fbpx
Skip to main content
federika-mogerini

Mogerinijeva PROTIV prištinskih taksi i dizanja vojske: Progovorila na sastanku EU lidera zbog JEDNOG ČOVEKA

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Tokom sastanka EU lidera u Briselu kiparski predsednik Nikos Anastasijades i šefica EU diplomatije Federika Mogerini govorili su o problemima u dijalogu Beograda i Prištine

Takođe, govorili su o tarifama na srpsku robu koje "blokiraju dijalog" i potezu transformacije tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga, za koji su rekli da nije dobrodošao, saznaje se u Savetu.

Moćan odgovor Albancima: Ovako večeras izgledaju ulice Severne Mitrovice (FOTO)

Diplomatski izvori u Evropskom savetu kažu da se je pitanje Kosova na samitu u Briselu pokrenuo kiparski predsednik Nikos Anastasijades koji je obraćajući se EU liderima poručio da je do ove incijative došlo nakon nedavne posete srpskog predsednika Aleksandra Vučića Nikoziji. Predsednik Kipra je ocenio da se stvari "ne odvijaju dobro" u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pomenuo uvođenje tarifa od strane prištinskih vlasti na robu iz centralne Srbije i zatražio od šefice EU diplomatije Federike Mogerini da izvesti EU 28 o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Nikos Anastasijades
Foto: Profimedia

Prema izvorima iz EU Saveta, Visoka predstavnica je ponovila stav EU da kosovske tarife "nisu dobar potez i da blokiraju dijalog". Istovremeno Mogerini je navela da postoje i "primedbe sa prištinske strane" i da ona zajedno sa komesarima za pregovore o pristupanju Johanesom Hanom i za trgovinu Sesilijom Malmstrom radi na iznalaženju rešenja za ovu krizu.

Albanci pozivaju na mobilizaciju u Južnoj Mitrovici i pominju KRV: Dele zloslutne letke rata!

U Evropskom savetu kažu da je šefica EU diplomatije na sastanku EU lidera govorila i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga pri čemu je ponovila EU stav da "takav potez nije dobrodošao niti je konstruktivan". Navodi se i da je Federika Mogerini ocenila da unutar Kosova postroji politički problem gde "predsednik i premijer ne govore istim jezikom", te da to "komplikuje i blokira stvari". Evropski diplomatski izvori navode da se tokom razgovora o dijalogu Beograda i Prštine uglavnom govorilo o problemima koji dolaze sa prištinske strane, a da o srpskoj strani nije bilo reči.

BONUS VIDEO: USPEŠNO LETENJE "SOVE" Avion Utve moći će da vozi turiste, ali i da nosi oružje, a koštaće do 350.000 EVRA

 

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd