fbpx
Skip to main content
Evropska unija Kosovo

AMERIČKI AMBASADOR "SAHRANIO" NADE LAŽNE DRŽAVE: EU poslala snažnu poruku tzv. Kosovu - Srbija ima glavnu reč

Foto: Profimedia/ilustracija
Stručnjaci ocenjuju da je ovo više nego jasna poruka da je Vašington svestan činjenice da projekat "Kosovo" propada

Američki ambasador Filip Kosnet rekao je da će Evropska Unija priznati nezavisnost lažne države Kosovo samo ako i kada to isto uradi i Srbija. Kosnet je tako razbio sve albanske iluzije o samostalnosti.

"RADIO JE ZA VAS" Grenel pozvao Albance sa Kosova da glasaju za Trampa

"RADIO JE ZA VAS" Grenel pozvao Albance sa Kosova da glasaju za Trampa

"NEĆE BITI OTKRIVENO" Šef kancelarije EU u Prištini: Ni jednoj ni drugoj strani se NE MOGU DOPASTI neke tačke dijaloga

"NEĆE BITI OTKRIVENO" Šef kancelarije EU u Prištini: Ni jednoj ni drugoj strani se NE MOGU DOPASTI neke tačke dijaloga

SRAMOTNA IZJAVA NEKADAŠNJEG KOMANDANTA OVK: Njegove reči naljutile su srpski narod!

SRAMOTNA IZJAVA NEKADAŠNJEG KOMANDANTA OVK: Njegove reči naljutile su srpski narod!

Ispuniti dogovoreno

Ambasador ističe da će pet zemalja članica Evropske Unije koje ne priznaju tzv. kosovo (Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar) promeniti taj svoj stav, ali tek kada dođe do međusobnog dogovora, odnosno suštinske promene odnosa između Beograda i Prištine.

Stručnjaci ocenjuju da je ovo više nego jasna poruka da je Vašington svestan činjenice da projekat "Kosovo" propada i da Albanci moraju da se vrate za pregovarački sto i pronađu kompromisno rešenje sa Beogradom.

Kosnet je naglasio da Priština treba da ima dobre odnose sa Briselom, ali da je za to neophodan dogovor sa Beogradom. 

- Pet zemalja EU koje ne priznaju "Kosovo" promeniće svoj stav, ali samo ako dođe do promene u odnosima Beograda i Prištine. Kada sam došao na tzv. Kosovo, sretao sam se s političkim liderima i često su mi govorili da im nisu potrebni Evropljani, jer imaju posebne odnose sa SAD. Rekao sam: ''da, imate posebne odnose sa SAD i voleo bih da se demokrate i republikanci u SAD dogovore i oko drugih pitanja, kao što se dogovaraju o odnosima sa tzv. Kosovom, ali pogledajte kartu, tzv. Kosovo nije u Severnoj Americi, već u Evropi - rekao je Kosnet, a prenosi Dukađin. 

Priština
Foto: Profimedia

- Ko je mislio da će Severna Makedonija i Grčka postići dogovor o imenu, ali dogodilo se. Ljudi su mislili da je nemoguće da Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein ili Sudan izgrade odnose sa Izraelom, ali to se dogodilo - rekao je Kosnet.

Petar Petković direktor Kancelarije za KiM, na drugoj strani kaže da je potrebno nastaviti dijalog beograda i Prištine, ali da je "uslov svih uslova" formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Suptilno ali oštro

- Bez formiranja ZSO, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, nema mogućnosti za značajniji napredak u daljem toku dijaloga. Srpski narod na Kosovu i Metohiji je uzložen permanentnom kršenju ljudskih i građanskih prava i napadima na ljude i imovinu.

Kosovo
Foto: Profimedia

Beograd je dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranju preduslova za ekonomski rast i trajnu bezbednosnu stabilizaciju na Zapadnom Balkanu - naglašava Petković.

Komentarišući sve ove navode, Predrag Rajić iz centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je Kosnetova izjava sasvim jasna.

- Amerikancima je sve očiglednije da je projekat nezavisnog Kosova, kakav je predhodno zamišljen, potpuno neizvodljiv. Zato neretko ovakivim suptilnim ali jasnim porukama ukazuje Albancima da treba da se vrate za pregovarački sto i pronađu put do kompromisa sa Srbima - objašnjava Rajić.

 

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd