fbpx
Skip to main content
OVK

OVK IM VIŠE NIJE TAKO "ČIST" Svet će tek videti sa kakvim zlom su Srbi ratovali na Kosovu devedesetih

Foto: Profimedia/Wikipedia/Ilustracija
Slika o OVK počinje da se menja

Čitanjem optužnice za ratne zločine pred kosovskim Specijalizovanim većem sa sedištem u Hagu Saljihu Mustafi, nekadašnjem komandantu OVK, otpočela je sezona suđenja optuženima za zločine na Kosovu i Metohiji 1999. godine, a ovaj prvi proces je, kako tvrdi advokat sa Kosova i Metohije Nebojša Vlajić, neka vrsta "pokazne vežbe" kako će ta suđenja teći.

AMERIKA NASTAVLJA DA FINANSIJSKI PUMPA LAŽNU DRŽAVU: Bezbednosne snage tzv. Kosova dobile novu donaciju

AMERIKA NASTAVLJA DA FINANSIJSKI PUMPA LAŽNU DRŽAVU: Bezbednosne snage tzv. Kosova dobile novu donaciju

PRIŠTINA OTKRILA OPASNE PLANOVE: Sve se već uveliko odigrava, ovo je scenario za severni deo Mitrovice!

PRIŠTINA OTKRILA OPASNE PLANOVE: Sve se već uveliko odigrava, ovo je scenario za severni deo Mitrovice!

NOVA IGRA PRIŠTINE I ZAPADA OPASNA PO SRBE: Amerika bi da zaokruži STVARANJE VOJSKE lažne države

NOVA IGRA PRIŠTINE I ZAPADA OPASNA PO SRBE: Amerika bi da zaokruži STVARANJE VOJSKE lažne države

On napominje da Mustafin slučaj za Beograd i Srbe nema širi značaj, pošto se on u optužnici tereti za odgovornost za ubistvo svojih sunarodnika Albanaca.

- Značaj ovog suđenja je u tome što je prvo. Inače, još smo daleko od velikih suđenja koja svi čekamo da počnu - kaže Vlajić.

Predmeti o kojima advokat govori odnose se na suđenja bivšim pripadnicima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koji se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

OVK
Foto: Profimedia/ilustracija

Pokazna vežba za suđenje Tačiju i ostalima

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

- Tek kada počnu ova suđenja, pokazaće se da li je ta borba OVK pripadnika bila tako besprekorna i čista kako tvrde, ili baš i nije. U suđenju Mustafi nema nikoga ko je oštećen od strane Srba i očigledno je da se tu više radi o njihovim unutrašnjim sukobima, nego o nečemu što je za nas važno - smatra advokat sa Kosova i Metohije.

Inače, suđenje Mustafi izazvalo je lavinu reakcija na Kosovu i Metohiji, a on sam je u jednom navratu napustio sudnicu uz komentar da ne želi da mu sude "gestapovci".

Hašim Tači
Foto: Profimedia

Prištini kriv Beograd i za optužnicu Mustafe

Bivši zamenik komandanta u operativnoj zoni Lab (Mustafin nadređeni) na području Podujeva Kadri Kastrati tvrdi da su optužnice protiv Mustafe izmišljene u Beogradu.

- Haški tribunal je blisko sarađivao sa tužilaštvom u Beogradu i Beograd je godinama radio na izmišljanju ovih navoda, ali će na kraju pravda pobediti i Mustafa će dokazati nevinost - zaključio je on, uz tvrdnju da u selu Zlaše nije bilo koncentracionog logora, kako je pomenuo tužilac Specijalnog suda u Hagu u čitanju optužnice protiv Mustafe.

Kastrati tvrdi da su Mustafa i njegova jedinica bili pozicionirani u Prištini i da su imali zadatak "da nadgledaju akcije vojske, paravojnih snaga i srpske policije prema albanskom stanovništvu".

OVK
Foto: Profimedia

- Njihov posao je bio da svakodnevno izveštavaju komandu Operativne zone Lab o snabdevanju lekova i drugih stvari koje smo morali da ponesemo u Prištinu. U selu Zlaše je bila pozicionirana 153. brigada. Imajući u vidu fizičku i teritorijalnu vezu sa Prištinom, on je bio u stalnom kontaktu sa komandom 153. brigade, koju su činili Adem Šehu, Fatmir Sopi i Šemsi Veselji - rekao je Kastrati.

Mustafa se na sudu izjasnio da nije kriv i da nema nikakve veze sa onim što se navodi u njegovoj optužnici.

Inače, on se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

Suđenje je trebalo da bude nastavljeno 16. ovog meseca ispitivanjem dva od ukupno 16 svedoka tužilaštva, od kojih će 15 svedočiti u sudnici u Hagu, ali je odloženo za kraj meseca.

OVK
Foto: Profimedia

U optužnici i borbe sa srpskim snagama

Saljih Mustafa je uhapšen 24. septembra prošle godine i on je prvo uhapšeno lice protiv kojeg je potvrđena optužnica, otkako su formirana Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo 2015. godine.

U optužnici se tereti da je podstrekivao ili naredio vršenje krivičnih dela proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja i mučenja i ubistvo.

Dodaje se da su se krivična dela za koja se iznose optužbe, desila u kontekstu "oružanog sukoba" i da su bila povezana sa oružanim sukobom na Kosovu između OVK i snaga SRJ i Republike Srbije, uključujući jedinice Vojske Jugoslavije, jedinice policije i druge jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i druge grupe koje su se borile na strani SRJ i Srbije.

Dalje se napominje da su u periodu od 1. aprila 1999. do 19. aprila 1999. Mustafa i drugi pripadnici OVK držali zatvorene na imanju u Zlašu najmanje šest lica.

Kosovo na OVK odbranu potrošilo 3,5 miliona evra

Kosovo je do sada na ime troškova za odbranu lidera OVK kojima se sudi za ratne zločine pred Specijalnim sudom u Hagu, potrošilo 3,5 miliona evra, izjavila je ministarka pravde Kosova.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku. Inače, Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima u periodu od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd