fbpx
Skip to main content
stav

MINHENSKA KONFERENCIJA KAO POLITIČKI ZAOKRET: Da li se obnavlja dijalog Beograda i Prištine?

Foto: Printscreen/O2 TV
U emisiji "Stav" novinara Milovana Jovanovića, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, istakli su da Minhenska konferencija ima veliki uticaj na kreiranje međunarodne politike.

Čadež je istakao da je Minhenska konferencija pokazala novi fokus u politici kako bi dve velike sile, SAD i EU odgovarale izazovima.

Sporazum iz Minhena u oblasti saobraćaja između Beograda i Prištine je usledio nakon godinu i po dana od nametanja taksi od strane Prištine na robu iz Srbije i BiH.

Kada je u pitanju evroatlanski pristup bezbednosti konferencija u Minhenu je vrlo značajna za jedinstvenu bezbednost, rekao je Dušan Janjić u emisiji STAV na O2 tv.

KURTI "OBEĆAO": Svi će morati da služe vojsku (tzv.) Kosova!

KURTI "OBEĆAO": Svi će morati da služe vojsku (tzv.) Kosova!

ALBANCI OTVORENO ZAPRETILI! Spremili se da PONOVO UDARE NA SRBIJU, a onda im stigao HLADAN TUŠ IZ SAD!

ALBANCI OTVORENO ZAPRETILI! Spremili se da PONOVO UDARE NA SRBIJU, a onda im stigao HLADAN TUŠ IZ SAD!

SRBI OVO NIKADA NEĆE OPROSTITI UGLJANINU: Otima Rašku oblast, a sad udario na najsvetije srpsko leglo!

SRBI OVO NIKADA NEĆE OPROSTITI UGLJANINU: Otima Rašku oblast, a sad udario na najsvetije srpsko leglo!

- Minhenska konferencija je mnogo važna za kreiranje međunarodne politike. Srbija je prepoznata kao aktivan igrač na prostoru Balkana. Svi susreti predsednika Srbije i premijerke sa inostranim zvaničnicima predstavljaju poverenje - istakao je Janjić.

- Ne sećam se da je na ovakvom nivou vođen razgovor o Balkanu. To pokazuje da smo mi kao društvo spremni za donošenje rešenja. Sada je vreme kada je moguće rešenje o glavnim problemima - rekao je Marko Čadež.

U Minhenu je potpisan sporazum o namerama o uspotavljanju železničkog i drumskom saobraćaja izmedju Beograda i Prištine.

stav
Foto: Printscreen/O2 TV

- Nametanje taksi je politička i ekonomska šteta narodu na Kosovu, sada je vreme kada je potrebno odblokirati takse, kako bi investitori dolazili i ulagali u ovaj prostor - istako je predsednik PKS Marako Čadež gostujući u emisiji Stav na O2 tv.

Čadež je dodao da je potrebno odblokirati proces i sa političke, ali i sa ekonomske strane. Ovakvo stanje je neodrživo, šta je alternativa? Mi treba da nastavimo svoj ekonomski rast, to možemo učiniti ukoliko želimo da budemo kao region otvoreni prema tržištu.

- Zajednički ekonomski prostor nije interes jedne države, već zajednički interes svih zemalja na Balkanu - izjavio je Čadež.

- Treba se spremati na leto ili jesen o obnovi dijaloga između Beograda i Prištine - rekao je predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

- Mini šengen je platforma za ubrzavanje procesa, politički okvir u kome su političari rekli da nam je potreban ovakav model. Ovo je put da zatvorimo socijalnu razliku među ljudima. Ovo nije politički projekat pojedinca, već politički projekat odgovornih političara. Mini šengen bi otkočio dijalog između Beograda i Prištine - naglasio je Marko Čadež. 

stav
Foto: Printscreen/O2 TV

Predsednik Privredne komore Srbije je dodao da je ukidanje taksi igra veliku ulogu u svim procesima na Balkanu, Mini šengen je politički mehanizam za ubrzavanje procesa u regionu.

- Pre tri godine sve Vlade u regionu su se obavezale kroz berlinski proces da će sprovoditi mere iz koje propagira mini Šengen - zaključio je Marko Čadež u emsiji Stav na O2 tv.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
16 Beograd