fbpx
Skip to main content
Kosovo i Srbija

DIVLJANJE IZ PRIŠTINE: Prete zabranama Srbima - neće da dozvole održavanje glasanja 3. aprila

Foto: Profimedia
Lažna država opet divlja.

Šefica Poslaničke grupe Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da neće dozvoliti organizovanje predsedničkih izbora Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, prenose mediji na albanskom jeziku.

U međuvremenu, direktor Kancelarije za KiM Predrag Petković reagovao je saopštenjem u kojem ističe da su izbori 3. aprila test za međunarodnu zajednicu.

NAPAD NA KOSOVO ONLAJN: Opet oboren sajt u jeku pritisaka na Srbe na KiM

NAPAD NA KOSOVO ONLAJN: Opet oboren sajt u jeku pritisaka na Srbe na KiM

NAKON IZJAVE BLINKENA, RUSIJA ODMAH REAGOVALA: Da li to znači da AMERIKA ne podržava samostalnost lažne države KOSOVO?

NAKON IZJAVE BLINKENA, RUSIJA ODMAH REAGOVALA: Da li to znači da AMERIKA ne podržava samostalnost lažne države KOSOVO?

Da li Albanci spremaju novi napad? Priština tražila od Kfora pomoć

Da li Albanci spremaju novi napad? Priština tražila od Kfora pomoć

Mimoza Kusari Ljilja je navela da treba nastaviti sa primenom prakse poput Rezolucije koju je skupština u Prištini usvojila za srpski referendum.

- Kosovo treba da primeni svoje funkcionisanje kao normalna država ne samo u regionu već i u Evropi tako što će građanima sa dvojnim državljanstvom garantovati proces glasanja bilo preko pošte ili beogradske kancelarije za vezu u Prištini, ali vraćanje tradicionalnoj organizaciji srpskog izbornog procesa na Kosovu neće biti moguće - rekla je Kusari Ljilja.

Ona je dodala da srpska zajednica u južnoj srpskoj pokrajini mora da shvati da je iluzija "da je Kosovo deo Srbije, završena", prenosi Gračanica onlajn.

Izbori 3. aprila test za međunarodnu zajednicu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da bi nastojanja Aljbina Kurtija da na Kosovu i Metohiji u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila moglo dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Takav Kurtijev scenario vratio bi ostvarene pomake u dijalogu Beograda i Prištine godinama unazad i toga treba da budu svesni svi međunarodni predstavnici koji deluju na prostoru Kosova i Metohije - navodi Petković u saopštenju.

On ističe da je očigledna namera Kurtija da poništi i pogazi sve do sada postignute sporazume i dogovore, te da je pitanje "hoće li međunarodna zajednica ponovo mirno posmatrati kako se albanski političari igraju sa normalizacijom odnosa ili će ovoga puta preći sa reči i saopštenja na konkretna dela?".

Srpski narod na Kosovu i Metohiji očekuje da mu bude omogućeno da ostvari svoje biračko pravo 3. aprila, na identičan način kako je to bio slučaj tokom svih izbornih procesa do sada, dodaje Petković.

- Zato su ovi izbori poslednja šansa i test za međunarodnu zajednicu koja ima apsolutnu odgovornost i obavezu da obezbedi sprovođenje i poštovanje demokratskih tekovina i principa i da srpskom narodu na Kosovu i Metohiji omogući da iskoriste svoje biračko pravo - zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, prenela je Gračanica onlajn.

Vremenska prognoza
Clear sky
30 Beograd