fbpx
Skip to main content
UN

IZVEŠTAJ UJEDINJENIH NACIJA O KOSMETU: Takse pojačale tenzije između Beograda i Prištine

Foto: Profimedia
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres zabrinut je zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, posebno na severu Kosova, zbog čega je pozvao lidere obe strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu. Nastavljena istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Održavanje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu još uvek pod znakom pitanja, zbog protivljenja zapadnih zemalja.

- Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga - navodi se u novom, tromesečnom izveštaju, šefa UN o stanju na Kosovu. Guteres je kao najveću problem u odnosima Beograda i Prištine naveo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Buh, koju su u novembru uvele kosovske vlasti.

SAD ponovo pozvale Prištinu da ukine protivpravne takse: "Dijalog je prioritet"

Generalni sekretar UN je, istovremeno, upozorio lidere dve strane da izbegavaju poteze koji bi mogli voditi dodatnom dizanju tenzija, kao i da pomirljivim potezima traže način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Novi izveštaj šefa UN o Kosovu dostavljen je ambasadorima članica Saveta bezbednosti u trenutku kada još uvek nije poznato da li će najmoćnije telo svetske organizacije uopšte u februaru raspravljati o tom pitanju, pošto se održavanju posebne sednice o Kosovu protivi čitav niz zapadnih država.

Antonio Gutereš
Antonio Gutereš
Foto: Profimedia

SAD, Velika Britanija i Francuska smatraju da, s obzirom na stanje na terenu, nema potrebe da se o Kosovu raspravlja četiri puta godišnje. Istovremeno, predstavnici kosovskih institucija, uz podršku Amerike i Britanije, u nekoliko su navrata zatražili da se preispita uloga UNMIK-a. Tim inicijativama se protive Rusija i Kina.

Guteres je, takođe, naveo da je taksa na proizvode iz Srbije i BiH uvedena neposredno pošto je propao pokušaj Kosova da obezbedi članstvo u Interpolu.

Šef UN je istakao i da su ključni međunarodni činioci, poput Federike Mogerini i Johanesa Hana, pozvali Prištinu da povuče odluku o taksama. Ujedinjene nacije navode i da je su se u protekla tri meseca na Kosova vratile 93 osobe, uključujući 32 Srba.

Nemamo šta da pričamo o "Trepči" sa Srbima! Haradinaj opet minira dijalog: ODBACIO PREDLOG EU

- Od 2000. godine, 28.111 raseljenih osoba (11.945 Srba, 7.577 Egipćana i Aškalija, 3.925 Roma, 1.875 Bošnjaka, 1.464 Goranaca, 1.281 Albanaca, 21 Crnogorac, 19 Turaka i četvoro Hrvata) je pronašlo trajno rešenje na Kosovu - navode Ujedinjene nacija, ističući da se širom Balkana nalazi još 69.627 raseljenih lica sa Kosova kojima je potrebna pomoć.

U delu koji se odnosi na aktivnosti EU na Kosovu, navodi se da je Specijalno tužilaštvo nastavilo istragu o "nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu", kao i da su počela saslušanja bivših visokorangriranih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd