fbpx
Skip to main content
Hašim Tači, Specijalni sud za ratne zločine OVK, Hag

NESTAO KOMPLET MATERIJALA IZ TUŽBE PROTIV TAČIJA! Traljav rad tužilaštva i odugovlačenje izveštaja veštaka se nastavljaju

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Specijalno tužilaštvo Kosova je u svom podnesku za ovu konferenciju najavilo da će sredinom oktobra sudu da podnese pretpretresni podnesak, listu svedoka i dokaza protiv optuženih

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu najavilo je danas da će raditi i tokom letnje pauze, od 26. jula do 16. avgusta, kada je u pitanju proces protiv nekadašnjih šefova tzv. OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji i da će do 27. avgusta pripremiti veštačenja za obelodanjivanje.

VESELJI PO DRUGI PUT SLOBODNO ŠETA LAŽNOM DRŽAVOM: Haški sud se smilovao zločincu, pustio ga iz posebnog razloga

VESELJI PO DRUGI PUT SLOBODNO ŠETA LAŽNOM DRŽAVOM: Haški sud se smilovao zločincu, pustio ga iz posebnog razloga

NASTAVAK PROGONA: Kosovska policija uhapsila Srbina na granici - hitno SPROVEDEN U PRIŠTINU

NASTAVAK PROGONA: Kosovska policija uhapsila Srbina na granici - hitno SPROVEDEN U PRIŠTINU

"OVO NIJE TURSKO, PRIPADA SRBIJI" Vučić jasno odgovorio Erdoganu - naša zemlja nije mala!

"OVO NIJE TURSKO, PRIPADA SRBIJI" Vučić jasno odgovorio Erdoganu - naša zemlja nije mala!

Kako je tužilaštvo ova veštačenja, među kojima su i izveštaji forenzičara, trebalo da odbrani dostavi do petka, branioci optuženih su negodovali, tvrdeći da su oštećeni u pripremi odbrane.

Jedan od Tačijevih branilaca Luka Mišetić rekao je na Statusnoj konferenciji da je odbrana iznenađena što izveštaji veštaka, koji predstavljaju deo dokaznog materijala, još nisu završeni.

- U novembru je tužilaštvo tražilo da suđenje počne u julu, a sada nam kaže da ni dokazni materijali neće biti spremni za obelodanjivanje, u zadatom roku do petka, 23. jula. Sada ćemo čekati još mesec dana za uvid u dokaze, a to će biti važno i za naše istrage i pripremu odbrane - rekao je Mišetić.

On je ironično rekao da odbrana ne traži obelodanjivanje materijala da bi imala šta da radi, već da bi mogla da ga klasifikuje dokaze i postavi prioritete u svojoj istrazi.

- Obelodanjen je veliki broj materijala, a većina materijala je relevantna više za jednog optuženog nego za ostale. U ovoj fazi mi nemamo informacije o 102, od ukupno 200 svedoka - požalio se Mišetić.

On je napomenuo da odbrana neće pregledasti sav materijal dok ne vidi koja je teza tužilaštva u odnosu na svaku pojedinačnu žrtvu.

Odbrana će, kako je rekao, želeti i da angažuje svoje veštake, koji će joj pomoći u tumačenju izveštaja veštaka tužilaštva, a možda će ih izvesti i kao svedoke na suđenju.

Zatražio je od sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, da odredi rok tužilaštvu kako bi brže obavljalo svoje dužnosti.

Hašim Tači
Foto: Profimedia

 

Komplet materijala tužilaštva nestao iz programa

Na početku konferencije predstavnica tužilaštva Kler Loson požalila se sudu na poteškoće sa učitavanjem spisa u sudskom programu, navodeći da je u jednom slučaju komplet materijala nestao iz programa, dok juče od 19 sati tužilaštvo do jutros nije uopšte nije imalo pristup programu.

- Izgubljeni komplet materijala još nije pronađen - navela je Loson.

Ona je kazala i da tužilaštvo traži dopuštenje za primenu nestandardnih redakcija u materijalima, koji treba da budu obelodanjeni odbrani u narednom periodu, a odnose se na izjave svedoka i povezanih dokaza.

Loson je navela i da su do sada obelodanjeni svi pregledani, potencijalno oslobađajući materijali za okrivljene, a oni materijali koji još nisu pregledani biće obelodanjeni u narednom periodu.

Okrivljeni su sednicu pratili putem videlo linka iz privorske jedinice u Hagu, a njihovi advokati su bili ili u sudnici ili su u radu sednice učestvovali putem video konferencijske veze sa sudom.

Na sednici će biti reči o toku priprema za suđenje, obelodanjivanju dokaza, toku istraga tužilaštva i odbrane i drugim pitanjima.

Specijalno tužilaštvo Kosova je u svom podnesku za ovu konferenciju najavilo da će sredinom oktobra sudu da podnese pretpretresni podnesak, listu svedoka i dokaza protiv optuženih, a da se u međuvremenu njegove istrage u ovom slučaju nastavljaju i u narednom periodu.

Tužilaštvo planira da podnese još dva zahteva za zaštitu svedoka, i najavljuje da će u toku ove sedmice obelodaniti određene dokaze, uključujući dodatne izjave svedoka, kao i video i dokumentarne dokaze.

Predpretresni postupak je dokument u kome tužilaštvo precizira za svakog optuženog koje mu se konekretne optužbe stavljaju na teret i kojim, dokazima to potkrepljuje. Sa druge strane, branioci optuženih ponovo su se u podnesku za statusnu konferenciju požalili na poteškoće s kojima se suočavaju u vođenju istraga, a zbog pandemije COVID-a.

Takođe su ponovili probleme sa neblagovremenim i delomičnim obelodanjivanjem dokaza od strane tužilaštva, opsežne redakcije u obelodanjenom materijalu, kao i navodne tekuće istrage koje sprovodi tužilaštvo.

Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivoru u Hagu, gde s ei dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd