fbpx
Skip to main content
s-400

IZRAELCI SE PITAJU: Zašto Turskoj treba 10 meseci da instalira S-400?

Foto: Profimedia
Zašto Turskoj treba 10 meseci da instalira ruski protivraketni sistem S-400 koji je dobila, pita izraelski list "Jerusalim post".

Kako navodi Al Džazira, prenoseći izraelski list, nije reč samo o vojnim razlozima, koliko o tome da je to sredstvo pritiska kako bi se sprovodila politike ove zemlje, koja kombinuje vojnu i političku ulogu.

U tekstu se i navode reči turskog predsednika Erdogana iz njegovog govora na trećoj godišnjici pokušaja državnog udara 2016. godine. Tu se ističe da su stigli avioni sa delovima sistema S-400 koji će biti osposobljeni do početka aprila 2020. godine.

Zašto je toliko vremena potrebno, pita se "Jeruselim post", da se isporuči, raspakuje i rasporedi ovaj sistem?

TRAMPOVA OSVETA ERDOGANU ZBOG S-400: SAD neće prodati F-35 Turskoj!

TRAMPOVA OSVETA ERDOGANU ZBOG S-400: SAD neće prodati F-35 Turskoj!

PUTINOVA SILNA ORUŽJA: Svi znaju za "sarmat", ali pogledajte kako "moskit" razara sve pred sobom! (VIDEO)

PUTINOVA SILNA ORUŽJA: Svi znaju za "sarmat", ali pogledajte kako "moskit" razara sve pred sobom! (VIDEO)

PUTIN I ERDOGAN PRAVE ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE: Turska planira zajedničku proizvodnju sa Rusijom

PUTIN I ERDOGAN PRAVE ZASTRAŠUJUĆE ORUŽJE: Turska planira zajedničku proizvodnju sa Rusijom

List navodi da već postoje dve platforme, dizalice i druga vozila među pošiljkama u avionima koji su preneli te delove, ističući da sistem sadrži i radare i bojeve glave. Takođe, potrebno je proći i obuku za njihovu upotrebu, a tursko osoblje je već trebalo stići u Rusiju u maju kako bi se upoznali s načinom upotrebe ovog sistema.

S-400 stiže u Tursku
S-400 stiže u Tursku
Foto: Profimedia

Navodi se i da instaliranje sistema S-400 ne traje toliko dugo samo zato što se radi o složenom sistemu protivvazdušne odbrane. Turska nije dobila ovaj sistem jer se boji napada iz vazduha. Turska je članica NATO saveza koja blisko sarađuje i s Rusijom. Prema tome, sve sile koje imaju snažnu avijaciju i krstareće rakete, za koje se može pretpostaviti da bi mogle ugroziti Tursku zapravo su i njeni saveznici. Takođe, Ankara ovaj sistem očito ne kupuje da zaštiti sever Sirije od sirijskog režima.

List dodaje da je realnost dosta složenija, objašnjavajući da se dugačak proces kupovine ovog sistema od 2017. koristi kao instrument pritiska na Sjedinjene Američke Države, budući da je Turska svesna da je Vašington želi sankcionisati zbog nabavke ruskog sistema.

I pored toga, navodi izraelski list, Turska ne želi američke sankcije i ne želi biti isključena iz programa F-35, pogotovo što je Vašington počeo smanjivati ulogu Turske u tom programu kroz smanjivanje broja turskog osoblja koje je trebalo biti u SAD-u na obuci.

S-400 stiže u Tursku
S-400 stiže u Tursku
Foto: Profimedia

To je ono što Sjedinjene Američke Države nazivaju "uklanjanjem Turske iz programa", piše list, te naglašava da deset meseci pruža priliku ovoj zemlji za novi pregovarački period kako bi se to izbeglo. Prvi pregovarački period je trajao od 2017. do jula 2019. godine, kada je isporučen prvi deo sistema. Sada dolazi faza uoči raspoređivanja sistema, a nakon toga i faza pre njegovog pokretanja.

Turska bi, prema pisanju lista, mogla uspešno usporiti dolazak igre s visokim ulozima na rub ponora sve do sledećih američkih izbora, nakon čega se Ankara nada da će dobiti veći uticaj.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd