clear sky
22°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DRAMATIČAN DAN NA KOSMETU: Priština odložila odluku o tablicama do 1. septembra

31.07.2022. 19:01
Piše:
Srbija Danas
KiM
KiM / Izvor: Foto: Društvene mreže/Printscreen/Tanjug/AP

Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča, sirene odjekuju u Kosovskoj Mitrovici i Zubin Potoku.

U Severnom delu Mitrovice su se nešto posle 17.30 časova oglasile sirene za vazdušnu opasnost. To je znak građanima da se nešto priprema.

"UKRAJINA SPREMNA DA DELUJE NA KOSOVU" Skandalozna poruka iz Kijeva zvaničnom Beogradu

"UKRAJINA SPREMNA DA DELUJE NA KOSOVU" Skandalozna poruka iz Kijeva zvaničnom Beogradu

SITUACIJA NA KiM GLAVNA VEST U RUSKIM MEDIJIMA: Na udarnim pozicijama južna srpska pokrajina (FOTO)

SITUACIJA NA KiM GLAVNA VEST U RUSKIM MEDIJIMA: Na udarnim pozicijama južna srpska pokrajina (FOTO)

MOŽE LI NIŽE OD OVOGA: Kurti za nemire krivi Vučića, monstruozan napad na predsednika Srbije (VIDEO)

MOŽE LI NIŽE OD OVOGA: Kurti za nemire krivi Vučića, monstruozan napad na predsednika Srbije (VIDEO)

Odloženo primenjivanje mera!

Premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti odustao je od sprovođenja mera koje je tzv. vlada Kosova imala nameru da sprovede.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država tzv. Kosova Džefri Hovenijer saopštio je da je završio sastanak sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Kurti odustao od mera.

Hovenijer da je zatražio da se odloži za 30 dana sprovođenje odluka o preregistraciji vozila sa tablicama Srbije na kosovske i o ukidanju ličnih karata koje izdaje Republika Srbija.

Obraćanje Vučića

Nakon jednsotranih akcija prištniskih vlasti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komandom srpske vojske u Generalštabu. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, posle sastanka u Generalštabu, da se oko ponoći očekuje dolazak komandanta Kfora u severnu Mitrovicu.

Vučić je rekao da je akcija Prištine dugo pripremana na svim nivoima.

- Mi smo završili sastank u Generalšrabu. Pre toga je general Mojsilović imao razgovor sa komandatnom KFOR-a koji je protekao u korektnoj atmosferi - rekao je Vučić.

- U ponoć očekujemo razgovor komandanta KFOR-a sa Goranom Rakićem i predstavnicima Srba. Za nas je strašno važno da se dijalog nastavi i da počnemo da rešavamo stvari mirnim putem.

Vučić kaže da su molili međunarodne predstavnike da učine sve što je moguće da se ovo zaustavi.

- Veliko hvala Srbima sa KiM zbog uzdržanosti i hrabrosti. Predsrtoji nam najteža politička borba. Hvala što čuvate srpsko ime i prezime na KiM. Želim da se zahvalim onima koji su podržali Srbiju - rekao je Vučić.

- Želim da se zahvalim onima koji su podržali Srbiju, čak i oni koji su bili korektni i iznosili korektne stavove. Posebno hoću da se zahvalim predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, koji su reagovali na veoma korektan način – naglasio je Vučić.

- Radimo na smirivanju svega. Bez obzira na to koliko teško bilo, predaje neće biti, pobediće Srbija - zaključio je predsednik. 

Oglasio se KFOR

Misija Kfora predvođena NATO-om pažljivo prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine, naveo je Kfor u saopštenju.

Kako se dalje navodi u saopštenju "naša misija Kfora predvođena NATO-om je u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN-a da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude Kosova".

Grenel brutalno odgovorio ukrajinskom poslaniku

Nekadašnji izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel oštro je na Tviteru odgovorio ukrajinskom poslaniku i članu delegacije u parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Oleksiju Gončarenku koji traži da Ukrajina pošalje vojsku na Kosovo.

- Ako Srbija napadne Kosovo, treba da branimo Kosovare. Ukrajina je spremna da deluje našim trupama na terenu. Srbija pokušava da započne agresivni rat. Upravo po Putinovom metodu. Kao što rekoh, Srbija je Putinov trojanski konj u Evropi. Rat bilo gde u svetu je užasan. - napisao je ukrajinski poslanik na Tviteru.

Grenel je prokomentarisao: Ti si lud!

Vučić stigao u Generalštab Vojske Srbije

Vrhovni komandant i predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u zgradu Generalštaba na Banjici, rekao je Goran Vesić u specijalnoj emisiji na Kurir televiziji.

Vučić upravo stigao u zgradu Generalštaba na Banjici.

Očekuje se odluka o reakciji države na nasilje na Kosovu. 

Rafalna paljba u selu Banje kod Brnjaka

 Situacija na Kosovu i Metohiji je sve napetija, a u selu Banje kod Brnjaka čuje se rafalna paljba.

 

Brnabić: Kurti je sramota današnjeg Balkana

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić oglasila se nakon optužbi Aljbina Kurtija da su krivci za nemire na severu Kosovu predsednik Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

- Sve što vidimo danas, rezultat je Kurtijevih unilateralnih poteza. Srbija ništa nije uradila da započne ovu krizu, Srbi na KiM nisu učinili apsolutno ništa da izazovu ovo što danas vidimo, istakla je Brnabić i dodala:

- Upravo suprotno, ovo je epilog višegodišnjeg maltretiranja Srba na KiM i nepoštovanja međunarodnih sporazuma. Predsednik Vučic i Srbija pozivaju na mir, stabilnost, povezivanje i saradnju, a Aljbin Kurti je sramota današnjeg Balkana. Kurti je čovek čija je jedina politika stalno nasilje i stalne provokacije - rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je Kurti taj koji je doveo stvari do ove tačke tako što je ukinuo prava glasa Srbima i što ne poštuje Briselski sporazum.

- Kurti je taj koji je doveo stvari do ove tačke - ukidanjem prava glasa Srbima, zabranom održavanja izbora na teritoriji KiM, nepoštovanjem Briselskog sporazuma i otvorenim priznanjem da Priština nikada neće implementirati Briselski sporazum, kao i namerno pogrešnim i selektivnim tumačenjem starih sporazuma - zaključila je premijerka.

 

Situacija na KiM glavna tema u ruskim medijima

Ruski mediji dešavanja na Kosovu i Metohiji prenose kao udarnu vest, a više o tome možete pročitati OVDE.  

ROSU pod punom ratnom opremom prolazi kroz Gnjilane i Vučitrn

Pripadnici Rosu viđeni su kako prolaze vozilima kroz Gračanicu iz pravca Gnjilana u punoj borbrnoj opremi.

 Kako prenose "Novosti", uočeno je 31 vozilo Rosu kod Vučitrna u pravcu Mitrovice.

Prvi incident na Jarinju

Na prelazu Jarinje došlo je do incidenta u kojem je povređen Srbin iz Leška, koji je vozilom hitne pomoći transportovan u KBC "Kosovska Mitrovica", prenosi Politika.

Jarinje
Jarinje / Izvor: Profimedia

Moskva: "Prestanite sa provokacijom Srba"

Zaharova je napomenula da je odluka tzv. vlasti u Prištini da od 1. avgusta počnu da primenjuju nerazumna diskriminatorna pravila o prinudnoj zameni ličnih dokumenata i registarskih brojeva lokalnih Srba još jedan korak ka proterivanju srpskog stanovništva sa Kosova.

Kosovski lideri znaju da Srbi neće ostati ravnodušni kada je u pitanju direktan napad na njihove slobode i namerno idu na eskalaciju kako bi pokrenuli vojni scenario. Naravno, i Beograd je na meti napada, koji Zapad želi dodatno da "neutrališe" rukama kosovskih Albanaca - rekla je Zaharova. 

Snage ROSU pod punom ratnom opremom krenule na sever

Kako se saznaje, iz Prištine prema severu KiM krenule su ekipe hitne pomoći i oklopna vozila ROSU.

Krenuli su ka Zupcu i Zubinom potoku, pod punom opremom i vodenim topovima.

Ministarstvo odbrane reagovalo na navode o ulasku Vojske Srbije na KiM

Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras, reagujući na informacije koje su se pojavile, da Vojska Srbije za sada nije rpelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju KiM.

- Povodom velikog broja dezinformacija koje u etar namerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih naloga na društvenim mrežama i pojedinih internet sajtova, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritoriju Kosova i Metohije - saopštilo je Ministarstvo.

Specijalne jedinice policije na mostu na Ibru

Pojačane snage specijalne jedinice nalaze se kod mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Kako se saznaje, kod mosta se okupljaju i Albanci iz Južne Mitrovice. 

Crkvena zvona u Leposaviću zvone duže od 30 minuta

 

Srbi blokirali puteve šiptarskim specijalcima

Ispred novoformirane baze interventne pogranične jedinice tzv. kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje raspoređeno je više pripadnika ove jedinice sa automatskim naoružanjem kao i sa kompletnom opremom (šlemovi, panciri).

Srbi su formirali barikade i zaprečili put Albanskim specijalcima u mestima Rudare i Zupče, kao što se može videti na fotografijama:

Kurtijeva policija zatvorila Brnjak

Policija tzv. Kosova zatvorila je administrativni prelaz "Brnjak", saznaju "Novosti". 

Oko 18:15 časova pripadnici policije tzv. Kosova zatvorili su administrativni prelaz na Brnjačkom mostu i tako blokirali sav promet putnika i robe preko ovog prelaza i iz pravca AP KiM.

Situacija je identična i na administrativnom prelazu Rudnica, s tim što policija propušta samo vozila sa kosovskim registarskim oznakama.

Petković: Odluke Prištine neprihvatljive za Beograd

Za Beograd je neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i preregistracija tablica, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković posle sastanka sa predstavnicima Srba iz pokrajine.

On je rekao da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za naše građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

- Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj proterivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije - rekao je Petković.

On je rekao i da je predstavnicima Srba sa KiM preneo poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Kada je reč o jednostranim odluakma Kurtija koje treba da stupe na snagu od ponoći rekao je da će se videti kako će se to odvijati i da li će zemlje Kvinte uspeti da urazume Kurtija.

Petković je preneo i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtev za formiranje Zajednice Srpskih opština.

On je istakao da ove kriza i svega što se dešava kao i institucionalno nasilje nad Srbima na KiM ne bi bilo da danas imamo ZSO koja treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

 

Petar Petković
Petar Petković / Izvor: Profimedia
Srbi blokirali put prema Leposaviću

Oko 18 časova, lokalni Srbi blokirali su put, na oko 500 metara od objekta PS, prema Leposaviću tzv. Pogranične policije za Leposavić.

Na Rudaru ima oko 100 Srba, dok se, prema saznanjima u Bošnjačkoj mahali  okupio veći broj Albanaca

Narod se okuplja u centru Severne Mitrovice

Građani su počeli da se okupljaju u centru Severne Mitrovice u kojoj se od 17. 40 časova čuju sirene za uzbunu, a kako se nezvanično saznaje narod će krenuti ka mestu Rudar kod Zvečana gde će postaviti barikade, javlja Kosovo online.

Građani se okupljaju, nezadovoljni uvođenjem mera reciprociteta, čija bi primena trebalo da počne noćas u ponoć, a koje podrazumevaju nepriznavanje ličnih karata Republike Srbije na prelazima.

Građanima sa dokumentima Srbije će biti uručen ulazno-izlazni dokument, a sutra počinje i preregistracija vozila sa tablicama Republike Srbije na kosovske. 

Blokirani putevi

Blokirani su putevi kod Rudara i Zupča - potvrdio je za Radio Kontakt Plus zamenik komandira policije tzv. Kosova za region Sever Besim Hoti. Nešto pre 18 časova u Kosovskoj Mitrovici su aktivirane sirene za uzbunu.

Kako saznajemo, sirene odjekuju i u Zubin Potoku.

U mestu Rudare, opština Zvečan, kod "Krsta" izvršena je blokada puta sa nekoliko kamiona koej su postavili lokalni Srbi.

Blokada
Blokada / Izvor: Foto: Telegram Printscreen

Trenutna situacija na KiM

 

Petković sa Srbima sa KiM

U Raški je održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM.

Sastanku u Domu Kulture „Gradac“, koji počeo je u 16 časova, prisustvovali su predstavnici Srpske liste, privremenih opštinskih organa, načelnici okruga, direktori javnih ustanova kao i preduzeća sa Kosova i Metohije.

Sastanak je održan povodom poslednjeg poteza Prištine da od 1. avgusta počne primena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na KiM izdaju potvrde kao zamena za dokumenta.

 

Sirene u Mitrovici

Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.

Prema nezvaničnim informacijama, pripremaju se barikade kod krsta u mestu Rudare, na regionalnom putu Priština-Leposavić, nedaleko od Zvečana.

Kako je najavila privremena vlada u Prištini, od ponoći će svima koji dođu na prelaze sa ličnom kartom Republike Srbije biti uručen ulazno-izlazni dokument, a počinje i preregistracija vozila sa srpskim tablicama na kosovske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je upozorio da Srbija neće dozvoliti novi pogrom nad našim narodom na KiM:

- Ako neko misli da je moguće da ponovi 17. mart 2004. ili da je moguće da ponove nešto što se događalo našem narodu na drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i tako posao jednom zauvek završe i da Srba neće biti - to se neće dogoditi. Sve što želimo je samo mir.

Vučić je prethodno upozorio da haos na KiM kreće večeras u ponoć i da su na administrativnim prelazima već raspoređene dve specijalne jedinice.

- Poslali su na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak dve jedinice sa 21 tonom goriva sa željom da zaustave sve koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica - naveo je Vučić.

Predsednik je naglasio da situacija nikad nije bila kompleksnija nego sad i da je mnogo ozbiljnije nego ikada.