fbpx
Skip to main content
Emir Kusturica

KUSTURICA SUROVO ISKREN: Doktor Kostić predlaže eutanaziju za Kosovo - povlačenje sa elementima dostojanstva

Foto: Profimedia
Do stvarne istine se dolazi zaobilaznim putem

Proslavljeni režiser Emir Kusturica ocenio je da predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti dr Vladimir Kostić predlogom za povlačenje Srbije sa Kosova i Metohije "sa elementima dostojanstva", u stvari, predlaže "eutanaziju Kosova".

VUČIĆ PONOSAN NA ONO ŠTO RADI KOSMETU: "Nastaviću to da radim, a Kurti neka priča sam sa sobom"

VUČIĆ PONOSAN NA ONO ŠTO RADI KOSMETU: "Nastaviću to da radim, a Kurti neka priča sam sa sobom"

KURTI PROLUPAO TOTALNO! Premijer lažne države spominjao izmišljene srpske zločine na Kosovu

KURTI PROLUPAO TOTALNO! Premijer lažne države spominjao izmišljene srpske zločine na Kosovu

MORAMO I SAMI SEBE DA POGLEDAMO U OČI: "Kurti ne bi bio premijer da ga DOS nije pomilovao"

MORAMO I SAMI SEBE DA POGLEDAMO U OČI: "Kurti ne bi bio premijer da ga DOS nije pomilovao"

Kolumnu Emira Kusturice objavljenu na portalu "Iskra" prenosimo u celini.

- Nije Vladimir Kostić jedini javni radnik koji se ovih dana pravda upadajući u paradoksalne situacije iz kojih ne zna da se izvuče. Naime, ono što on govori danas nema nikakve veze sa stvarima koje je o Kosmetu izgovarao ranije. Dakle, doktor se pravda kako danas ne bi potpisao ništa oko Kosova, što je svakako bolja stvar od one rečenice koja je zapala za oko svakom ko je uveren da su Kosovo i Metohija u Srbiji. On je, naime, rekao da se sa Kosova treba povući sa "elementima dostojanstva jer ono defakto i de jure nije u našim rukama". Onda je, posle nekoliko godina, u jednoj televizijskoj emisiji spomenuo moje prezime i rekao da sam u svojoj podršci litijama u Crnoj Gori i tekstu napisanom tim povodom, ozaren silinom tog pokreta, na kraju, spomenuo kako se nadam da predsedniku SANU neće više pasti na um ta rečenica. Tamo je dostojanstvenim glasom dodao da sam mu tako nacrtao metu na leđima, što nije bila moja namera.

- Novost u najnovijoj fazi Kostićevog odnosa prema Kosmetu je korišćenje jezika koji onu stvarnu rečenicu vraća u prvi plan, ali i akademika postavlja u, kako se to danas kaže, kontekst struke. Do stvarne istine se dolazi zaobilaznim putem. Tako sam ja prateći sudbinu jednog čoveka iz Australije, koji je naumio da sa porodicom otputuje u Švajcarsku i tamo dobrovoljno okonča život, pronašao sličnost između njegove odluke i jezika našeg predsednika SANU. Bolnica u kojoj obavljaju te scene asistiranog samoubistva zove se "Dignitas", ali ono što je najzanimljivije taj postupak je u "reklami" samoubistva koje košta 4.000 evra obeležen kao, "povlačenje sa elementima dostojanstva", pa nikako ne mogu da se otmem dojmu sličnosti u izrazu našeg predsednika SANU i bolnice za asistirana samoubistva.

 

- Poslednje i nemušte javne nastupe predsednika SANU bi trebalo vratiti na njegov raniji diskurs. Ne zbog toga što je mene namerio da namagarči prilikom prijema u SANU nego što je doktor predložio da se nad Kosovom izvede eutanazija. Na Švajcarskom sajtu "Dignitasa", svima koji žele asistirano samoubistvo tako se obezbeđuje odlazak "sa elementima dostojanstva", dakle, onda kada čovek ne želi da više živi ni defakto ni de jure. Da li je originalna rečenica o povlačenju sa Kosova bila zapravo njegova podsvesna želja da se psihološki ratosilja kolevke ili samo puki medicinski izraz kojim se opisuje eutanazija kao ideja o rešenju predsednika SANU za Kosovo i Metohiju?

- Uveren sam da bi posle odgovora na ovo pitanje stvar bila jasnija, a možda u bogatoj filmskoj industriji Srbije neko snimi film pod naslovom "Povlačenje sa elementima dostojanstva".

Emir Kusturica

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd