fbpx
Skip to main content
Američka vojska

JEDNO PACIFIČKO OSTRVO JE AMERIMA ZLATA VREDNO: U njemu se nalazi ključ teritorijalne odbrane SAD-a (VIDEO)

Foto: Profimedia
Strateški značaj ima još od Drugog svetskog rata

Ostrvo Vejk nije posebno impresivno. Izgrađen od korala, atol je na samo 6,5 metara nadmorske visine na najnižoj tački. I on je udaljen. Udaljen je 3.700 km zapadno od Honolulua, i oko dve 3.200 kilometara jugoistočno od Tokija. Udaljenost ostrva Vejk je ono što mrvicu stena čini toliko važnom za prisustvo Sjedinjenih Država u regionu Tihog okeana.

TENZIJE U CRNOM MORU: Uplovio američki razarač, Rusi mu dišu za vratom, jure ga u stopu (FOTO)

TENZIJE U CRNOM MORU: Uplovio američki razarač, Rusi mu dišu za vratom, jure ga u stopu (FOTO)

ODBILA UGOVORENI BRAK PA JE ROĐACI UBILI? Slučaj šokirao zajednicu, roditelji pobegli iz države

ODBILA UGOVORENI BRAK PA JE ROĐACI UBILI? Slučaj šokirao zajednicu, roditelji pobegli iz države

PALA KRV U LUGANSKU! Ukrajinci krenuli u NAPAD, pucali pripadnicima milicije u glavu - više poginulih

PALA KRV U LUGANSKU! Ukrajinci krenuli u NAPAD, pucali pripadnicima milicije u glavu - više poginulih

Sjedinjene Države su 1899. godine polagale pravo na ostrvo Vejk, iako je pre toga više puta ostvaren evropski kontakt sa ostrvom. Ostrvo je ostalo uglavnom nenaseljeno, mada su na njemu spas tražile posade nasukanih brodova sve do kasnih 1930-ih, kada su Sjedinjene Države postavile mali garnizon. Tokom Drugog svetskog rata, ostrvo Vejk je bilo je poprište intenzivnih borbi, istovremeno sa napadom na Perl Harbor 1941. godine.

Danas je ostrvo Vejk i dalje jedno od najudaljenijih ostrva na svetu, zaštićeno kilometrima otvorenog okeana. Stenovita stanica je znatno modifikovana od Drugog svetskog rata i na njoj se nalazi pista dugačka gotovo tri kilometra koja može da primi sve letelice koje su trenutno u službi Sjedinjenih Država.

U slučaju rata na Tihom okeanu, američke baze na udaljenim ispostavama poput Guama ili Okinave verovatno bi imale vrlo tešku mogućnost da se odbrane od neprijateljskih raketnih napada, delimično i zbog blizine Azije. Okinava je posebno udaljena samo oko 800 km od kineske obale.

Iako oba ostrva imaju dva protivraketna odbrambena sistema - raketni sistem zemlja-vazduh "Patriot" i sistem odbrane od Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) - oba bi mogla biti na meti velike raketne salve. Gubici na ostrvima bližim Aziji na početku sukoba mogli bi biti ogromni i gotovo ih je nemoguće sprečiti. Međutim, ostrvo Vejk je teže pogoditi - i možda je jednostavno nedostupno.

Još jedan faktor, osim puke udaljenosti koji bi ostrvo Vejk održao bolje zaštićenim, bio je kopneni odbrambeni sistem Sjedinjenih Država (GBMD). Dok su raketni odbrambeni sistemi poput THAAD ili raketni odbrambeni sistem Patriot kraćeg dometa i pružaju regionalnu zaštitu, raketni sistem na kopnu Midcourse Defense ima mnogo, mnogo veći domet.

Sistem GBMD je raspoređen i na Aljasci i u Kaliforniji i posebno je dizajniran da se suprotstavi raketama većeg dometa protiv čitavih Sjedinjenih Država i Kanade. Ostrvo Vejk je verovatno samo unutar odbrambenog kišobrana presretača.

U slučaju tihookeanskog rata, američki bombarderi morali bi da izvrše veliki broj naleta na neprijateljske raketne i protivvazdušne odbrane u zapadnom Pacifiku. U tom sukobu, ostrvo Vejk bi bilo poslednja američka ispostava na Tihom okeanu koja bi mogla da digne bombe u vazduh i održi borce pored sebe podgrejanim i spremnim za polazak.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd