Skip to main content
KFOR

Graso poručuje: Kfor ostaje na KiM, štitićemo sve građane

Portparol Kfora Vinčenco Graso kaže za RTS da će sve članice Alijanse imati sastanak i doneti odluku o novom angažovanju NATO-a na Kosovu, a u odnosu prema Kosovskim bezbednosnim snagama.

Vinčenco Graso, u intervjuu za RTS, otkriva kako Kfor ocenjuje odluku Prištine o usvajanju zakona kojima se omogućava transformacija KBS-a u kosovsku vojsku, kao i da li Srbi mogu očekivati podršku i zaštitu Kfora.

NEKI DRUGI PARIZ: Francuska priznaje transformaciju KSB u tzv. kosovsku vojsku

Danas smo čuli da će NATO preispitati odluku Prištine. Šta to znači u praksi?

Ono što je naš generalni sekretar danas rekao je ono što je već bilo rečeno u prošlosti, a znači da će NATO, što znači sve članice Alijanse, imati sastanak i doneti odluku o novom angažovanju NATO-a na Kosovu, u odnosu prema Kosovskim bezbednosnim snagama.

Srbi očekuju da Kfor ostane jedina vojska na Kosovu, u tom smislu očekuje se i da razoruža tzv. vojsku Kosova. Da li je to realan scenario?

Kfor je NATO misija, on je ovde i dalje shodno Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244, da bi garantovao bezbednu i sigurnu sredinu. Kada NATO bude ponovo ocenio angažman, Kfor će onda sprovesti tu odluku.

Rezolucija 1244 je i dalje važeća, da li se nove okolnosti uklapaju u tu rezoluciju?

Da, apsolutno, ništa se nije promenilo od juče. Biće potrebno vreme za kompletnu vojsku. U svakom slučaju, Kfor ostaje ovde, on je odgovoran za garantovanje bezbedne i sigurne sredine i da štiti sve građane na Kosovu.

Da li to znači da nemate dugoročni plan o napuštanju Kosova?

Mi poštujemo odluke naše najviše komande, a to je naravno NATO. Mi smo vojnici, poštujemo naređenja.

Srbi su zabrinuti, mogu li očekivati vašu podršku i zaštitu?

Da, apsolutno da mogu, mi smo ovde da bismo štitili sve građane kao što je Kfor radio u proteklih gotovo 20 godina. Veoma smo odlučni i posvećeni da ispunjavamo naš mandat, a prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednost

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
mirjana's picture

mirjana

Da KFOR je Natova sluzavka i stitice srbe isto kao 2004 godine,i mirno gledati kako se svetinje ruse.Ne treba nam taj KFOR.Od kada je BONDSTIL sagradjen na srpskoj zemlji mi smo okupirana srpska zemlja.Trebali smo znati pre 20 godina da su nam americki jenki oteli Kosovo i za svoje sluge uzeli sip

1 | 1

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd