fbpx
Skip to main content
Kosovo

"VI NISTE DRŽAVA, VI STE TERITORIJA: Kvazi ministarka iz Prištine optužila Srbiju za genocid, a onda ju je RUS OBUZDAO

Foto: Printscreen
Ogroman šamar lažnoj državi.

Srbija mora da prestane da se meša u uređenje drugih država u regionu, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, inače će uvek biti problema na Balkanu. Mi želimo da sa svima sarađujemo. Mi smo mala zemlja, ali imamo mnogo prijatelja na koje se možemo osloniti, a i oni mogu na nas - izjavila je Gervala.

Ona je rekla da bez obzira na sve što je Srbija uradila tokom sukoba, Kosovo je spremno da pruži ruku i da radi na međusobnom priznanju.

SKANDAL ZA SKANDALOM NA SEDNICI SB: Novi prekid dok je predstavnik Rusije "čitao bukvicu" lažnoj državi (VIDEO)

SKANDAL ZA SKANDALOM NA SEDNICI SB: Novi prekid dok je predstavnik Rusije "čitao bukvicu" lažnoj državi (VIDEO)

NEZAPAMĆEN SKANDAL U PRIŠTINI: Podignuta teroristička zastava OVK u dvorištu kosovskog predsedništva!

NEZAPAMĆEN SKANDAL U PRIŠTINI: Podignuta teroristička zastava OVK u dvorištu kosovskog predsedništva!

SRBIJA ULOŽILA PROTEST NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI: Priština zloupotrebama promoviše simbole tzv. Kosova (VIDEO)

SRBIJA ULOŽILA PROTEST NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI: Priština zloupotrebama promoviše simbole tzv. Kosova (VIDEO)

Gervela je rekla da je nova kosovska vlada dobila poverenje građana koji žele da se na Kosovu uspostavi vladavina prava i borba protiv korupcije.

Ona je dodala da se Kosovo bori protiv pandemije koronavirusa i tom prilikom je zahvalila onima koji im u sprovođenju mera i toj borbi pomažu.

Kosovska "ministarka spoljnih poslova" je naglasila da je Kosovo fokusirano na integraciju u Evropsku uniju i NATO.

- Za mnoge od nas je to radost, jer težimo da budemo član UN u bliskoj budućnosti jer smo svi zajedno za zajedničku budućnost na ovoj krhkoj planeti. Zajedno smo sa Grcima, dvema najstarijim kulturama u Evropi, zemlja smo koja nema straha i vrlo je spremna da uđe u razgovore sa onima koji su odgovorni za većinu sukoba u Bosni, na Kosovu i drugde - rekla je Gervela.

Donika Gervala
Foto: Printscreen

Prema njenim rečima, ova kosovska Vlada će naći ljudi koji će imati hrabrosti da se bave rešavanjem ovih teških i važnih pitanja.

Ona je iznela brojne optužbe na račun Srbije, koju je okrivila za mnogobrojne zločine koji su se desili na Kosovu.

- Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću da bi postala civilizovana i evropska nacija. Kada se ovo postigne, Srbija će verovatno postati komplikovana, ali ne i opasna zemlja, i tada ćemo moći da normalizujemo odnose sa Srbijom. Ali mi smo malo, ali posebno mesto, mali smo, ali stojimo uspravno, imamo poverenja u prijatelje i verujemo im - poručila je Gervala.

Ona je rekla da Srbija mora "privesti ratne zločince pravdi i boriti se protiv fašizma".

- Srbija mora sedeti za stolom i govoriti ozbiljno, ne samo kao bilateralni odnos, već i kao mir za sve na Balkanu. Čim Srbija prihvati realnost nezavisnog Kosova, izvući ćemo se iz ove situacije. Ostajemo otvoreni sa svom štetom koju nam je Srbija nanela da pružimo ruku i započnemo novu eru - zaključila je Gervala.

Poljanski: Vi niste država, vi ste teritorija

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija prekinuta je ubrzo pošto je počela, nakon što je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

Dimitrij Poljanski
Foto: Printscreen

– To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu – naglasio je Poljanski koji je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN od februara 2018.

Novi skandal je nastao ubrzo, kada je prenos sednice Saveta bezbednosti UN o KiM prekinut u trenutku njegovog obraćanja.

On je prethodno izjavio da je Ruska Federacija saglasna sa govorom šefa srpske diplomatije Nikole Selakovića.

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd