fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić

VUČIĆEV DOKUMENT O KOSOVU NA 100 STRANA! Šta piše u izveštaju o dijalogu sa Prištinom koji će biti pred poslancima?

Tanjug/​Dimitrije Goll
Srbija je odlučna da nastavi pregovore sa Prištinom čim se za to stvore uslovi i nema nameru da odustane od svog mirnog pristupa rešavanju problema na KIM, navodi se u Izveštaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine koji je sinoć stigao u skupštinu i biće predmet rasprave.

- Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće - piše u izveštaju Kancelarije Vlade Srbije za KiM koji će biti predstvaljen na sednici parlamenta u ponedeljak, a na kojoj će učestvovati predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i direktor Kancelarije Marko Ðurić.

Na početku izveštaja se konstatuje da je Vlada Srbije 2013. godine zatražila i od Narodne skupštine dobila odobrenje za otpočinjanje političkog dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini. 

Odobrenje za vođenje političkog dijaloga usvojeno je u dokumentu pod nazivom "Rezolucija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KIM" koji je u januaru 2013. godine odredio ''crvene linije'' Srbije i koji je tokom dijaloga predstvaljao pravni osnov i okvir delovanja izvršne vlasti u procesu.

Važan sastanak u Beogradu: Vučić sa Srbima sa KiM, na dnevnom redu i kontramere Prištini

Važan sastanak u Beogradu: Vučić sa Srbima sa KiM, na dnevnom redu i kontramere Prištini

INTERESI ZAŠTIĆENI, REŠENJE DIJALOGA DALEKO: Izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine donosi BURNU DEBATU?

INTERESI ZAŠTIĆENI, REŠENJE DIJALOGA DALEKO: Izveštaj o pregovorima Beograda i Prištine donosi BURNU DEBATU?

Nema više spavanja sa lovorikama: Ovo će biti GLAVNA TEMA sastanka iza zatvorenih vrata u vezi sa KiM

Nema više spavanja sa lovorikama: Ovo će biti GLAVNA TEMA sastanka iza zatvorenih vrata u vezi sa KiM

Ističe se da su Srbi na KiM Prvim sporazumom dobili mogućnost da na severu pokrajine organizuju organe lokalne vlasti, a kritike da je Srbija tim sporazumom pristala na ukidanje sopstvenih institucija lokalne samouprave, naglašava se u izveštaju, proizvoljne su.

- Srbi su dobili pravo na formiranje ZSO kao dodatnog mehanizma institucionalne zaštite njihovih prava u Pokrajini - stoji u izveštaju.

U dokumentu je izvučeno nekoliko glavnih zaključaka u vezi politike Srbije, a prvi je da je Beograd odabirom mirovnog principa za aktivno i posvećeno angažovanje u pregovorima napravio "svojevrsno strateško iznenađenje".

Taj zaključak, kako se navodi, potvrđuje činjenica da su privremene institucije u Prištini od 2013. pokušavale da izbegnu ispunjenje svojih obaveza iz dijaloga, da napuste ovaj proces i /ili da primoraju Srbiju da učini to isto. 

Skupština Srbije
Foto: Profimedia

Ocenjuje se da taj podatak jasno svedoči da pregovarački proces i primena dogovora u osnovi nisu u interesu Prištine i da upravo zato ona nastoji da ih u potpunosti uruši.

Navodi se da je politički dijalog u svakom smislu radio za interese srpske strane koja je u periodu pregovora uspela da sačuva mir na prostoru KiM i šire, te da u tom periodu nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza. 

Takođe se konstatuje da je odvijanje dijaloga bilo korisno za sve strane i da se jedino tim putem mogu osigurati trajni mir i stabilnost kao vrhunske vrednosti.

Još jedan zaključak se odnosi na to da je angažovanje Srbije u političkom dijalogu očigledno uspelo da delimično amortizuje beskompromisan stav podržavalaca tzv. nezavisnosti Kosova.

- Imajuću u vidu da oni sve češće zvanično zahtevaju da se pregovorima iznađe sveobuhabtno trajno rešenje za KIM, jasno je da više ne smatraju da je to završena stvar - ističe se u izveštaju.

Među zaključima je i taj da je Srbija u osnovi uspela da u potpunosti zaštiti svoje interese u Pokrajini i u kontekstu evropskih integracija bez davanja suštinskih ustupaka.

Uprkos kritikama vezanih za navodnu predaju srpskih institucija na severu KIM, na tom prostoru, kako se navodi, Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama.

Bilo je ukupno 188 sastanaka, od kojih 24 na visokom političkom nivou, te 45 sporazuma koji su doneli dobiti za srpsku stranu na KiM.

Među koristima za srpsku stranu navodi se Sporazum o mostu čime je međunarodno priznata i uvažena zabrinutost Srba u Kosovskoj Mitrovici za bezbednost.

LAŽNI PREDSEDNIK NEĆE "DODIK REPUBLIKU" Haradinaj VUČE MERKELOVU ZA RUKAV, otkrio ŠTA JE FOKUS Prištine

LAŽNI PREDSEDNIK NEĆE "DODIK REPUBLIKU" Haradinaj VUČE MERKELOVU ZA RUKAV, otkrio ŠTA JE FOKUS Prištine

RUSI ŽESTOKO PONIZILI HARADINAJA! Otkrivaju SVE o tome kako je NASAMAREN LAŽNI PREDSEDNIK (FOTO/VIDEO)

RUSI ŽESTOKO PONIZILI HARADINAJA! Otkrivaju SVE o tome kako je NASAMAREN LAŽNI PREDSEDNIK (FOTO/VIDEO)

HARADINAJ KAO PEĆINSKI ČOVEK! Zbog PIVA i KROMPIRA udario na Ramu - TAKSE SU NJEGOVA TOLJAGA

HARADINAJ KAO PEĆINSKI ČOVEK! Zbog PIVA i KROMPIRA udario na Ramu - TAKSE SU NJEGOVA TOLJAGA

U Skupštinu Srbije stigao izveštaj o Kosovu i Metohiji

U Skupštinu Srbije stigao izveštaj o Kosovu i Metohiji

Takođe, međunarodni faktor je prihvatanjem sporazuma iz dijaloga priznao da u okviru pravnog sistema privremenih institucija u Prištini postoji potreba za dodatnom zaštitom političkih, verskih i drugih prava Srba na KIM, u obimu koji je znatno širi od okvira koje formalno pružaju zakoni koji su trenutno na snazi u Prištini.

Kroz postizanje sporazuma o slobodi kretanja i brojnim drugim sporazumima, obezbeđena je zaštita principa statusne neutralnosti kada je u pitanju predstavljanje Prištine u regionalnim organizacijama, kao i korišćenje brojnih službenih ličnih i putnih dokumenata, kaže se u izveštaju.

Ističe se i da je setom sporazuma o pravosuđu obezbeđena puna pravna sigurnost Srba, zatim da je, između ostalog, došlo do širenja robne razmene, usled čega je Beograd do uvođenja nezakonitih taksi ostvario korist od više milijardi evra.

Kao jedna od dobiti, navodi se i da je izvršena zaštita privatne imovine Srba i SPC. Sednica na kojoj će izveštaj o KIM biti jedina tačka dnevnog reda zakazana je za ponedeljak, 27.maj. 

+ Pošalji komentar 15 Pogledaj sve komentare
Tanja's picture

Tanja

Bice to dobar izvestaj...

0 | 1
Nina's picture

Nina

Covek koji se svim silama bori i koji ce se izboriti za svoj narod, svoju drzavu i ocuvanje mira i stabilnosti.Sigurnim koracima u bolje sutra.

0 | 3
Ana's picture

Ana

Predsednik Vucic je uvek iskren.

0 | 1
sasa's picture

sasa

Narod cenu njegovu iskrenost.Najbolji pokazatelj je podrska koja je svakim danom sve veca

0 | 1
una's picture

una

Vucic pokazuje da voli svoju zemlju. Sve je receno i objasnjeno.

0 | 0
Vronsky's picture

Vronsky

Istorijski dan za Srbiju i Kosovo.

0 | 0
Momcilo Lazic's picture

Momcilo Lazic

Jos jedan vid nase borbe za KIM !

0 | 0
Mare's picture

Mare

Obiman i realan izveštaj. Nadam se da će se svi izjasniti kako bi se postigao što širi politički konsenszus.

0 | 0
caca's picture

caca

predsednik se svim silama bori da izvuce ono najbitnije za Srbiju i verujem da ce i uspeti

0 | 0
Gavra's picture

Gavra

Predsednik će odgovornom politikom svim silama pokušati da se izbori za najpovoljniji ishod po nas.

0 | 1
Sara's picture

Sara

Sve pohvale za Vucica!

0 | 0
dejan 135's picture

dejan 135

Ćim se stvore uslovi,počinje se sa pregovorima.A izveštaj je sigurno dobar.

0 | 1
Bane's picture

Bane

Opozicija ce se umoriti samo dok procita ono sto je Vucic sam napisao.

0 | 1
nasion's picture

nasion

Sasvim korektan izvestaj,ne vidi se nista sporno.

0 | 0
vuk's picture

vuk

Opoziciji ni to neće valjati, ima puno da se čita.

0 | 0

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
27 Beograd