fbpx
Skip to main content
Kosovo

SRBIMA CRTAJU METU NA ČELU! Albanci se koriste već viđenom taktikom, tako je počeo martovski pogrom 2004. godine

Foto: Profimedia/YoutubePrintscreen/Телевизија Храм
Najnovije maslo Prištine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju upozorila je danas na veoma opasnu kampanju dezinformacija u delu albanske javnosti povodom navodnog trovanja vode u Dečanima.

Kako je saopštila Kancelarija, kampanjom se pokušava da se Srbi bez ijednog dokaza prolase odgovornim za to navodno trovanje.

TERORISTU TAČIJA PUŠTAJU NA SLOBODU? Tužilaštvo je reklo svoje, bilo bi kobno da se brani sa slobode

TERORISTU TAČIJA PUŠTAJU NA SLOBODU? Tužilaštvo je reklo svoje, bilo bi kobno da se brani sa slobode

ALBANCI SVE NEMILOSRDNIJI: Od Vidovdana se beleži porast napada na Srbe u Gračanici, Kfor da pojača patrole

ALBANCI SVE NEMILOSRDNIJI: Od Vidovdana se beleži porast napada na Srbe u Gračanici, Kfor da pojača patrole

IZDAT NALOG! Tužilaštvo pozvalo na razgovor nekoliko osoba zbog trovanja vodom u Dečanima

IZDAT NALOG! Tužilaštvo pozvalo na razgovor nekoliko osoba zbog trovanja vodom u Dečanima

Kancelarija ocenjuje da se na taj način Srbima crta meta na čelu, a podsećaju i da je slična kampanja 2004. godine pokrenula srpiralu martovskog nasillja, te naglašavaju da će tokom dana o problemu obavestiti predstavnike međunarodnih misija na KiM i zatražiti da se kampanja zaustavi, a srpski narod dodatno zaštiti.

- Ovakve lažne tvrdnje, koje se od sinoć plasiraju u pojedinim albanskim medijima, a danas su praćene i izjavama albanskih političara, nisu, niti mogu biti utemeljene ni na jednom jedinom dokazu i reč je o apsolutnim dezinformacijama i kampanji lažnih vesti - navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Kancelarije naglašavaju da to ne umanjuje opasni karatker, jer je slična kampanja plasiranja lažnih vesti poslužila kao izgovor i povod za spiralu nasilja, koja je kulminirala u martovskom pogromu 2004. godine.

- Ovakvo novo plasiranje lažnih vesti može imati dalekosežne posledice po, ionako krhku, bezbednosnu situaciju na prostoru Kosova i Metohije. Do njih dolazi u trenutku povećanog broja incidenata prema Srbima u pokrajini, a sada im se na ovaj način dodatno crta meta na čelu, ali i iznova ugrožava bezbednost manastira Visoki Dečani.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ovim povodom uputiće danas pismo svim međunarodnim misijama koje deluju na Kosovu i Metohiji, sa jasnim zahtevom da se prekine sa takvom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u pokrajini. Vest o trovanju u Dečanima prvo je, kako podsećaju u saopštenju, bila praćena međusobnim optužbama i prepucavanjima albanskih stranaka za odgovornost za taj problem, a sada su kao meta označeni Srbi.

- Zato apelujemo da se problem koji je nastupio ne koristi za politizaciju i stigmatizaciju Srba.

Slična lažna optužba plasirana je i 2019. godine, kada su iz Prištine tvrdili da su glasački listići iz centealne Srbije zatrovani, što se pokazalo kao potpuna neistina, ukazuje Kancelarija.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd