fbpx
Skip to main content
Goran Vesić

"Sve što imaju deca u Beogradu, imaće i deca u Mitrovici" Vesić: Nastavljamo da pomažemo srpskim porodicama na KiM

Vesić je rekao da je Grad Beograd u severnom delu Kosovske Mitrovice izgradio dve stambene zgrade sa 40 stanova

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da srpske porodice u severnom delu Kosovske Mitrovice, kojima su danas uručeni ključevi stanova, izgrađenih sredstvima Grada Beograda, posle 16 godina konačno mogu da žive u "uslovima dostojnim čoveka".

NIJE VREME ZA OPUŠTANJE! Gradske vlasti upozorile na inspekciju, juče ispražnjeno sedam objekata u Beogradu

NIJE VREME ZA OPUŠTANJE! Gradske vlasti upozorile na inspekciju, juče ispražnjeno sedam objekata u Beogradu

PRAVO MEDICINSKO ČUDO USRED BEOGRADA: Jelena je bliznakinje rodila u razmaku od čak 22 dana

PRAVO MEDICINSKO ČUDO USRED BEOGRADA: Jelena je bliznakinje rodila u razmaku od čak 22 dana

"NAJJAČE ROKA VATROMET IZ BLOKA" Novobeograđani priredili tradicionalni spektakl (VIDEO)

"NAJJAČE ROKA VATROMET IZ BLOKA" Novobeograđani priredili tradicionalni spektakl (VIDEO)

Vesić je rekao da je Grad Beograd u severnom delu Kosovske Mitrovice izgradio dve stambene zgrade sa 40 stanova, namenjenih ugroženim srpskim porodicama raseljenim posle martovskog pogroma 2004.godine, a da će sledeće godine biti izgrađena još jedna zgrada.

Kako je rekao, oko 60 srpskih porodica je 16 godina živelo u sobama samačkog hotela Trepča, sa jednim kupatilom i jednom kuhinjom.

- Sa rukovodstvom Kosovske Mitrovice dogovoreno je da Grad Beograd izgradi 40 stanova. Završili smo drugu zgradu sa 20 stanova, u svaku zgradu uložili smo po 350.000 evra, a ostatak Opština Kosovska Mitrovica i Kancelarija za KiM. Konačno te porodice žive u uslovima dostojnim čoveka - kazao je Vesić.

On je kazao se danas otvara i park u centru severne Kosovske Mitrovice, izgrađen sredstvima Grada Beograda, sa dečijim igralištima, startnim stazama, rekvizitima.

- Sve što imaju deca u Beogradu u parkovima, imaće i deca u Kosovskoj Mitrovici - rekao je Vesić.

Podsetio je da su mu prištinske vlasti u novembru prošle godine zabranile da uđe na KiM i ponovio da je to bio pokušaj da se spreči da srpska deca u Kosovskoj Mitrovici dobiju igralište, a srpske porodoce stanove.

- Nisu u tome uspeli, završili smo zgradu i igralište, ta deca će imati perspektivu, na tom igralištu igraće se i srpska i albanska deca, ne pravimo igrališta po nacionalnoj osnovi kao vlastiu Prištini - rekao je Vesić.

Priština je kao razlog zabrane Vesiću da uđe na KiM navela "opasnost po bezbedost", a Vesić kaže da je pravi razlog bila želja Prištine da spreči da Beograd sarađuje sa Kosovskom Mitrovici i da se potpiše sporazum o bratimljenju dva grada, što je, ističe, suprotno svim dogovorima postignutim u Briselu.

- U EU se promoviše saradnja između gradova, ovo je bio bedan pokušaj Prištine, koja nije tim porodicama izgradila stanove, njihov cilj je da Srba ne bude na KiM, a naš da im poboljšamo uslove života - rekao je Vesić.

Naglasio je da će se nastaviti ulaganja u srpske sredine na KiM i podsetio da je predsednik Srbije najavio izgradnju nove bolnice u Gračanici.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd