clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

POBEDA SRPSKE LISTE NA IZBORIMA! Vučić čestitao Srbima na KiM veliki uspeh! (FOTO)

19.05.2019. 07:23 07:03
Piše:
Srbija Danas
Kosovo
Kosovo / Izvor: Profimedia/ilustracija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je još ranije građane na severu Kosova da izađu na izbore za gradonačelnika u četiri opštine.

Vanredni izbori na severu Kosova, za predsednike opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica održani su juče, a pravo glasa imalo je blizu 60.000 građana koji su glasali na 87 biračkih mesta.

21:40
Vučić čestitao pobedu

Kod spomenika Knezu Lazaru, pobednicima se telefonom obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Našu ljudi su pokazali ogromnu energiju i želju da se bore za svoju budućnost i budućnost svoje dece... Čestitam vam svima veliku pobedu. Pokazali smo da ćemo zajednički da se borimo za rešavanje svih problema i  da se zajednički izborimo za interese našeg naroda...Ovo je najbolja potvrda politike jedinstva i borbe za naše državne interese - rekao je predsednik i dodao: Vi ste oni koji čuvaju Kosovo i Metohiju...zahvalan sam vam jer živite na Kosovu i Metohiji i čuvate naš narod od nestanka - poručio je predsednik Vučić u telefonskom obraćanju Srbima kod spomenika Knezu Lazaru.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Profimedia

21:14
Počinje slavlje

U centru severnog dela Kosovske Mitrovice, jednoj od četiri opština u kojima su juče birani gradonačelnici na vanrednim lokalnim izborima, okupili su se građani kako bi proslavili pobedu svih kandidata Srpske liste na izborima.

Kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Goran Rakić došao je da pozdravi građane.

21:06
Prva reakcija Srbije

Ovo je velika vest, nastavićemo da se borimo, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić povodom pobede Srpske liste na izborima za gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova.

Mako Đurić
Mako Đurić / Izvor: Profimedia

PRVA REAKCIJA SRBIJE NA POBEDU SRPSKE LISTE: Nastavićemo da se borimo!

PRVA REAKCIJA SRBIJE NA POBEDU SRPSKE LISTE: Nastavićemo da se borimo!

20:19
POBEDA SRPSKE LISTE!

Kandidati Srpske liste za gradonačelnike na jučerašnjim vanrednim lokalnim izborima pobedili su u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, osvojivši veći broj glasova uz veću izlaznost nego na lokalnim izborima 2017. potvrđeno je Tanjugu u toj političkoj organizaciji. 

- Naši kandidati odneli su apsolutnu pobedu u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Kosovska Mitrovica, čime je srpski narod na seveu KiM još jednom nedvosmisleno i skoro jednoglasno potvrdio spremnost da odlučno brani svoj opstanak i politička prava na KiM i organsku vezu sa svojom državom Srbijom - rečeno je u Srpskoj listi. 

Oni ocenuju da je tako propao poziv na bojkot onih u Srbiji, koji su hteli da sever Kosmeta gurnu u ruke Albanaca. 

18:55
Fizički sukob u sedištu DSK, povređen i policajac

U sedištu Demokratskog saveza Kosova (DSK) u Kosovskoj Mitrovici došlo je i do fizičkog sukoba između članova stranke, kojom prilikom je povređen i jedan policajac, izveštava prištinska "Gazeta ekspres", prenosi RTK2.

Navodi se da je do sukoba došlo zbog napetosti između pristalica Safeta Kamberija i Fatona Pecija, kandidata za predsednika ogranka DSK.

"Gazeta ekspres" je navela da je incidentu prisustvovao i predsednik poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti, koji kasnije nije odgovarao na telefonske pozive.

17:26
KiM: Raste izlaznost u popodnevnim časovima

Poslednji presek CIK je napravio u 15 časova do kada je u Kosovskoj Mitrovici glasalo 30 odsto birača, Leposaviću 33,05 odsto, Zvečanu 34,34 odsto i Zubinom potoku 34,45 odsto.

Međutim, u biračkim mestima u Kosovskoj Mitrovici primetne su veće gužve tokom dana.

izbori na Kosovu
izbori na Kosovu / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

Veliki broj Mitrovčana glasao je juče rano ujutru, sat vremena nakon što su biračka mesta otvorena. Više stotina njih okupilo se na glavnom trgu oko osam časova odakle su krenuli na svoja biračka mesta.

Za sada glasanje protiče mirno. 

Nove informacije o izlaznosti najavila je koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" koja je pratila izbore. Njihovi predstavnici održaće konferenciju za novinare u 18 časova, dok će CIK zvanične podatke imati po zatvaranju biračkih mesta.

Rezultati glasanja se očekuju oko 20 časova.

15:50
Do 15 sati glasalo 30 odsto birača

Prema podacima CIK-a do 15 sati u Kosovskoj Mitrovici glasalo je 30 odsto odnosno 6.617 upisanih birača. 

U Leposaviću je glasalo 33,05 odsto, odnosno 6.003 birača, dok je u Zvečanu na glasanje izašlo 34,34 odsto, odnosno 3.169 birača. 

Nek mu neko kaže da je DOSTA! Dok se održavaju izbori na severu Kosova, Ugljanin zadao Srbima UDARAC (FOTO)

Nek mu neko kaže da je DOSTA! Dok se održavaju izbori na severu Kosova, Ugljanin zadao Srbima UDARAC (FOTO)

Prema podacima CIK-a, u Zubinom potoku izlasnost je bila 34,45 odsto, odnosno 2.940 birača.  

14.50
Izbori na severu KiM mirni

Izbori za gradonačelnike i predsednike opština sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije odvijala se u naizgled mirnoj atmosferi, ali u okolnostima povišenih napetosti posle nastavka kampanje Prištine protiv srpske zajednice, te mogućeg hapšenja pripadnika policije, koliko sutra, u cilju daljeg destabilizovanja tog većinski srpskog dela Kosova i Metohije.

14.11
Izlaznost do 12h

Koalicija nevladinih organizacija Demokratija na delu, koja prati izbore za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, objavila je da je izlaznost do 12.00 časova u tim opštinama bila 21 odsto.

Srđan Milojević iz Organizacije Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) rekao je na konferenciji za novinare da je u Leposaviću izlaznost bila 24 odsto, Zvečanu 21, severnom delu Kosovske Mitrovice 20 odsto i Zubinom potoku 18.

- Biracka mesta su otvorena na vreme i proces je protekao mirno - rekao je Milojević. 

13.36
Srbiji potrebno nacionalno jedinstvo o Kosovu

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da Srbija mora da bude jedinstvena po pitanju Kosova i Metohije i da nije važno kako se zove neko ko vodi Srbiju. 

- Taj ko danas vodi Srbiju ima poverenje građana Srbije i on se bori da što više dobijemo, a da nam što manje otmu, jer mi nikada ništa nismo dali na Kosovu i Metohiji, sve su nam oteli NATO bombardovanjem - kazao je Marković na stranačkom skupu u Leskovcu.

12.09
Izlaznost do 11 sati

Izlaznost po opštinama do 11 časova slična –  između 15% i 17%

Četiri sata nakon otvaranja birališta prosečna izlaznost u opštinama na Severu je 16.14%, saopštio je CIK.

U opštini Severna Mitrovica do sada je glasalo 3437 birača, odnosno 15,8% od ukupnog broja upisanih.

Izlaznost u opštini Zubin Potok je najniža i za sada iznosi 13.76%, odnosno 1174.

U Zvečanu je izašlo 16.12% birača (1488), a u Leposaviću se odazvao najveći procenat upisanih – 17.96% (3262).

Procenat izašlih do 11 časova ove godine nešto je viša od izlaznosti na izborima za gradonačelnika 2017. kada je izlaznost u Severnoj Mitrovici bila 15.25%, u Zubinom Potoku 10.85%, u Zvečanu 12,81% i Leposaviću 17.96%.

U poređenju sa redovnim lokalnim izborima 2017. godine, danas je do 11h izašlo 878 više glasača u opštinama na Severu.

10.21
U Mitrovici mirno,policija obezbeđuje biračka mesta

Portparol policije za sever Kosova Branislav Radović izjavio je da je u Kosovskoj Mitrovici, gde se danas održavaju izbori za gradonačelnika, mirno i da glasačka mesta obezbeđuje policija.

On je naveo da su biračka mesta pokrivena “maksimalnim brojem policajaca”.

10.15
Odbraniti interese Srbije

Raseljeni sa Kosova i Metohije koji žive na području Kraljeva jutros su krenuli da glasaju na izborima za četiri opštine na KiM.

Kako prenosi regionalna RTV Kraljevo, oni su autobusima, kombijima i privatnim automobilima krenuli da ispune svoju građansku dužnost.

U pratnji raseljenih je i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, koji je rekao da će raseljeni glasati u Leposaviću, Zubinom potoku i severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On je naveo da na glasanje građani idu sa nekoliko autobusa ali i privatnim automobilima.

- Nadam se da ćemo odbraniti interese Srbije i dati podršku politici koju predsednik Aleksandar Vučić vodi u vezi Kosova i Metohije - rekao je Simović.

9.40
Glasao kandidat za gradonačelnika opštine Zvečan Janković

U Osnovnoj školi Vuk Karadžic oko 8.30 časova glasao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred Srpske liste Vučina Janković.

Vučina Janković
Vučina Janković / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

U opštini Zvečan, jednoj od četiri opštine na severu Kosova i Metohije glasanje je proteklo bez problema.

9.20
Ðurić: Mirno i u što većem broju Srbi da izađu na izbore

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Ðurić apelovao je na Srbe da u što većem broju izađu na izbore za gradonačelnike u četiri srpske opštine na severu Kosova.

Marko Đurić
Marko Đurić / Izvor: Profimedia

On je ponovio da je cilj albanskih političara u Prištini da kroz izborni proces pokušaju da "zauzmu" opštine s većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova i Metohije i da se stvara atmosfera zastrašivanja Srba da ne izađu na izbore i da oni tako proguraju svoje predstavnike za gradonačelnike.

Više čitajte klikom OVDE.

8.25
Glasao Goran Rakić

Kandidat za gradonačelnika severnog dela Kosovske Mitrovice iz Srpske liste Goran Rakić glasao je juče oko 8.15 sati u Tehničkoj školi u tom gradu.

Goran Rakić
Goran Rakić / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

- Obavili smo svoju građansku duznost. Građani Mitrovice su ozbiljno shvatili važnost ne samo lokalnih izbora, već da oni predstavljaju referendum, i da za nas koji živimo ovde znače opstanak i ostanak na ovim prostorima - rekao je Rakić novinarima posle glasanja.

Opširnije pročitajte u POSEBNOJ VESTI.

8.15
Ljudi se okupljaju u centru severne Mitrovice

Veliki broj građana severnog dela Mitrovice okupio se kod spomenika knezu Lazaru kako bi odatle krenuli ka biračkim mestima.

Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica / Izvor: Tanjug/​Filip Krainčanić

08.00
Jedinstvo i masovnost ključne reči izbora

Pomoćnik Direktora kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da su jučerašnji izbori u četiri opštine na severu KiM referendumski, jer na njima srpski narod odlučuje za ili protiv svoga opstanka na KiM.

- Jedinstvo i masovnost su dve reči koje treba da obeleže jučerašnje izbore - istakao je Petković.

7.30
Veselinović: Otvorena biračka mesta, glasanje bez problema

 Srpski član CIK-a Stevan Veselinovića rekao je juče ujutru da su bila otvorena sva biračka mesta u četiri opštine na severu Kosova gde se održavaju izbori za gradonačelnike.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikavih problema na biračkim mestima.

7.20
Glasao Igor Simić

 Igor Simić, potpredsednik Srpske liste glasao u 7 sati u Tehničkoj školi. 

7.00
Otvorena biračka mesta
ŽUTA KUĆA JE BILA SAMO POČETAK! U lažnoj državi CVETA trgovina LJUDSKIM ORGANIMA, evo KO IH FINANSIRA

ŽUTA KUĆA JE BILA SAMO POČETAK! U lažnoj državi CVETA trgovina LJUDSKIM ORGANIMA, evo KO IH FINANSIRA

PRLJAVE IGRE ALBANACA! Đuriću na dan lokalnih izbora onemogućen ulazak na KiM?!

PRLJAVE IGRE ALBANACA! Đuriću na dan lokalnih izbora onemogućen ulazak na KiM?!

BIVŠI TERORISTA ŠIRI MRŽNJU PREMA SRBIMA: 50.000 evra za imena "silovatelja" na LAŽNIM SLIKAMA koje je pokazala Fljora Brovina

BIVŠI TERORISTA ŠIRI MRŽNJU PREMA SRBIMA: 50.000 evra za imena "silovatelja" na LAŽNIM SLIKAMA koje je pokazala Fljora Brovina

Na izborima su nastupili kandidati Srpske liste, Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje iz albanske zajednice.

Kandidati Srpske liste su Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu, Goran Rakić u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zoran Todić u Leposaviću.

Goran Rakić
Goran Rakić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

U birački spisak, zasnovan na izvodu iz Centralne matične knjige koji sačinjava Agencija za civilnu registraciju Kosova, upisana su 57.983 građanina, ili 970 više u odnosu na lokalne izbore 2017 godine.

"Karabinjeri su svuda, ali SRBI ĆE IĆI NA GLASANJE": Oglasili se SRPSKI PREDSTAVNICI uoči IZBORA na Kosovu

"Karabinjeri su svuda, ali SRBI ĆE IĆI NA GLASANJE": Oglasili se SRPSKI PREDSTAVNICI uoči IZBORA na Kosovu

SVE SPREMNO ZA IZBORE: Na severu Kosova građani u strahu dočekuju izborni dan ZBOG PRIŠTINSKE PROVOKACIJE

SVE SPREMNO ZA IZBORE: Na severu Kosova građani u strahu dočekuju izborni dan ZBOG PRIŠTINSKE PROVOKACIJE

KO JE FLJORA BROVINA? Lažnom slikom silovanja Albanke narugala se svim žrtvama, a nekada je bila i u ZATVORU

KO JE FLJORA BROVINA? Lažnom slikom silovanja Albanke narugala se svim žrtvama, a nekada je bila i u ZATVORU

Kako se navodi na sajtu Centralne izborne komisije Kosova, pravo glasa u Leposaviću ima 18.164 građanina, Zubinom Potoku 8.535, Zvečanu 9.229 i u Severnoj Mitrovici 22.055.

Za vanredne izbore akreditovana su 464 posmatrača.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić još ranije je pozvao građane na severu Kosova da izađu na izbore za gradonačelnike četiri opštine.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Dimitrije Goll

- Da izađu na izbore, da glasaju po svojoj savesti, u četiri severno kosovske opštine - Zvečanu, Leposaviću, Zubin Potoku i Kosovskoj Mitrovici. Da im ne bude teško, da ne ostanu kod kuće, da izađu i da pokažu i koliko vole svoju Srbiju i da pokažu da će da se bore za svoju budućnost. To je moja molba za njih - rekao je Vučić.