Skip to main content
Hašim Tači

TAČI PRED SUDOM U HAGU: Čeka se još samo na JEDAN POTEZ!

Foto: Profimedia
Rok za potvrđivanje optužnice protiv Tačija ističe danas

Šestomesečni rok za potvrđivanje optužnice protiv nekadašnjeg komadanta OVK, aktuelnog predsednika prištinskih privremenih institucija Hašima Tačija, i nekadašnjeg šefa obavještajne službe OVK Kadrija Veseljija, zvanično ističe danas.

Sud do juče nije objavio odluku sudije za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (poznatog i kao sud za zločine OVK) o potvrđivanju optužnice koju je 24. aprila podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu.

Sudija optužnicu može da potvrdi, da je vrati tužilaštvu na dopunu ili da je odbaci, ali može i da iz razloga bezbenosti odluči da se u javnosti ne objavljuje njegova odluka, odnosno da se taj momenat odloži, kao u slučaju Saljiha Mustafe čija je optužnica objavljena dva meseca nakon potvrđivanja, tek nakon što je uhapšen i izručen Hagu.

Priština poslala hitan zahtev Beogradu: Lažna država postavila uslov Srbiji, traži od Zapada da reaguje!

Priština poslala hitan zahtev Beogradu: Lažna država postavila uslov Srbiji, traži od Zapada da reaguje!

KOSMET U PAKLU KORONE: Brojke nisu dobre, u poslednja 24 sata preminule dve osobe

KOSMET U PAKLU KORONE: Brojke nisu dobre, u poslednja 24 sata preminule dve osobe

OPTUŽNICA PROTIV TAČIJA I VESELJIJA: O teroristima se oglasili iz Specijanog suda u Hagu 

OPTUŽNICA PROTIV TAČIJA I VESELJIJA: O teroristima se oglasili iz Specijanog suda u Hagu 

U svakom slučaju, ako i kada bude potvrđena, optužnica mora biti objavljena pre početka suđenja, propisano je Pravilnikom o radu Specijalizovanih veća.

Tači, Veselji i drugi osumnjičeni se optužnicom terete za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, među kojima je i skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici, saopštilo je ranije Specijalizovano tužilaštvo.

Podaci o radu Specijalizovanog tužilaštva kao i veća od početka njihovog rada se drže u strogoj tajnosti, pa je i infomacija da je protiv Tačija i Vaseljia podignuta optužnica objavljena dva meseca nakon toga, 24. juna.

Tužilac je odluku da se objavi nepotvrđena optužnica obrazložio njihovim pritiskom na rad Specijalizovnog tužilaštva i veća, i zalaganjem da se ukine zakon kojim su osnovani.

Ubrzo nakon te infomarmacije, Tači je sa advokatima četiri dana za redom od 13. do 16. jula, išao na razgovore u Specijalizovano tužilaštvo, ali nije poznato o čemu su razgovarali.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti, izvestilac Saveta Evrope, objavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zločine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine, a dve godine kasnije ove institucije su počele zvanično da rade.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbenosti žrtava i svedoka u predstojećim postupcima.

Sud za zločine na Kosovu
Sud za zločine OVK u Hagu
Foto: Profimedia
Advokat: Optužnica protiv Tačija danas ili do kraja januara

Kosovski advokat Kuštrim Paljuši izjavio je danas da optužnica Specijalnog suda u Hagu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i drugih osumnjičenih može biti potvrđena i obelodanjena danas ili najkasnije do kraja januara 2021. godine.

On kaže da ne veruje da će optužnica biti saopštena pre pojavljivanja optuženih pred sudijom, s obzirom na to da, kako ocenjuje, to može da izazove nezadovoljstvo među albanskim građanima Kosova, koji ionako osporavaju rad Specijalizovanog tužilaštva i Suda u Hagu.

Prema rečima Paljušija, prava optuženih neće biti povređena ako optužnica ne bude objavljena, oni će nakon potvrđivanja optužnice, primiti optužnicu kao i sav prateći materijal na jeziku koji razumeju.

On dodaje da pre uručivanja optužnice, pretpretresni sudija može pozvati optužene da se pojave pred sudiju ili naložiti njihovo hapšenje i pritvor.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd