fbpx
Skip to main content
SM

OTIMAO SUNARODNIKE I NEMISLOSRDNO IH UBIJAO: Saljih Mustafa se za dva dana izjašnjava o krivici u Hagu

Foto: Twitter/@FikoR87
Mustafu su 24. septembra u Prištini uhapsile snage Euleksa

Nekadašnji oficir terorističke OVK Saljih Mustafa, optužen za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, biće u sredu izveden pred sud u Hagu kako bi se izjasnio o krivici.

Spahiu: Amerikanci imaju vlast na Kosovu!

Spahiu: Amerikanci imaju vlast na Kosovu!

DRAMA NA JUGU SRBIJE: Albanci sa Kosova pucali na srpsku policiju!

DRAMA NA JUGU SRBIJE: Albanci sa Kosova pucali na srpsku policiju!

PRESEK STANJA NA KIM: Registrovano još 205 novozaraženih, preminule tri osobe

PRESEK STANJA NA KIM: Registrovano još 205 novozaraženih, preminule tri osobe

U prvom pojavljivanju pred sudijom 28. septembra Mustafa je odbio da se izjasni o krivici dok se ne konsultuje sa braniocem. Prema pravilniku optuženi ima pravo da se o krivici izjasni u roku od 30 dana.

Mustafa (48) je prvi bivši oficir OVK koji je uhapšen na KiM i prebačen u Hag po optužnici Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove.

Optužen je u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo zarobljenika 1999. godine.

Optužnicu protiv Mustafe, koji se pred sudom predstavio kao "savetnik u ministarstvu odbrane" lažne države Kosovo, sudija Nikola Giju potvrdio je 19. juna, a optuženog su 24. septembra u Prištini uhapsile snage Euleksa.

Sutradan je prebačen u Hag.

Prema optužnici Mustafa je bio komandant gerilske jedinice bezbednosno-informativne agencije koje je pripadala operativnoj zoni Lab OVK. Zločini za koje je optužen počinjeni su nad najmanje šest osoba na imanju u mestu Zlaš koje je služilo kao zatvor od 1. aprila do 19. aprila 1999. godine.

OVK
OVK
Foto: Profimedia

Jedan zarobljenik je bio ubijen. 

Iz optužnice proizlazi da su žrtve zločina bili Albanci. Da su žrtve kosovski Albanci, koje je OVK smatrala saradnicima srpskih vlasti, proizlazi iz navoda optužnice da je, tokom ispitivanja i zlostavljanja, Mustafa zarobljenike nazivao "špijunima" ili im je tražio da "otkriju špijune".

Optužnica tereti Mustafu i da je zarobljene diskriminisao "na političkoj osnovi" iz čega se može zaključiti da su to bile osobe koje je OVK video kao političke protivnike među Albancima.

Mustafina jedinica imala je prema optužnici 500-600 vojnika koji su dejstvovali uglavnom na gradskim područjima Prištine i Obilića, njihovoj okolini, ali i na području Goljaka gde je smešteno selo Zlaš.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd