Skip to main content
Kosovo

Objavljen stav Amerike povodom vojske Кosova

Tanjug/​Sava Radovanović
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini ponovo je potvrdila podršku SAD za transformaciju tzv. KSB u vojsku, ubrzo nakon glasanja o tri nacrta zakona

Ambasada je u saopštenju za medije pozvala Vladu Kosova da nastavi svoju blisku saradnju sa saveznicima i partnerima NATO-a i sada se angažuje na terenskom radu sa manjinskim zajednicama i tokom dugogodišnjeg procesa.

Celu izjavu američke ambasade u Prištini, prenosi Gazeta ekspres.

Staćemo goloruki da branimo naš narod: Završena vanredna konferencija KRIZNOG ŠTABA zbog formiranja "Vojske Kosova"

Sjedinjene Države potvrđuju svoju podršku postepenoj tranziciji tzv. Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojnu silu sa mandatom teritorijalne odbrane, što je suvereno pravo (samozvanog) Kosova. Današnje glasanje u Skupštini je prvi korak u razvoju kapaciteta. Ovi zakoni ne donose nikakve neposredne promjene u strukturi, misiji ili operacijama sile, ali predstavljaju početak i napredak rada za izgradnju transparentne, multietničke i interoperabilne sile sa NATO-om koji služi svim kosovskim zajednicama, u skladu sa desetogodišnjim planom tranzicije Vlade (lažnog) Kosova.

NATO besan na Prištinu zbog formiranja vojske lažne države Kosovo: Pogrešan potez, podržavamo dijalog

Pozivamo Vladu Kosova da nastavi sa bliskom saradnjom sa NATO saveznicima i partnerima i da se sada angažuje na terenskom radu sa manjinskim zajednicama i tokom dugogodišnjeg procesa. Očekujemo da će se postojeći aranžmani sa KFOR-om nastaviti na kretanjima i operacijama snaga na Kosovu. Svi akteri unutar i van Kosova treba da podrže i podstiču manjinske građane na Kosovu da učestvuju u svojim bezbednosnim snagama u korist svojih zajednica i zemlje. Sjedinjene Države su posvećene radu sa tzv. KSB-om radi promovisanja profesionalnog razvoja i organizacionog razvoja, što će doprinijeti miru i stabilnosti na (samoproklamovanom) Kosovu i regionu.

Južna Mitrovica, Kosovo
Ambasada SAD u Prištini podržala stvaranje TZV. Vojske Kosova
Tanjug/​Filip Krainčanić

Regionalna stabilnost zahteva od (lažnog) Kosova da napravi istinske napore da normalizuje odnose sa svojim susedom, Srbijom i poziva obe strane da preduzmu hitne korake kako bi ublažili tenzije i stvorili uslove za brz napredak u dijalogu. Cilj: postići povoljan sporazum obe strane o povećanju mira, stabilnosti i prosperiteta na (samozvanom) Kosovu i regionu je takođe glavni prioritet Sjedinjenih Država. Pozivamo sve zainteresovane strane da ponovo usredsrede svoju energiju i da se angažuju ozbiljno i konstruktivno u postizanju ovog cilja.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd