fbpx
Skip to main content
Evropska unija Kosovo

EVROPSKI ŠAMAR PRIŠTINI! Albanci POD HITNO MORAJU da UKINU TAKSE i formiraju ZSO

Foto: Profimedia/ilustracija
EU je danas ponovo insistirala na ukidanju jednostranih tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH i pozvala prištinske vlasti da nastave primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Povodom trećeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova u Evropskom savetu napominju da je SSP u osnovi odnosa EU i Kosova i da Prištini nudi "mogućnost održivog napretka i približavanja Uniji u skladu sa evropskom perspektivom regiona i stvara mogućnost za trgovinu i investicije".

SUD U PRIŠTINI ODLUČUJE: Danas suđenje osumnjičenim Srbima za ubistvo Olivera Ivanovića

- EU naglašava važnost nastavka i efikasne primene SSP-a, kao i drugih ugovornih obaveza uključujući oblasti trgovine i carina. EU duboko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i insistira na njihovom hitnom ukidanju - navodi se u saopštenju Saveta EU.

EU
Foto: Profimedia/ilustracija

U Savetu EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mesta za poslovanje i investicije.

- Sve prepreke u oblasti trgovine moraju biti rešavane u okvirima odgovarajućih foruma i mehanizama, uz konstruktivno učešće svih zainteresovanih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa - navode u Savetu.

EU u svom saopštenju nakom trećeg Saveta za primenu Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju sa Kosovom održanog u Briselu podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenziviranja rada na pravnoobavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Beograda i Prištine.

- Svi dogovori iz dijaloga moraju u potpunosti biti primenjeni bez daljih odlaganja, pogotovo sporazum iz 2015. godine o formiranju Zajednice srpskih opština - stoji u saopštenju Saveta.

"Stvorili ste monstruma, sada se bakćite sa njim!" Lazanski zbog "Vojske Kosova" uputio PORUKU EU i SAD

U Savetu EU navode da se tokom sastanka sa prištinskim zvaničnicima razgovaralo i o reformskim prioritetima u oblasti vladavine prava, poštovanja osnovnih prava, reforme javne adminsitracije, ekonomskom razvoju kao i o obrazovanju i zapošljavanju.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
Foto: Reuters

Na sastanku je prepoznat napredak u primeni evropske reformske agende, a Priština pozvana na brzu primenu vanrednih mera.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, navodi se da je na Savetu EU i Evropskom parlamentu da razmotre izveštaj Evropske komisije o ispunjenosti preostalih uslova za to.

Albanci najavili protest ispred zgrade UN! Hoće da provociraju Vučića! IMAJU SRAMAN ZAHTEV

Prethodno je otkazana zajednička konferencija za medija visoke predsdstavnice EU Federike Mogerini i kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja, iako je bila predviđena, a iz EU su naveli da će izdati saopštenje o sastanku.

BONUS VIDEO: Ukrao džip, počela je jurnjava sa policijom, a onda i BOLAN EPILOG

 

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
13 Beograd