fbpx
Skip to main content
Džihadisti

BALKAN TEMPIRANA BOMBA: Džihadisti spremaju krvoproliće

Foto: Profimedia/ilustracija
U regionu se trenutno nalazi oko 40.000 džihadista - bivših boraca Al Kaide i islamske države(IS).

Najviše ih ima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a među njima ima čak i žena, koje nisu domaćice, već hodajući bombaši-samoubice koje su prošle radikalne verske i vojne obuke u džihadističkim kampovima instaliranim po celom regionu.

I Evropska policijska agenda (Evropol) u svom izveštaju upozorila je da su povratnici iz Iraka i Sirije potencijalna bezbedonosna pretnja za Evropu i zapadni Balkan koji se smatra tranzitnom rutom za bivše radnike IS.

Naglašena je zabrinutost zbog povratka  žena i dece koji su prošli džihadističku obuku, od 1.056 uhapšenih za terorizam u 2018, petina su žene.

TAJNI SLATKI RAZGOVORI: O čemu uz kafu pričaju muškarci, a o čemu žene

TAJNI SLATKI RAZGOVORI: O čemu uz kafu pričaju muškarci, a o čemu žene

FANTASTIČNI POPUSTI U TRAVELLAND-U SAMO DO 30. JUNA!

FANTASTIČNI POPUSTI U TRAVELLAND-U SAMO DO 30. JUNA!

Albanci PUCAJU NA LJUDE koji snadbevaju sever Kosova osnovnim životnim namirnicama!

Albanci PUCAJU NA LJUDE koji snadbevaju sever Kosova osnovnim životnim namirnicama!

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je Balkan, gde se povratnici sa sirijskog iračkog ratišta i poraženi borci Al Kaide i IS pogrešno identifikuju kao migranti, tempirana bomba koja u svakom trenutku može da ekspolodira i izazove niz sukoba.

- Njihovi komadanti su ovde već stacionirani, dočekuju ih, okupljaju i organizuju za buduća delovanja, nova krvoprolića. Iz Prištine i Sarajeva se koordinira njihova zaštita jer većina njih nema lična dokumenta, ali zato imaju nekoliko mobilnih telefona i platnih kartica. Albanci na njih gledaju kao na rezervni sastav koji može da izvede prljave poslove i terorističke akte protiv Srba. To su mladići od 25 do 35 godina koji su vojno obučeni, agresivno izgledaju i ekstremno tumače veru. Među njima ima oko osam odsto žena s decom, odnosno ratnica spremnih da se dignu u vazduh na trgu, u šoping centru... - priča Galijašević.

Niko ih ne kontroliše 

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da su džihadisti sigurnu kuću našli na KiM - na tromeđi sa Albanijom i makedonijom oko Kačanika, odakle je inače bio jedan od najvećih krvnika IS, ali u BiH u tzv. paradžematima i napuštenim srpskim selima duž entitetske linije izmešu RS i Federacije:

- U kontaktu su s bivšim vođama u Siriji i Iraku, a održavaju veze i s vehabijama u Belgiji, Austriji, Luksemburgu. Žive u divljim naseljima, koje niko ne kontroliše. Na mig vođa mogu da izazovu talas sukoba. Na KiM, prema nekim podacima, meta su kontingenti Kfora i srpsko i nemuslimansko stanovništvo.

Da li ste bili žrtva prevare turističkih agencija?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd