Utorak 19. mar 2024.
Vladimir Putin

"POVUCITE PRIZNANJE KOSOVA!" Rusi poslali oštru poruku Zapadu i tako raskrinkali njihovu licemernu politiku

Foto: Profimedia/Ilustracija
Ruski senatori nemaju imaju jasan stav po pitanju Kosova i Metohije

Ruski senatori reagovali su na saopštenje zapadnih zemalja koje pozivaju Rusiju da povuče priznanje Abhazije i Južne Osetije, podsećajući ih kako su se poneli po pitanju tzv. Kosova.

POŽAR U BLIZINI PEĆI JOŠ UVEK VAN KONTROLE: Građanima zabranjeno da se vrate kućama

POŽAR U BLIZINI PEĆI JOŠ UVEK VAN KONTROLE: Građanima zabranjeno da se vrate kućama

PRVA ŽRTVA POŽARA NA KOSOVU: Preminuo muškarac kod Mališeva

PRVA ŽRTVA POŽARA NA KOSOVU: Preminuo muškarac kod Mališeva

SRAMOTA, BRUKA I MUKA: Izveštaj OEBS-a pokazao strašno stanje na KiM - vratio se tek svaki osmi prognanik!

SRAMOTA, BRUKA I MUKA: Izveštaj OEBS-a pokazao strašno stanje na KiM - vratio se tek svaki osmi prognanik!

- Trebalo bi da krenu od sebe – da odustanu od faktičkog, zatim i zvaničnog priznanja Kosova. U suprotnom to ne izgleda kao princip, već kao zaštita geopolitičkog klijenta Gruzije. Neće moći - napisao je ruski senator Aleksej Puškov na Tviteru.

Ruski senator sa Krima Sergej Cekov poručuje da "Rusija nikada neće povući priznanje Južne Osetije i Abhazije, jer te republike imaju potpuno pravo na državnost".

kosovo
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako je istakao, zemlje koje su potpisale saopštenje u Savetu bezbednosti UN su "provokatori, koji ne žele uspostavljanje mira u tom regionu".

- Tamo imate Kosovo koje ste priznali bez ikakvih referenduma. I tada ste govorili o pravu naroda na samoopredeljenje - rekao je Cekov, podsećajući zapadne političare na njihove reči.

On je istakao da je saopštenje zapadnih zemalja povezano sa još jednom godišnjicom agresije Gruzije protiv Južne Osetije i Abhazije 2008. godine kada je rukovodstvo Gruzije napravilo grube greške nakon čega su republike krenule svojim putem.

S njim se složio i zamenik predsednika komiteta Državne dume Rusije za ZND, evroazijsku integraciju i veze sa sunarodnicima Konstantin Zatulin.

Rusija, Moskva
Foto: Profimedia

- Jasno je da Rusija neće povlačiti priznanje. I sa te tačke gledišta, te izjave ne vrede ništa od tog papira na kome su napisane - rekao je on.

Podsetimo, SAD, Velika Britanija, Francuska, Estonija, Irska, Norveška i Albanija u zajedničkoj izjavi zahtevale su od Rusije da povuče priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije i da povuče svoje trupe sa teritorije tih republika što pre.

Izjava je objavljena povodom 13. godišnjice događaja iz 2008. godine kada je Moskva odbila oružanu agresiju Tbilisija protiv Južne Osetije nakon čega je priznala obe republike.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd