fbpx
Skip to main content
Emanuel Makron

Referendum na severu za 20 godina!? Novi NEMAČKI PLAN za KiM neprihvatljiv za Srbiju

Foto: Profimedia/ilustracija
Plan u tri koraka novi je scenario kojim bi Angela Merkel, nemačka kancelarka, želela da reši status lažne države Kosova.

Diplomatski izvori navode da je novi plan rezultat pokušaja da se Nemačka i Francuska nađu na pola puta i da se zajedničkim stavom ubrzaju dijalog i postizanje rešenja za srpsku južnu pokrajinu.

Ideju koja zagovara Merkel i koja se predstavlja kao program korak po korak zasad ne prihvataju ni Pariz ni Beograd.

SKANDALOZNA OTIMAČINA ALBANACA! Srpsku svetinju hoće da sravne sa zemljom i naprave muzej genocida!

SKANDALOZNA OTIMAČINA ALBANACA! Srpsku svetinju hoće da sravne sa zemljom i naprave muzej genocida!

Vučić razgovara danas sa Merkelovom o Kosovu i Metohiji

Vučić razgovara danas sa Merkelovom o Kosovu i Metohiji

Dok Albanci falsifikuju istoriju i kradu srpsko nasleđe, dodatno zabrinjava JEDNA STVAR

Dok Albanci falsifikuju istoriju i kradu srpsko nasleđe, dodatno zabrinjava JEDNA STVAR

- Merkelova je protiv podele jer je uverena da bi to otvorilo pitanje granica drugih država u Evropi i da bi se time otvorila Pandorina kutija. Međutim, svesna da ni stanje na terenu ne donosi trajnu stabilnost, smatra da je odgovor u faznom rešenju koje bi se realizovalo u tri koraka i to u vremenskom periodu od 20 godina - navode mediji podsećajući da je Makron otvoreniji, da nema "crvenih linija" i unapred određenih rešenja koja se moraju postići tokom dijaloga.

Prema njihovim rečima prva faza podrazumevala bi da sever Kosova dobije autonomiju.

- Iako bi Srbi imali sva prava i visoki stepen samostalnosti ta autonomija bila bi u okviru lažne države Kosova. Sever bi ostao deo lažne države što je Beogradu neprihvatljivo. Prema Merkelovoj, u drugoj fazi, koja bi usledila nekoliko godina kasnije, sever bi dobio specijalni status koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj, trećoj fazi, bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica takozvanog Kosova - kaže izvor iz diplomatskih krugova.

Kosovo, Kosovska Mitrovica, KiM
Foto: Profimedia

Srbi bi imali pravo na izjašnjavanje u kojoj državi žele da žive tek za 20 godina.

- To je za nas neprihvatljivo. Srbi su pod stalnim pritiskom, pa ko od njih želi da još 20 godina živi u stalnom strahu da će se nešto desiti, da strahuju da će im se deca vratiti živa i zdrava iz škole... To nije nešto što možemo da prihvatimo imajući u vidu da ROSU sve češće upada na sever i da su incidenti i provokacije sve intezivniji - navodi izvor iz diplomatskih krugova.

Politički analitičar Dragomir Anđelković bez ikakve zadrške kaže: "Srbija mora da kaže ne Angeli".

- Kako se nije setila da priču razvlači na 20 godina kada je lažna država proglasila nezavisnost? Tada nisu hteli ni da čuju o tome da Kosovo dobije autonomiju unutar Srbije, a sada bi da se daje Srbima autonomija unutar tzv. Kosova. Ovo je vrlo drzak potez i predlog. Logično što ga je Srbija odbila i ne želi da čuje za to - navodi Anđelković.

Pacoli optužuje Beograd zbog fudbalske utakmice: Pritisak na igrače došao iz Srbije!

Pacoli optužuje Beograd zbog fudbalske utakmice: Pritisak na igrače došao iz Srbije!

Dobio "packe" pa se predomišlja: Haradinaj ukida takse do 1. jula?

Dobio "packe" pa se predomišlja: Haradinaj ukida takse do 1. jula?

"Borio sam se svom snagom": Vučić je danas dobio ŠEST MOLBI, a tiču se ALBANACA

"Borio sam se svom snagom": Vučić je danas dobio ŠEST MOLBI, a tiču se ALBANACA

Analizirajući politički trenutak u kojem Berlin izlazi sa ovakvim predlogom, Anđelković navodi da, uprkos tome što je ekonomska velesila, Nemačka na političkom nebu Evrope i sveta nema moćnu ulogu koliko bi to volela.

- Pokušavaju da se sa Francuzima, koji su otvoreniji kada je u pitanju postizanje dogovora između Srba i Albanaca, postave kao neko ko nudi rešenje, ali to rade na pogrešan način. Ukoliko Nemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda bi za početak morali da uvaže činjenično stanje na terenu i da u skladu sa tim deluju - poručuje Anđelković.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 4 Pogledaj sve komentare
dragan's picture

dragan

Za 20 godina bi neki novi Tači samo rekao da ne priznaje referendum kao što danas ne priznaje Briselski dogovor u vezi ZSO...samo zamrznuti konflikt do novog Evropskog rata pa da vidimo.

5 | 1
komentar's picture

komentar

Ni slucajno, kakav referendum na nasoj zemlji ?? Perfidno, podmuklo, drsko !! Ni jedan korak ustupka vise, i do sada ste PRETERALI !!

6 | 0
Zvezdan 's picture

Zvezdan

Angela je prošlost... Tu babu što mrzi svoj narod a kamoli naš, netreba slušati. Makron je šminker i nema podršku svog naroda i on uskoro pada. Ja mislim da Francuze i Nemce treba ignorisati. Intensevirati razgovore sa prijateljskim zemljama i zamoliti ih da povuku priznanje KiM. Jačati naše bezbednosne snage. I potpisivati nove ugovore sa Kinom i Rusijom... Infrastruktura, tehnologija, školovanje

5 | 0
KG's picture

KG

Evo to isto mi mozemo da ponudimo Kosmetu, da dobiju autonomiju, pa da za 20 god. raspišemo referendum, ali da cela Srbija glasa. Demokratsko nema šta.

3 | 0

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
1 Beograd