno i dobili su zvanične funkcije - smatra Budžovi.

Ovaj autor i istoričar već se neko vreme zalaže za organizovanje naučnog skupa akademika tzv. Kosova i Albanije na kome bi se rešavale ove teme i ispravile "istorijske neistine" koje se nalaze u udžbenicima.

- Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni - zaključio je on. 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD srpska istorija

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd