fbpx
Skip to main content
kosovo

SRBIJA JE NASTALA NA KOSOVU I BEZ NJEGA NE MOŽE! Svetske sile do rešenja poštujući REZOLUCIJU 1244!

Foto: Profimedia
EU nije imala kapacitet da privoli kosovske Albance da popuste ni kom planu.

Srbija je nastala na Kosovu i Srbija bez Kosova ne može da postoji, izjavio je ministar za inovacije Nenad Popović.

- Mislim da mirnim stavom, ali jakim argumentima možemo uvek da dobijemo ono što želimo. Najvažnije je opredeliti start i startnu poziciju, poziciju koja je najvažnija. Mislim da je ona opredeljena i ona je nepromenljiva. To je poštovanje našeg ustava, Ustava Republike Srbije i poštovanje međunarodnog prava, pre svega Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - naveo je Popović u emisiji "Sputnjik intervju".

Stigle NAJRADOSNIJE MOGUĆE VESTI sa KiM! Srbija na ovo ČEKALA GODINAMA

On je rekao da EU nije imala kapacitet da privoli kosovske Albance da popuste ni kom planu.

- Siguran sam da će se naći model i da je to najveća autonomija na svetu koja postoji, ali u okvirima 1244 (Saveta bezbednosti UN) i Ustava Srbije. Briselski sporazumi su mrtvi. EU nije imala kapacitet da privoli Albance da bilo šta popuste. Srpska strana je stvarno bila kooperativna... Albanci nisu učinili nijedan jedini korak. EU ništa nije uradila - kazao je Popović.

On je istakao da Rezolucija1244 SB UN nije prevaziđena i da je "čvrsta kao stena".

Nenad Popović
Foto: Srbija Danas

- Sada treba naći neki novi format pregovora. Srbija je ponovo spremna na kompromis. Nema rešenja bez učešća Amerike, Rusije, Kine i Evropske unije zajedno - smatra Popović.

On je naveo da veruje u pregovarački proces, za koji je rekao da će biti dug, i napominje da put od hiljadu milja počinje prvim korakom. 

- Mislim da je predsednik (Aleksandar Vučić) potpuno spreman za kompromis, cela vlada, skupština, siguran sam. Mi idemo na to da želimo da im stvarno omogućimo najveću moguću autonomiju u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Republike Srbije i u okviru Srbije - kazao je Popović.

On je rekao i da je, koristeći najnovije inovacije i digitalizaciju, Srbija na putu da premosti sve probleme koje je imala u proteklih nekoliko decenija zbog sankcija i ratova i da je u naučnom i akademskom smislu sigurno na evropskom nivou.

Popović je istakao opredeljenost srpske vlade za inovacioni pristup ekonomskom razvoju.

- Poslednjih 10-15 godina naši inženjeri su bez premca, i to je najveći resurs koji imamo. Mislim da smo postali destinacija koju svi u Evropi prepoznaju kao inovacionu destinaciju i verovatno jedino mesto gde žele da dođu i da otvaraju svoje inovacione kompanije, ili svoje naučno-razvojne centre - rekao je Popović.

Kosovo
Foto: Profimedia

On je kao primer naveo nemački Simens koji je kupio fabriku u Kragujevcu gde će da zaposli tri stotine inženjera, ističući da je ta kompanija došla pre svega zbog dobrih inženjera. 

Tači nastavio sa PROVOKACIJAMA: Lažna država Kosovo ima DVA VAŽNA PLANA za narednih 12 meseci

Govoreći o izgradnji dva velika tehnoparka - u Novom Sadu, koji je vredan više od 20 miliona evra, i u Nišu, na Elektronskom fakultetu, Popović je naveo da će to biti najmoderniji tehnoparkovi u ovom delu Evrope, gde će na jednom mestu moći da rade zajedno studenti i profesori sa fakulteta, male i srednje kompanije već dokazane, tehnološki lideri kao što su Fejsbuk, Gugl...

BONUS VIDEO: Putin nam preporučuje SMERČ i PANCIR

 

Pročitajte i:

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd